Küresel askeri harcamalarda rekor! İlk 10 ülke açıklandı

Küresel savunma bütçesi 2 trilyon 443 milyar dolarla rekor seviyeye yükseldi. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), ilk kez hükümetlerin askeri harcamalarının beş coğrafi bölgenin tamamında arttığını tespit etti. Rapora göre savunmaya en çok harcama yapan ülkeler ABD, Çin ve Rusya oldu.

2023 YILINDA 2 TRİLYON 443 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

Küresel düzeyde askeri harcamalarda rekor kırıldı. SIPRI’nin 2023 yılına ilişkin açıkladığı raporda, 9 yıldır üst üste artan küresel askeri harcamalar, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2 trilyon 443 milyar dolara yükseldi.

HARCAMALAR İLK KEZ 5 KITADA BİRDEN ARTIŞ GÖSTERDİ

2009’dan bu yana ilk kez harcamalar SIPRI’nin belirlediği tüm 5 coğrafi bölgede artış gösterdi. Özellikle de Avrupa, Asya, Okyanusya ve Ortadoğu'da büyük artış kaydedildi.

Küresel askeri harcamalarda rekor İlk 10 ülke açıklandı

EN ÇOK ASKERİ HARCAMAYI ABD, ÇİN VE RUSYA YAPTI

2023’te en çok askeri harcama yapan ilk 10 ülke sırasıyla ABD, Çin, Rusya, Hindistan, Suudi Arabistan, İngiltere, Almanya, Ukrayna, Fransa ve Japonya. En fazla harcama yapan iki ülke olan ABD 916 milyar ve Çin de 296 milyar ile küresel savunma harcamalarının yaklaşık yarısını oluşturdu. ABD askeri harcamalarını yüzde 2.3, Çin ise yüzde 6 artırdı.

Küresel askeri harcamalarda rekor İlk 10 ülke açıklandı

ABD'nin askeri harcamaları NATO'nun toplamının yüzde 68'ine denk gelirken, bu payın son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı gözlemlendi. Avrupalı üyelerinin çoğunun harcamalarını artırdığı ve NATO içindeki paylarının yüzde 28 olduğu dikkat çekti. Geriye kalan yüzde 4'lük oran Kanada ve Türkiye'den geldi.

Rusya'nın harcamaları 2023'te bir önceki yıla göre yüzde 24 artarak 109 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2014'ten bu yanaysa harcamaları yüzde 57 arttı.

64 milyar 800 milyon dolarla en çok harcama yapan 8'inci ülke olarak gösterilen Ukrayna'nın 2014-2023 döneminde askeri harcamaları yüzde 1270 arttı.

Küresel askeri harcamalarda rekor İlk 10 ülke açıklandı

"KÜRESEL BARIŞ VE GÜVENLİKTEKİ BOZULMAYA İŞARET"

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü, savunma harcamaları şöyle özetledi:

"Askeri harcamalardaki benzeri görülmemiş artış, küresel barış ve güvenlikteki bozulmaya doğrudan bir tepkidir. Devletler askeri güce öncelik veriyor ancak giderek istikrarsızlaşan jeopolitik ve güvenlik ortamında bir etki-tepki sarmalını riske atıyorlar."

CNNTürk

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.