Türkiye, Kosova Barış Gücü Komutanlığı'nı 10 Ekim günü devralacak

Türk Silahlı Kuvvetlerinin, NATO’nun talebi üzerine Kosova’ya ihtiyat birliği olarak gönderdiği komando taburu görevini başarıyla tamamladı. Türk ordusu, Kosova Barış Gücü (KFOR) Komutanlığı'nı 10 Ekim'de devralacak.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), NATO’nun talebi üzerine Kosova’ya ihtiyat birliği olarak gönderilen 65. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığına bağlı komando taburunun, görevini başarı ile tamamladığını ve Türkiye'ye döneceğini açıkladı. Bakanlıktan 5 Eylül 2023 tarihinde yapılan yazılı açıklamada, ihtiyat taburunun; 5 Eylül 2023'te  kara yolu, 6 Eylül 2023'te ise hava yolu intikalini gerçekleştireceği açıklandı. Ayrıca, Kosova Barış Gücü (KFOR) Komutanlığı'nın 10 Ekim 2023’ten itibaren bir yıl süreyle Türkiye'ye geçeceği ifade edildi.

TÜRKİYE, BALKANLARDAKİ GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP EDİYOR

Öte yandan bakanlığın Kosova'da bulunan Lüleburgaz komando taburunun Türkiye'ye geri dönmesi ile ilgili yaptığı açıklamasında, "Türkiye; BM, NATO, AB ve AGİT görevleri ile ikili ilişkiler kapsamında bölgesel ve küresel barış ve istikrara katkı sağlamayı sürdürmekte, ortak tarihî ve kültürel değerlerimizin bulunduğu Balkanlardaki gelişmeleri de yakından takip etmektedir" ifadelerine yer verildi.

KFOR KOMUTANLIĞI, 1 YIL BOYUNCA TÜRKİYE'DE OLACAK

Milli Savunma Bakanlığının konu hakkındaki yazılı açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Haziran ayında Kosova’da meydana gelen olaylar sonrası NATO Müşterek Kuwet Komutanlığı/Napoli (İtalya) tarafından yapılan talebe istinaden, daha önceden NATO Kosova Gücüne (KFOR) tahsisli olan 65’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığımıza (Kırklareli) bağlı bir komando taburu ihtiyat birliği olarak bölgeye görevlendirilmiştir.

Görevlendirilen birliğimiz, 6 Haziran 2023 tarihinde Kosova’da bulunan Sultan Murat Kışlasına intikalini müteakiben 10 Haziran-31 Ağustos tarihleri arasında Kosova’da sükûnetin sağlanmasına büyük bir katkı sağlamış ve görevini başarıyla yerine getirmiştir. İhtiyat Taburumuz; bugün (05 Eylül) karayolu, yarın (06 Eylül) ise havayolu intikallerini tamamlayacaktır. Ayrıca, KFOR Komutanlığı 10 Ekim 2023’ten itibaren bir yıl süreyle ülkemiz tarafından devralınacaktır. Türkiye NATO’ya yapmış olduğu taahhütleri ve katkıları her zaman olduğu gibi yerine getirmeye devam edecektir"

KOSOVA-SIRBİSTAN ARASINDA SİYASİ GERİLİM 

Balkanlarda Kosova ve Sırbistan arasında yaşanan gerilim son dönemde dünya kamuoyunun yeniden gündemine geldi. Kosovalı Sırpların yeni seçilen belediye başkanlarını protesto etmesiyle başlayan kriz, NATO'nun bölgedeki güçlerini artırmasıyla sonuçlandı.

Gerilim, Sırbistan ve Kosova tarafından yapılan açıklamalarla daha da tırmandı. Kosova’nın Sırp sınırına yakın ve Sırp nüfusun yoğunlukta olduğu kuzey bölgesindeki dört Sırp belediye başkanının Kurti yönetiminin kararını protesto amaçlı istifası ile Kasım 2022'de artan gerilim, NATO’nun müdahale kararına sebep olacak düzeyde büyüdü. 

TÜRKİYE, KOSOVA'YA ASKER GÖNDERDİ

Milli Savunma Bakanlığı, NATO’nun talebi üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin Kosova’ya ihtiyat birliği olarak gideceğini açıklamıştı. 4 Haziran 2023 tarihinde, Kosova'ya gidecek olan askerlerin yola çıktığı duyuruldu. Kosova'da görevlendirilen Türk komandoları, bölgeye intikale başladı. Milli Savunma Bakanlığı, bugün intikale ilişkin video paylaşarak, "Kosova’da meydana gelen olaylar sonrası bölgede görevlendirilen 65’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığımıza (Lüleburgaz) bağlı komando taburu, Kosova’ya intikale başladı" açıklamasını yaptı.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.