Türk askeri, bir yıl boyunca Kosova’nın güvenliğinden sorumlu olacak

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Kosova Barış Gücü (KFOR) Komutanlığının Ekim ayı itibarıyla Türkiye’de olacağını duyurdu.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Kosova'ya gönderilen Türk askerinin bölgedeki istikrarı sağladığına vurgu yaptı. Kosova'daki gerginliğin azaldığına dikkat çeken Bakan Güler, "Taburumuz Kosova'ya giderek orada sükunetin sağlanmasına katkı sağladı. Bizim tabur oraya gittikten sonra hiçbir olay olmadı" dedi.

KFOR KOMUTANLIĞI, 1 YIL BOYUNCA TÜRKİYE'DE OLACAK

Bakan Güler, NATO çatısı altındaki Kosova Barış Gücü (KFOR) komutanlığının Ekim 2023 itibarıyla Türkiye'nin elinde olacağı haberini verdi. Güler, komutanlığın bir yıl boyunca Türkiye'de olacağı bilgisini paylaştı.

KOSOVA-SIRBİSTAN ARASINDA SİYASİ GERİLİM TIRMANDI

Balkanlar'da Kosova ve Sırbistan arasında yaşanan gerilim son dönemde dünya kamuoyunun yeniden gündemine geldi. Kosovalı Sırpların yeni seçilen belediye başkanlarını protesto etmesiyle başlayan kriz, NATO'nun bölgedeki güçlerini artırmasıyla sonuçlandı. Gerilim, Sırbistan ve Kosova tarafından yapılan açıklamalarla daha da tırmandı. Kosova’nın Sırp sınırına yakın ve Sırp nüfusun yoğunlukta olduğu kuzey bölgesindeki dört Sırp belediye başkanının Kosova Başbakanı Albin Kurti yönetiminin kararını protesto amaçlı istifası ile Kasım 2022'de artan gerilim, NATO’nun müdahale kararına sebep olacak düzeyde büyüdü.

Sırbistan Savunma Bakanı Milos Vucevic, ordunun teyakkuzda kalmaya devam ettiğini ve yerel saatle 14.00'e kadar ülkenin Kosova sınırına konuşlandırılacağını dile getirdi. Bakan Vucevic, Sırbistan Genelkurmay Başkanı Milan Mojsilovic'in, Kosova'daki Sırpların güvenliğini korumakla sorumlu NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü (KFOR) yetkilileriyle irtibat halinde olduğunu ifade etti. Vucevic, Sırp ordusunun Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic'in her emrini yerine getirmeye hazır olduğunu söyledi.

Kosova'nın kuzeyinde yoğun olarak yaşayan Sırplar, belediye seçim sonuçlarını protesto etmek üzere Zveçan, Zubin Potok ve Leposaviç'teki belediye binlarına girmek istedi. Seçilen Arnavut asıllı belediye başkanlarını kabul etmeyen Sırplar, 26 Mayıs 2023'ten bu yana taşkınlık çıkarıyor. Yaşanan arbedede, 5 polis yaralanmış ve 4 ekip aracı hasar görmüştü. Kosovalı polisler ise söz konusu olayın üzerine güvenlik önlemlerini artırmıştı. 

TÜRKİYE, KOSOVA'YA ASKER GÖNDERDİ

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, NATO’nun talebi üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin Kosova’ya ihtiyat birliği olarak gideceğini açıklamıştı. 4 Haziran 2023 tarihinde, Kosova'ya gidecek olan askerlerin yola çıktığı duyuruldu. Kosova'da görevlendirilen Türk komandoları, bölgeye intikale başladı. Milli Savunma Bakanlığı, bugün intikale ilişkin video paylaşarak, "Kosova’da meydana gelen olaylar sonrası bölgede görevlendirilen 65’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığımıza (Lüleburgaz) bağlı komando taburu, Kosova’ya intikale başladı" açıklamasını yaptı.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.