Kahovka Barajı’nda patlama

Rus işgali altında bulunan ve Kahovka Barajı’nın patlatılması sonucu su altında kalan Herson bölgesinden insanlar tahliye edilmiyor.

Dnipro Nehri’nin sol kıyısında bulunan Herson bölgesi şu an Rus işgali altında. İşgalcilerin, Kahovka Barajı’nın patlatılması sonucu su altında kalan yerleşim yerlerinden insanları tahliye etmediği bildirildi.

Su seviyesi yükselirken, işgal altında kalan Oleşkı kenti ve diğer yerleşim yerlerinde yaşayan insanlar, hayatta kalmak için çatılara tırmanmak zorunda kalıyor. İnsanları kendi imkanlarıyla kurtarmaya çalışan gönüllüler, işgalcilerin tahliyeye izin vermediğini bildiriyor. Ukrayna ordusunun keşif İHA’sı çatıda yardım için yalvaran insanları görüntüledi.

İŞGALCİLER, RUS PASAPORTU OLMAYANLARIN KENTTEN ÇIKMASINA İZİN VERMİYOR!

ZMİNA İnsan Hakları Merkezine konuşan gönüllüler, su altında kalan Oleşkı, Kahovka, Nova Kahovka kentlerinde toplanma noktaları belirlediklerini ve bu noktalardan insanları alarak onları başka bölgelere sevk etmeye çalıştıklarını ancak Rus işgal güçlerinin araçları durdurmaya ve insanlardan Rus pasaportları talep etmeye başladığını anlattı. Gönüllüler, “Şu an çoğu insanı tahliye etme imkanı yok. Oleşkı’de su çatılara kadar yükseldi. İnsanlar çatılarda bekliyor. Yollar da artık sular altında kaldı.” açıklamasında bulundu.

“BU BİR SOYKIRIM”

Oleşkı Belediye Başkanı Yevgen Rışçuk, işgalcilerin hiçbir önlem almadığına dikkat çekerek, “İşgalci yönetim, insanları terk etti. İnsanlar, evlerin çatılarında oturuyor. Şehirde tekne yok. Sokağa çıkma yasağını iptal etmiyorlar. Bu bir soykırım.” ifadelerini kullandı.

Sivillerin hayatını hiçe sayan terörist devlet Rusya, gece saatlerinde Herson bölgesinde Dnipro Nehri üzerinde bulunan Kahovka Barajı'nı (Kakhovka Barajı) patlattı. Sosyal medyada paylaşılan videolarda, barajın ve hidroelektrik santralin makine dairesinin tamamen yok edildiği ve suların hızla aşağıya doğru aktığı görülüyor. Patlamadan bir süre sonra Kahovka Hidroelektrik Santrali’nin su altında kaldığı bildirildi.

UKRAYNA, TAHLİYE BAŞLATTI

Ukrayna, patlamanın ardından barajın yakınında kontrol altında tuttuğu yerleşim yerlerinden sivilleri tahliye etmeye başladı. Herson Bölge Askeri İdaresi Başkanı Oleksandr Prokudin, Dnipro Nehri'nin sağ kıyısındakı kritik bölgede 16 bin kişinin bulunduğunu aktararak bölgedeki insanlara tahliye çağrısı yaptı. Bu sabah itibarıyla sacece Ukrayna kontrolü altında bulunan Dnipro Nehri'nin sağ kıyısında bin 548 evin su altında kaldığı bildirildi.

SU SEVİYESİ 2 METRE YÜKSELDİ

Ukrayna İçişleri Bakanı İgor Klımenko, dün yaptığı açıklamada, 24 yerleşim yerinin su altında kaldığını aktararak, Dnipro’nun sağ kıyısındaki su seviyesinin 2 metre yükseldiğini ve daha 24 saat boyunca yükselmeye devam edeceğini kaydetti.

150 TON MAZOT NEHRE DÖKÜLDÜ

Ayrıca barajın patlatılması sonucu Dnipro'ya yaklaşık 150 ton mazotun döküldüğünü bildiren Klımenko, çevre felaketinin sonuçlarını ortadan kaldırmak için sahaya ekipmanlı özel ekiplerin gönderildiğini duyurdu.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.