21. Yüzyılda insanlığın yüzkarası oldular! ABD’deki Yahudi yazar ve aydınlar: "Gazze savaşından sonra Yahudi olmak zor.."

Genç kuşaklar İsrail’den yüz çeviriyor ve Gazze’de yaptıklarından dolayı kendilerini kötü hissediyor.

ABD’deki İsrail lobisindeki kaynaklara göre, İsrail’in Gazze savaşı sırasındaki eylemleri artık ABD’liler ve hatta oradaki Yahudiler tarafından kabul edilmiyor ve anlaşılmıyor.

Şatrku'l Avsatın aktardığı bilgiler ve habere göre kaynaklar, savaştan sonra Yahudi olmanın zorlaştığını, birçok kişinin Yahudi olmaktan utanıp, bunu inkar ettiğini dile getirdi.

İsrail lobisinden kaynaklara göre, İsrail’in genel olarak Filistinlilere yönelik politikasının yanı sıra şu anda Gazze ve Batı Şeria’da yaşananlar sadece eleştirilmekle kalmıyor, birçok Yahudi’nin İsrail’e şiddetle karşı çıkmalarına ve ondan uzaklaşmanın bir yolunu arıyor gibi görünmelerine neden oluyor.

Hamas’ın kasabalara ve sivillere yönelik saldırılarına karşı İsrail’in öfkesini anlayanlar bile, İsrail’in tepkisini ‘kitle imha savaşı’ olarak görüyor.

56yj76

Filistinliler Kasım ayında Gazze’deki Şifa Hastanesi yakınında düzenlenen hava saldırılarından korunmak için kaçtı (AFP)

Bu, Kasım ayı başında yayınlanan, yüzlerce Yahudi yazar ve aydının imzaladığı, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıyı ve sivillere yönelik misilleme saldırısını eleştiren mektupta da açıkça görüldü.

Mektupta imzası bulunan yazarlar ağır bir şekilde eleştirilerek, attıkları adım ‘antisemitizm’ olarak nitelendirildi.

Ancak bu yazarlar, kendilerine yöneltilen suçlamaya sert bir açıklamayla şu yanıtı verdi;

“Bize yönelik antisemitizm suçlaması, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına sessiz kalmak ve ahlak dışı bir gerekçe oluşturmaktır. Tutumumuz ve mücadelemizin ‘antisemitizm’ olarak değerlendirilmesinden endişe duyuyoruz. Bu suçlama, bir halkı öldürmeye yönelik savaş suçlarını meşrulaştırıyor.”

Bu tutum, İsrail’in Gazze savaşına karşı kültürel ve entelektüel alanda önde gelen 300 Yahudi’nin imzaladığı başka bir mektuba da yansıdı.

Mektupta imzası bulunanlar arasında yazar ve düşünür Naomi Klein, Pulitzer ödüllü oyun yazarı Tony Kushner, sanatçı Nan Goldin, komedyen Ilana Glazer ve tarihçi ve yazar Sarah Shulman gibi isimler yer alıyor.

Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısından iki hafta sonra farklı din ve kesimlerden büyük bir ABD’li aydın grubu bir bildiri yayınladı.

Yaklaşık 4 bin yazar, sanatçı, araştırmacı ve gazeteciler tarafından imzalanan bildiride, ‘apartheid devleti’ olarak nitelendirdikleri İsrail’in Gazze’de savaş suçu işlediği ifade edildi.

Bildiride imzası bulunanlar, ayrıca Gazzelilerin sömürgeden kurtuluş mücadelesinin yanında olduklarını da vurguladı.

wev

ABD’li yazar Ta-Nehisi Coates (Wikipedia)

Bundan önce, insan hakları mücadelesi üzerindeki etkisi açısından günümüzün en etkili figürü olan Ta-Nehisi Coates başta olmak üzere tanınmış yazar ve düşünürlerden oluşan bir grup, The New York Review of Books dergisinde yayınlanan açık mektupta, dünya hükümetlerini İsrail’e Gazze’ye yönelik saldırıyı derhal durdurma konusunda baskı yapmaya çağırdı.

Söz konusu mektupta, “16 yıllık kuşatmanın ardından Hamas militanları Gazze’den çıktı ve bin 300’den fazla İsrailli öldürüldü” denildi.

İsrail doğumlu olan ve ABD’de yaşayan Yahudi yazar Ruby Namdar, bu olgunun ABD’deki sosyal eğilimlerle bağlantılı derin kökleri olduğunu, bunun aynı zamanda İsrail tarafından şiddet, kibir ve küçümseme ile karşı karşıya kalan, İsrail dışındaki Yahudi diasporası arasındaki ilişkilerle de ilgili olduğunu ifade etti.

Yerinden edilmiş Filistinli bir kadın, 27 Aralık’ta Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah’ta bir çadırın içinden bakıyor (AFP)

Yerinden edilmiş Filistinli bir kadın, 27 Aralık’ta Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah’ta bir çadırın içinden bakıyor (AFP)

Namdar bir makalesinde şu ifadelere yer verdi;

Yahudilerin İsrail’de var olmaması ve yaşamaması gerektiğini söyleyen Yahudi arkadaşlarım ve meslektaşlarım var. İnsanların nerede yaşamak istediklerini anlamalısınız. ABD’liler neyin adil, kimin zayıf, kimin güçlü olduğunu bilme konusunda duyarlı. Bakış açısı zayıfları destekleme ve güçlülere karşı onlarla birlikte hareket etme eğiliminde. Beyaz ve ayrıcalıklı olduğum için kendimi suçlu hissediyorum ve bu köprüyü geçmek istiyorum.

Benzer adımlar, ABD’li Yahudi entelektüeller ve sanat alanındaki yaratıcı insanlar ile ekonomi, iş dünyasındaki gruplar arasında da görüldü.

edr

Paul Auster

İsrail merkezli Haaretz gazetesinde yer alan bir haberde, kültür ve edebiyat alanında en zirvede olan, Paul Auster, Vivian Gornick, Natan Englander, Nora Ephron gibi Yahudi ABD’li yazarların artık İsrail’e desteklerini ilan etmek için istekli olmadıkları vurgulandı.

Bu düşüncelere sahip olan ABD’li Yahudiler, İsrail devletinin varlığına değil, son yıllardaki politikasına karşı çıkıyor.

Binlerce kişinin öldürülmesine yol açan yasa dışı fikirlere sahip bakanların yer aldığı radikal bir İsrail hükümetini desteklemek onlar için zor.

İsrail ordusu Batı Şeria'daki bazı döviz büroları ve şirketlere düzenledikleri baskınlarda 10 milyon şekele (yaklaşık 2 milyon 700 bin dolar) el koydu.

İsrail ordusu, polisi ve İç istihbarat teşkilatı Şin-Bet'ten (Şabak) çok sayıda silahlı güç, Batı Şeria'daki bazı döviz büroları ve şirketlere düzenledikleri baskınlarda 10 milyon şekele (yaklaşık 2 milyon 700 bin dolar) el koydu.

Ordu, polis ve Şabak'tan yapılan ortak açıklamada, Batı Şeria'da dün gece yapılan geniş çaplı baskınlarda Hamas'a ait olduğu iddia edilen milyonlarca şekele el konulduğu belirtildi.

Açıklamada ayrıca, Ramallah, Cenin, El Halil, Tul Kerim ve Bire kentlerinde 21 şüphelinin gözaltına alındığı ve haklarında incelemenin devam etmesinden dolayı gözaltı sürelerinin uzatılacağı kaydedildi.

Gözaltına alınan söz konusu kişilerin döviz bürolarında çalışanlar olduğu ifade edildi.

Baskında paraların yanı sıra kasalar, belgeler, kayıt cihazları ve cep telefonlarının müsadere edildiği aktarıldı.

Açıklamada, el koyma işleminin Savunma Bakanlığından alınan talimat doğrultusunda gerçekleştirildiği savunuldu.

Filistin yönetimi ve mallarına el konulan döviz bürolarından henüz açıklama yapılmadı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.