Türk askerinin Kosova’ya intikali başladı

Milli Savunma Bakanlığı, NATO’nun talebi üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin Kosova’ya ihtiyat birliği olarak gideceğini açıklamıştı. Bugün, Kosova'ya gidecek olan askerlerin yola çıktığı duyuruldu.

Kosova'da görevlendirilen Türk komandoları, bölgeye intikale başladı. Milli Savunma Bakanlığı, bugün intikale ilişkin video paylaşarak, "Kosova’da meydana gelen olaylar sonrası bölgede görevlendirilen 65’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığımıza (Lüleburgaz) bağlı komando taburu, Kosova’ya intikale başladı" açıklamasını yaptı.

Türk ordusunun, NATO’nun talebi üzerine son dönemde Sırbistan ile yaşanan siyasi gerginlik nedeniyle Kosova'ya gideceği açıklanmıştı. Milli Savunma Bakanlığı, Türk komandolarının, 4-5 Haziran 2023 tarihlerinde Kosova Sultan Murat Kışlası'na intikal edeceğini duyurdu.

TÜRK ASKERİ KOSOVA'YA GİDİYOR

Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı 65. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığına bağlı bir komando taburunun, ihtiyat birliği olarak Kosova'da görevlendirildiği öğrenildi. Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Türkiye; BM, NATO, AB ve AGİT görevleri ile ikili ilişkiler kapsamında bölgesel ve küresel barış ve istikrara katkı sağlamayı sürdürmektedir. Bu bağlamda ülkemiz, ortak tarihî ve kültürel değerlerimizin bulunduğu Balkanlardaki gelişmeleri de yakından takip etmekte; son günlerde dost ve kardeş Kosova’nın kuzeyinde gerçekleşen, bölgesel güvenlik ve istikrara zarar veren olayların diyalog yoluyla çözümü için yapıcı bir tutum sergilemekte ve taraflara itidal çağrısında bulunmaktadır.
Kosova’da meydana gelen olaylar sonrası NATO Müşterek Kuvvet Komutanlığı/Napoli (İtalya) tarafından yapılan talebe istinaden, daha önceden NATO Kosova Gücüne (KFOR) tahsisli olan 65’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığımıza (Kırklareli) bağlı bir komando taburu ihtiyat birliği olarak görevlendirilmiştir. Görevlendirilen birliğimizin 4-5 Haziran 2023 tarihlerinde Kosova’da bulunan Sultan Murat Kışlasına intikali planlanmıştır."

KOSOVA-SIRBİSTAN ARASINDA SİYASİ GERİLİM TIRMANDI

Balkanlarda Kosova ve Sırbistan arasında yaşanan gerilim son dönemde dünya kamuoyunun gündemine geldi. Kosovalı Sırpların yeni seçilen belediye başkanlarını protesto etmesiyle başlayan kriz, NATO'nun bölgedeki güçlerini artırmasıyla sonuçlandı. Gerilim, halen sıcaklığını korurken Sırbistan ve Kosova tarafından yapılan açıklamalarla daha da tırmanıyor.

Kosova’nın Sırp sınırına yakın ve Sırp nüfusun yoğunlukta olduğu kuzey bölgesindeki dört Sırp belediye başkanının Kurti yönetiminin kararını protesto amaçlı istifası ile Kasım 2022'de artan gerilim, NATO’nun müdahale kararına sebep olacak düzeyde büyüdü. 

Kosova'da artan gerilim, geçen hafta Sırbistan Savunma Bakanı Milos Vucevic'in yaptığı açıklamayla daha da tırmandı. Bakan Vucevic açıklamasında, ordunun teyakkuzda kalmaya devam ettiğini ve yerel saatle 14.00'e kadar ülkenin Kosova sınırına konuşlandırılacağını dile getirdi. 

Bakan Vucevic, Sırbistan Genelkurmay Başkanı Milan Mojsilovic'in, Kosova'daki Sırpların güvenliğini korumakla sorumlu NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü (KFOR) yetkilileriyle irtibat halinde olduğunu ifade etti. Vucevic, Sırp ordusunun Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic'in her emrini yerine getirmeye hazır olduğunu söyledi. Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic, Kosova'nın kuzeyinde yaşanan olaylara ilişkin olarak, "Durum oldukça zor ve gergin. Hatta durum hiç bu kadar zor olmamıştı" dedi.

Kosova'nın kuzeyinde yoğun olarak yaşayan Sırplar, belediye seçim sonuçlarını protesto etmek üzere Zveçan, Zubin Potok ve Leposaviç'teki belediye binlarına girmek istedi. Seçilen Arnavut asıllı belediye başkanlarını kabul etmeyen Sırplar, 26 Mayıs 2023'ten bu yana taşkınlık çıkarıyor. Yaşanan arbedede, 5 polis yaralanmış ve 4 ekip aracı hasar görmüştü.

Kosovalı polisler ise söz konusu olayın üzerine güvenlik önlemlerini artırmıştı. 

QHA

Anahtar Kelimeler:
TSKMehmetcikNatoKosova
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.