İsrail’in gelişmiş sınır güvenlik sistemi, Hamas’ın saldırılarını neden durduramadı?

Gazze Şeridi’ni kontrol eden Hamas hareketi, geçtiğimiz cumartesi sabahı Gazze’den İsrail’e ‘sürpriz’ füze saldırıları düzenledi.

Hareketin üyeleri aynı zamanda karadan, denizden ve havadan İsrail’e doğru ilerleyerek, ülkenin 75 yıldır gördüğü en korkunç saldırılardan birini gerçekleştirdi.

Saldırılarda 700’den fazla İsrailli öldü ve 2 binden fazla kişi de yaralandı.

Şarku’l Avsat’ın CNN’den aktardığı habere göre, bazı uzmanlar, İsrail’in bu saldırılara karşı koyamamasını ‘ani gerçekleşmesi ve savunma sisteminin zayıflığı’ gibi iki ana faktöre bağladı.

Hamas’ın ani saldırısı

Her ne kadar İsrail saldırılara yabancı olmasa da, cumartesi günü yaşanan saldırı, özellikle daha önceden uyarı yapılmaması ve gücü açısından benzeri görülmemiş bir olaydı.

İsrail, dünyanın en etkileyici ordularından birine ve önde gelen bir istihbarat teşkilatına sahip olmasına rağmen, saldırıya hazırlıksız yakalandı.

İsrail topraklarına düzenlenen saldırıda, bir İsrail askerinin savaş esiri olarak alınmasının üzerinden 17 yıldan fazla bir zaman geçti.

Gilad Şalit isimli İsrail askeri, binden fazla Filistinli mahkumun serbest bırakılmasını öngören bir anlaşma yapılmadan önce yıllarca esir tutuldu.

İsrail, 1948 savaşından bu yana askeri üs, kasaba ve yerleşim birimlerine yönelik bu tür bir sızma operasyonuna tanık olmadı.

Savunmada yetersizlik

İsrail Ordu Sözcüsü Jonathan Conricus saldırının ardından şunları söyledi:

“Sistem bütünüyle başarısız oldu. Sadece bir unsuru değil. Bütün bir savunma mimarisi, İsrailli siviller için gerekli savunmayı sağlamakta açıkça başarısız oldu. Bu, İsrail için Pearl Harbour tipi bir an. Bugüne kadar bir gerçeklik vardı, bundan sonra başka bir gerçeklik olacak.”

ABD’nin askeri üssü Pearl Harbor, 1941 yılında Japonya’nın büyük bir saldırısına maruz kalmış ve ABD’nin resmi istatistiklerine göre, aralarında sivillerin de bulunduğu 2 bin 403 kişi hayatını kaybetmişti.

İsrail ordusu, cumartesi günü yaşanan olayların bir istihbarat hatası oluşturup oluşturmadığı konusundaki soruları defalarca geçiştirdi.

Askeri Sözcü Yarbay Richard Hecht, CNN’e yaptığı açıklamada, İsrail’in mevcut mücadeleye ve sivillerin hayatını korumaya odaklandığını söyleyerek, “Sonrasında istihbarat açısından neler olduğunu konuşacağız” dedi.

İster tesadüf, ister kasıtlı olsun, Hamas’ın İsrail için büyük ‘sürpriz’ olan saldırıları, 1973 yılında yaşanan Yom Kippur Savaşı’nın 50.yıldönümünün ertesi günü gerçekleşti.

Eski Başbakan Naftali Bennett, pazar günü CNN’den Fareed Zakaria’ya yaptığı açıklamada, saldırıların İsrail için sürpriz olduğunu söyledi.

Bennett açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Askeri tarihte her zaman Pearl Harbor, Barbarossa, Yom Kippur savaşı gibi büyük sürprizler vardır. Günün sonunda istihbarat ancak bu kadar ileri gidebilir.”

İsrail, 2005 yılında Gazze’den çekildikten sonra, sınırı saldırılara karşı korumak için milyarlarca dolar harcadı.

Bu, Gazze’den İsrail’e fırlatılan her türlü füze veya silahlı saldırıyla mücadelenin yanı sıra Filistinli grupların havadan veya tünelleri kullanarak yer altından sınırı geçmeye çalışmasını engellemeyi içeriyor.

Reuters’a göre, İsrail ayrıca 2021 sonunda tamamlanan sensörler ve yer altı duvarlarını içeren akıllı bir sınır güvenlik sistemi inşa etmek için yüz milyonlarca dolar harcadı.

İsrailli yetkililer, cumartesi günü bu sistemlerin saldırıları durduramamasının nedenlerini mutlaka araştıracak.

İsrail, Hamas’ın kendisine binlerce roket fırlattığını söylese de engellenen roketlerin sayısına ilişkin rakamları yayınlamadı.

Yetkililer, akıllı sınır güvenlik sisteminin görevini yerine getirip getirmediği konusunda yorum yapmadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Ortadoğu meseleleriyle ilgili eski müzakerecisi Aaron David Miller, CNN’e verdiği demeçte, Gazze’ye yakın İsrail topluluklarının ‘açıkça yeterince korunmadığını’ söyledi.

Miller, “İsraillilerin bunun olmasını beklediğini sanmıyorum” diye konuştu.

İsrail, Filistinli grupların saldırılarına Gazze Şeridi’ne askeri bir operasyon başlatarak karşılık verdi.

İsrail’in hava saldırıları sonucu, şu ana kadar yaklaşık 500 Filistinli hayatını kaybederken, 2 binden fazla kişi de yaralandı.

Şarku'l Avsat, CNN, Reuters..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.