KKTC’de BM askerleri ile Kıbrıs Türkleri karşı karşıya geldi

KKTC’de Pile-Yiğitler yol çalışmasını engellemeye çalışan BM güçleri ile Kıbrıs Türkleri arasında arbede yaşandı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu bugün yaptığı yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) kontrolündeki Yeşil Hat üzerinde yer alan Pile köyüne KKTC'den kolay ulaşımı sağlamak üzere uygulamaya konulan Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nden geri dönüş olmayacağını bildirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü askerleri ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) güvenlik güçleri arasında gerginlik yaşandı. BM Barış Gücü askerleri, Pile-Yiğitler Yolu Projesi'ni engellemek amacıyla bugün sabah saatlerinden itibaren projenin başlanacağı alana beton bloklar yerleştirdi. BM Barış Gücü askerleri, araçlarını KKTC topraklarına park ederek Türk yetkilileri ve yol yapım araçlarını engellemek istedi.

KKTC’DEN AÇIKLAMA GELDİ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Pile-Yiğitler Yolu Projesi’nin insancıl amaçlarla ve hiçbir art niyet olmadan hazırlandığını belirten Ertuğruloğlu, "Rum’un ve İngiliz üslerinin insafına terk edilen Kıbrıs Türk insanının hayatını kolaylaştırmak için böyle bir proje yapılmıştır" dedi.

Ertuğruloğlu, “Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nden geri dönüş olmayacak. Komployla karşı karşıyayız. BM bizi engellemeye çalışmasın. Bu yolu biz yapacağız. Bitmiştir. Kararlılığımızdan geri adım atmayacağız" diyerek KKTC’nin kararlılığını vurguladı.

DIŞİŞLERİ BAKANI FİDAN, FRANSA DIŞİŞLERİ BAKANI İLE GÖRÜŞTÜ

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, dün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Pile-Yiğitler Yolu projesi ve Ukrayna tahılını dünya pazarlarına açacak olan Karadeniz Tahıl Girişimi konuları ele alındı.

PİLE-YİĞİTLER YOLU PROJESİ

Bakan Fidan'ın mevkidaşı Colonna ile ele aldığı Pile-Yiğitler Yolu projesi, KKTC Dışişleri Bakanlığınca Birleşmiş Milletler (BM) kontrolünde bulunan, Yeşil Hat üzerindeki Pile köyüne KKTC'den kolay ulaşımı sağlamak üzere tamamen insani nedenlerle hazırlanmıştı.

KKTC Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada; Pile-Yiğitler Yolu'nun genişletilmesi ve iyileştirilmesi için hazırlanan projenin, Pile halkının bölgedeki arazilere kolayca ulaşımı, ekonomik açıdan kalkındırılması ve Pile köyüne İngiliz Egemen Üs Bölgesi'ne muhtaç olmadan geçiş yapılmasını sağlamak amacıyla hazırlandığı vurgulanmıştı.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.