İç savaşın pençesindeki ülkedeki paramiliter kuvvet de soykırımla suçlanıyor.
Orduyla paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmaların sürdüğü Sudan'da hava kuvvetlerinin düzenlediği saldırılarda 3 bine yakın sivilin öldüğü ya da yaralandığı ortaya çıktı.
Birleşik Krallık merkezli kâr amacı gütmeyen araştırma grubu Centre for Information Resilience'ın (CIR) yürüttüğü Sudan Şahitlik Projesi, Nisan 2023'te başlayan hava saldırılarının etkilerini inceledi.
Sudan Hava Kuvvetleri'nin yerleşim yerleri, pazarlar, okullar ve evinden edilen kişilerin kaldığı kampları da güdümsüz bombalarla vurduğu vurgulandı.
Temmuz 2025'e kadar olan dönemde düzenlenen 384 hava saldırısından 135'inin yerleşim alanlarını da etkilediği bulundu.
Mercek altına alınan olaylarda en az 1700 sivilin öldüğü, 1120 sivilin de yaralandığı ortaya kondu.
Yalnızca uçaklarla düzenlenen saldırılara odaklanıldığı için, drone'lar haricinde hava aracı olmayan HDK'nin araştırmada yer almadığı belirtildi.
Çalışmanın sahadaki durumu tamamen yansıtamadığı zira bütün saldırılara dair sağlıklı veri elde edilemediği de bildirildi.
Projenin başındaki Mark Snoeck, Darfur'da soykırım yapmakla suçlanan HDK'yle birlikte, cunta yönetiminin işlediği savaş suçlarına da bakmak gerektiğini söyledi:
HDK pek çok yıkım ve ihlalden dolayı haklı bir şekilde sorumlu tutuluyor. Ancak Sudan Hava Kuvvetleri'nin de eylemlerinden sorumlu tutulması gerektiğini düşünüyorum. Ortaya çıkan örüntüler, sivil kayıplarından kaçınmak için gerekli önlemleri almadıklarını gösteriyor.
Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı'nın maddi desteğiyle hazırlanan raporu haberleştiren BBC, Sudan yönetiminin sivilleri hedef alma iddialarını geçmişte reddettiğini hatırlattı.
General Abdülfettah Burhan'la işbirliği yapan General Muhammed Hamdan Dagalo, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin soykırımla suçladığı Ömer el Beşir'i 2019'da devirmişti.
Ülkeyi sivil yönetime döndürme ve 100 bin kişilik paramiliter kuvvet HDK'yi ordu bünyesine dahil etme süreci nedeniyle iki general anlaşmazlığa düşmüş, 2023'te yeniden iç savaş patlak vermişti.
Independent Türkçe, BBC, AP, AA
Derleyen: Eren Umurbilir




