Kırım Tatarı Leniye Umerova için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çağrı!

Rusya, işgal altındaki Kırım’a hasta babasına bakmak için gitmeye çalışan 25 yaşındaki Ukrayna vatandaşı, Kırım Tatarı Leniye Umerova’yı çeşitli bahaneler uydurarak 4 aydan uzun bir süredir esir tutuyor. 

Kırım İnsan Hakları Grubu, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya'da yasadışı bir şekilde alıkonulan Kırım Tatarı Leniye Umerova'nın serbest bırakılmasına yardım etmesi için çağrıda bulundu.

Kırım İnsan Hakları Grubu, "Rusya Federasyonu, Leniye Umerova’yı düzmece ve asılsız suçlamalarla, polisi, devlet yetkililerini ve kontrolleri altındaki mahkemeleri kullanarak yasa dışı bir şekilde dört buçuk aydır alıkoyuyor" dedi.

Kırım İnsan Hakları Grubu, "Kırım, Ukrayna’nın işgal altındaki diğer bölgelerindeki ve Rusya’da gözaltı merkezlerinde tutulan tüm siyasi tutukluların ve sivil rehinelerin serbest bırakılmalı" talebinde bulundu.

RUSYA, LENİYE UMEROVA'YI AYLARDIR YASA DIŞI OLARAK ALIKOYUYOR

Kırım İnsan Hakları Grubunun açıklamasına göre Leniye Umerova, kanser hastası olan ve durumu kötüleşen babasını görmek için 4 Aralık 2022’de Kıyiv’den işgal altındaki Kırım’a doğru yola çıktı. Rusya-Gürcistan sınırını geçtikten sonra Rus yetkililer, “rejim bölgesinin kurallarını ihlal etme” bahanesiyle Umerova’yı yasa dışı alıkoydu.

Genç kadın, 16 Mart’a kadar Vladikavkaz yakınlarındaki Yabancı Vatandaşların Geçici Gözaltı Merkezinde tutuldu. Rus mahkemesi, Leniye Umerova’yı "devlet sınırı geçme kuralları ihlal etmekten" (Rusya Federasyonu İdari Suçlar Kanunu'nun 18. Maddesinin 1. Fıkrası) suçlu buldu ve 2 bin ruble para cezasına çarptırdı. Ancak Yabancı Vatandaşların Geçici Gözaltı Merkezinden çıkarken merkezin kapısı önünde bekleyen 4 erkek, kafasına poşet geçirerek genç kızı alıkoydu ve Vladikavkaz kentinin bir semtine götürüp bıraktı.

Serbest bırakıldıktan birkaç dakika sonra polis devriyesi Umerova’yı gözaltına aldı. Gözaltı sebebini öğrenmek için polise soru soran kadına “polise itaatsizlik” suçlaması yöneltildi. Rus mahkemesi, Leniye Umerova hakkında 15 gün tutukluluk cezası kararı çıkardı.

Leniye Umerova, tutukevinde alıkonulurken hakkında benzer bir dava daha açıldı. 27 Mart’ta aynı mahkeme, genç kadın hakkında yine 15 gün tutuklama kararı aldı. 9 Nisan’da Leniye Umerova hakkında yeni bir dava açıldı ve 11 Nisan’da başka bir mahkeme genç kız hakkında 15 gün tutuklama kararı aldı.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.