Yine bir insanlık ayıbı ve faciası: Sudanlı 600 çocuk açlıktan öldü

Sudan'daki Ulusal Çocuk Bakım Konseyi'ne göre son aylarda 600 çocuk açlıktan öldü. Bu çocukların yüzlercesi Darfur bölgesinde (Batı Sudan) ve Cezire eyaletinde (Orta Sudan) ölmüş, 10.000'den fazla çocuk ise bombaların ve patlayıcıların isabet etmesi sonucu hayati organlarını kaybedecek şekilde yaralandı.

Ulusal Çocuk Bakımı Konseyi Genel Sekreteri Abdulkadir Abdullah, Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada, “Savaş bölgelerinde su, gıda, eğitim ve sağlığa erişim eksikliği de dahil olmak üzere ihlallere maruz kalan iki milyon çocuktan 300'den fazlasının kayıp ya da kaçırılmış olduğuna dair kayıtlı rapor var” dedi.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) Sudan'daki sözcüsü Osman Şeyba, Şarku'l Avsat'a verdiği röportajda, temel hizmetlere erişim eksikliği, hastalık salgınları ve kötüleşen gıda güvenliğinin beş yaşın altındaki milyonlarca çocuğun yaşamı için büyük tehdit oluşturduğunu belirtti.

Sudan hükümet yetkilisi “ordu tarafından esir alınan 350 çocuğun sadece Cezire eyaletinde Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) ile birlikte savaştığını, psikolojik tedavi gördükten sonra ailelerine geri dönmelerini sağlamak için UNICEF ve diğer taraflarla koordinasyonun devam ettiğini” söyledi.

Ordu ve HDK, Nisan 2023'te savaşın başlamasından bu yana, insan hakları sözleşmelerini ve 18 yaşından küçüklerin askere alınmasını suç sayan Cenevre Çocukluk Sözleşmesini ihlal ederek birbirlerini çocukları savaşçı olarak almakla suçluyor.  Bu durum, Birleşmiş Milletler ile çocuk koruma örgütleri ülkedeki savaşan taraflara çocukları askere almamaları ve savaşa dahil etmemeleri baskı yapmasına yol açtı.

Hükümet yetkilisi HDK'yı “Zelingei, El Cuneyna, El Ubeyd'in güney doğusu, Mahfura ve Omdurman bölgelerinde çocukları silah altına almak için kamplar kurmakla suçladı ve eylemlerini “çocukların askere alınmasını yasaklayan uluslararası ve ulusal yasaların ihlali” olarak nitelendirdi.

Sudan'ın 2010 tarihli Çocuk Yasası, çocukların askeri eylemlerde yer almasını veya kullanılmasını yasaklamaktadır. Yasanın 43. Maddesinin 1. bendinde “çocukların silahlı kuvvetlerde veya silahlı gruplarda askere alınması, görevlendirilmesi veya kullanılması yasaktır” denmektedir.

Abdullah, “Yetkililer savaşın patlak verdiği bölgelerde tecavüze uğrayan çok sayıda kız çocuğu vakası kaydetti, ancak istatistikler henüz tamamlanmadı” dedi.

Afrika Boynuzu Kadınlar İçin Stratejik Girişimi'nin (SİHA) bölge direktörü Hala Al-Karib, kız çocuklarının "HDK" üniforması giyen, bazıları sivil kıyafetli kişilerden cinsel şiddete maruz kaldığını doğruladı. "Kadına Yönelik Şiddet Birimi" müdürü Salimi Ishak, "Çok sayıda kız çocuğuna tecavüz" iddialarını bildirdi.

Kültürel ve etnik gelenekler, erken yaşta savaşmak üzere eğitilen ve ergenliğe ulaştıklarında erkek olarak kabul edilen çocukların silah altına alınmasına katkıda bulunarak, çatışmanın her iki tarafınca savaşta kullanmasına imkan tanıyor.

Şarku'l Avsat / Port- Sudan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.