Sürprizlerle dolu bir yıl: 2023

Dünya, Filistin-İsrail savaşının nasıl ve ne zaman başladığını biliyor ama ne zaman ve nasıl biteceğini bilmiyor.

Son yaşananlar önceki sürprizlerden farklı.

İlk sürpriz: İsrail

Yom Kippur'u kutlayan İsrail devleti, Gazze Şeridi'ni çevreleyen yerleşimlerin Hamas hareketi tarafından büyük çapta saldırıya uğraması karşısında şok oldu. İsrail neredeyse komaya benzer uykusundan uyanır uyanmaz, Hamas bir çok sivil öldürmüş, verebileceği zararı verip öğleden sonra çok sayıda rehineyi Gazze'ye götürmüştü.

İkinci sürpriz: Hamas

Rakibin kapasitesi karşılaştırıldığında Hamas’ın mütevazı kapasitesi şaşırtıcıydı.

Hamas’ın bu sefer şaşırdığı şey rakibinden değil, kendisinden geldi. Bu kadar başarıyı ve ganimeti beklemiyordu. Bu da İsrail’in tepkisinin bu kadar büyük olacağı anlamına geliyordu. Yanıt, kara saldırısının yalnızca bir olasılık olarak kaldığı ve tahminlerin "olası olmayandan sınırlı ve kaçınılmaza kadar değiştiği” yönünde bir değerlendirme ile önceki yanıtlara benzer değildi.

Üçüncü sürpriz: ABD

Süper gücün istihbaratı ve onun bölgesel kolu İsrail'in, yalnızca yerin altında ve üstünde olup biten her şeyi bilmekle kalmayıp, aynı zamanda yarın ve ertesi gün ne olacağını da bildiğine dair dünyanın tahayyülünde güçlü bir izlenim var.

Büyük güç şaşkına dönmüştü çünkü şok ona olanları dikkatlice incelemesi için biraz zaman tanımamıştı, aksine sanki hemen silahı çekmiş gibi görünüyordu. ABD Başkanı Joe Biden, dev uçak gemilerini Gazze ve İsrail'in karşısındaki en yakın konuma hareket etme emri verirken, aceleci ziyaretine hazırlık için Dışişleri Bakanını gönderdi. Büyük devlet kurumlarının yönetimleri, İbrani devletinin varlığını tehdit eden ve hedefi "açık" ABD çıkarları olan geniş bir bölgesel savaş tehdidiyle yüzleşmeye hazırlanmaya başladı.

Dördüncü sürpriz: Eski denklem artık çalışmıyor

ABD’nin İsrail askeri gücüne ilişkin sezgisel değerlendirmesi, belirtilen görevleri birkaç gün, hatta haftalar içinde yerine getirebilecek kapasitede olduğu yönündeydi.

Aynı değerlendirmeler, özellikle Gazze'deki savaşı halen, kaybettiğinden kat kat daha büyük ölüm ve yıkımla sonuçlanan bir disiplin eylemi olarak gören İsrail tarafından da yapıldı. Gazze'nin kontrol altında olduğu, sıkı bir kuşatma ve biraz bombalamanın onu susturmaya yettiği, küçük veya büyük her savaşın ateşkesle, orta veya uzun vadeli bir ateşkesle sonuçlanmadığı konusunda kendini kandırdı.

İsrail, işçi sayısını artırmak, balıkçılık alanını genişletmek gibi rüşvet yoluyla ve son derece sınırlı, etkili ve ucuz olan diğer şeylerle hatta güney sınırlarını korumak için Gazze'nin hiçbir şey yapmayacağına dair büyük güvence içeren bir denklem üzerinde uzlaşarak ateşkesi sürdürüyordu.

7 Ekim’de ABD ve müttefiki İsrail, artık Hamas ile eski denklemin işlememesine şaşırdı.

Beşinci sürpriz: Direniş

İsrail, Gazze cephesinde görünüşte rahat bir sükunet ortamına alıştı ve bu durum, kendisini ana hedefi olarak gördüğü Batı Şeria'ya tamamen adaması için ek yetenekler sağladı. Batı Şeria ve kalbindeki Kudüs en geniş coğrafyası ve İsrail'in her yerine giden çok sayıda giriş ve çıkışı olması nedeniyle İsrail için en büyük ve en tehlikeli meydan okuma anlamına geliyor. Boş ve kalabalık yerleşim yerleri, Gazze'den farklı olarak en güney noktasından en kuzey noktasına kadar Batı Şeria'nın tamamını kapsıyor. Sayıları yüzbinleri bulan yerleşimciler yerleşim bölgelerine çağrılmaya gerek kalmadan hazır yedek konumunda.

Batı Şeria'daki direniş günlük bir çalışma olduğu için herhangi bir sürpriz unsuru taşımıyor ancak Gazze'de bu kez durum öncekilerden farklı.

Sürpriz olan ise İsrail ordusunun tüm teçhizatı ve sayısıyla Gazze topraklarındaki direnişin şiddeti karşısında şaşırması. Bu  durum generallerin savaşın baştan sona ve zamanlamasına göre kontrol edildiği yönünde değerlendirmelerde bulunmasını sağladı.

Bu savaşın özelliği, her sürprizin sonraki sürprizleri de beraberinde getirmesi ve önceki savaşlardan elde edilen tahminlerin artık hiçbir değerinin olmaması.

Altıncı sürpriz: Dünya sokakları

İsrail, Gazze savaşının DEAŞ’e ve onun Filistin kolu olarak tanımladığı şeye karşı bir savaş olduğu yönünde ABD ile ortak söyleminin yankısıyla uyudu.

Bu anlatı birkaç gün sürdü ama geriledi, söndü ve artık tartışılamaz durumda. Dolayısıyla İsrail'in davranışı, başta da söylendiği gibi bir savunma savaşından çok DEAŞ gibi görünüyor. Gazze'nin yıkılması ve enkaz altında kalanları saymazsak yarısı çocuk binlerce sivilin öldürülmesiyle sarsılan dünyanın vicdanını uyandıran şey, böylece "İsrail'in meşru müdafaası" tabirini saçmalıktan başka bir şeye dönüşmedi. Dünya bunu kabul etmiyor.

Bu, İsraillileri yalnızca propaganda ve anlatım düzeyinde şaşırtmadı, aynı zamanda siyasi düzeyde de şaşırttı. Çünkü dünya, bu girdaptan çıkmanın Filistin meselesine radikal bir siyasi çözüme gitmek anlamına geldiği konusunda oybirliğiyle hemfikir.

2023 yılının bitiminden sonra yeni yılda biri olumlu, diğeri olumsuz iki ihtimalle karşı karşıya kalacağız. Birincisi, dünyanın bir Filistin devletinin kurulması için gerçek bir fırsat sağlayan iki devletli çözüme doğru ciddi bir şekilde ilerlemesi, ikincisi ise dünyanın kararlılığının azalması ve iki devletli çözümün bir kez daha İsrail'in bu çözümün uygulanmasını engelleme gücüne sahip olduğunu gösteren bir slogan haline gelmesi.

Gazze / Nebil Ömer: Şarku'l Avsat  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.