Macaristan Meclis Başkanı Laszlo Kover: İsveç'in NATO üyeliğinde aciliyet yok

İsveç'in NATO üyeliği için Türkiye'nin ardından gözlerin çevrildiği Macaristan'da Parlamento Başkanı Laszlo Kover, İsveç'in NATO üyeliği konusunda bir aciliyet olmadığını söyledi.

Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin karar sürecini tamamlaması sonrasında gözler Macaristan'a çevrildi. İsveç'in NATO üyeliğini onaylamayan tek ülke Macaristan, şubat ayının ortasında yapılacak olan parlamento oylamasında kararını verecek. İsveç'in NATO üyeliğine sıcak bakan Macaristan Başbakanı Viktor Orban, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'ı söz konusu kararı görüşmek üzere başkent Budapeşte'ye davet etmişti.

"İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİ KONUSUNDA ACİLİYET HİSSETMİYORUM"

Bu duruma karşın Macaristan Parlamentosu Başkanı Laszlo Kover, aynı görüşte değil. Kover, Macar basını index.hu'ya verdiği demeçte İsveç'in NATO üyeliği için acele edilmemesi gerektiğini vurguladı. Kover, "Özel bir aciliyet hissetmiyorum. Üstelik olağanüstü bir durum olduğunu da düşünmüyorum" ifadelerini kullandı. 

"TARTIŞACAK BİR ŞEYİMİZ YOK"

Macaristan Başbakanı Orban'ın davetini kabul eden İsveç Başbakanı Kristersson, Parlamento Başkanı Kover'ın sözleri üzerine, "Tartışacak bir şeyimiz yok, meslektaşımla başka bir konu da konuşabiliriz" dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) 23 Ocak 2024 tarihinde yapılan 287 evet, 55 hayır ve 4 çekimser oyla İsveç'in NATO üyeliği onaylanmıştı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasının ardından karar, 25 Ocak 2024 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. Şu anda tatilde olan Macaristan Parlamentosu, ilk oylamasını İsveç'in NATO üyeliği üzerine yapacak. 

İSVEÇ'İN NATO'YA KATILIMI

31 üyeli Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütüne (NATO) yeni katılan üye için tüm üye devletlerin onay vermesi gerekiyor. Şubat ayı ortasında Macaristan Parlamentosunun toplanması ve İsveç'in NATO üyeliğini kabul etmesi bekleniyor. 

Rusya'nın Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine yönelik olarak başlattığı topyekûn saldırılarının ardından İsveç ve Finandiya, güvenlik için NATO'ya üye olmak için adım atmıştı. Ancak, İsveç ve Finlandiya'nın bölücü terör örgütü PKK ve uzantılarına sığınma desteği vermesi nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti, bu kararı teröre destek verilmesi nedeniyle sıcak karşılamadı. Haziran 2022'de Üçlü Muhtıra'ya imza atan Finlandiya ve İsveç, Türkiye'ye verdiği garantiyi uzun vadeli aradan sonra yerine getirdi. Finlandiya'nın NATO'ya üyeliği Nisan 2023'te kabul edildi. Ancak PKK terör örgütü ve uzantılarına fon sağlayan İsveç'in NATO üyeliği tartışılıyordu.

QHA

Anahtar Kelimeler:
MacaristanNatoİsveç
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.