İsrail’i destekleyen Biden, ABD’li Müslümanlardan oy alır mı?

ABD’li bazı Müslümanlar, Gazze saldırısında İsrail’e verdiği destek nedeniyle ABD Başkanı Joe Biden tarafından ihanete uğramış hissettiklerini söyledi.

Biden, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırının ardından İsrail’e ‘sarsılmaz’ desteğini açıkladı.

Şarku’l Avsat’ın NBC News’ten aktardığı habere göre, Biden’ın eski danışmanı olan ve şu anda Michigan’da Demokrat Parti’yi destekleme çabalarında yer alan Ahmed Ramazan, Biden’ın ‘İsrail’e destek’ açıklamalarının olası sonuçları konusunda eyaletteki parti başkanıyla temasa geçti.

Michigan, ülkede Müslüman ve Arap ABD’li nüfusun en yoğun olduğu yerlerden biri.

Eyaletteki Müslümanlar, Biden’a verdikleri desteğin 2020’de düzenlenen başkanlık seçimlerinde Michigan başta olmak üzere bazı eyaletlerde elde ettiği zaferde belirleyici olduğuna dikkat çekti.

Ramazan ve eyaletteki diğer Demokrat liderler, Biden’a yönelik hayal kırıklığının büyük olduğunu ifade ederken, Müslümanlar bir daha Biden’a oy vermemekle tehdit etti.

Son iki hafta içinde Müslüman toplum liderleriyle 12 toplantı gerçekleştiren Ramazan’a göre, görüştüğü tüm Müslüman liderler, ‘Biden’ın son zamanlarda yaptıklarını ve kendilerine yalan söylediğini asla unutmayacaklarını’ söyledi.

Ramazan konuya ilişkin açıklamasında şunları söyledi;

Başkan Biden, 2020 seçimlerinde tarihi oranlarla kazandı. Bunu temsil etmekten gurur duydum, ancak son iki hafta bazı şeyleri gerçekten değiştirdi. İnsanlardan ‘seçim kampanyası sırasında Biden’ı desteklemeye çağırdığım için ellerimde kan olduğunu’ söyledikleri telefonlar alıyorum.

Bölgedeki en büyük Müslüman ve Arap ABD’li topluluklardan birine ev sahipliği yapan Dearborn’dan eyalet temsilcisi Demokrat Alabas Farhat şu yorumu yaptı;

Joe Biden, Michigan’daki neredeyse tüm Arap ve Müslüman ABD’li seçmenleri tek başına kızdırdı ve yabancılaştırdı.

Farhat, eyalette Gazze’de aileleri kuşatma altında olan (çoğu ABD vatandaşı) çok sayıda Müslüman seçmen olduğunu söyleyerek, şunları ekledi;

İsrail’e saldırılara son vermesi için baskı yapma konusunda daha fazla çaba göstermediği için ABD hükümeti tarafından tamamen terk edilmiş hissediyorlar. Biden yönetimi ve Demokratlar, bir bütün olarak Müslüman toplulukla bir miktar güveni yeniden inşa etmek için çok çalışmak zorunda kalacak. Doğru olanı yapmak için hiçbir zaman geç değildir.

Müslüman yetkililer, aktivistler, Arap ve Müslüman toplum liderleri, geçtiğimiz iki hafta boyunca Michigan ve diğer eyaletlerde devam eden görüşmelerde, seçmenlerini gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimlerini boykot etmeye yönelik bir plan konusunda anlaştı.

Bilgili kaynakların NBC News’e bildirdiğine göre, söz konusu boykot, Biden’ın son tutumunu protesto etmek amacıyla seçim merkezlerine gitmeyi ancak oy pusulasını boş bırakmayı öngörüyor.

Kaynaklara göre, eyaletteki Müslümanlar, Cumhuriyetçilerin en azından ‘İsrail’e mutlak destek’ konusunda kendilerine karşı dürüst olduğunu, Demokratların ise kendilerini kandırdığını ve kullandığını vurguladı.

Kaynaklar, bu nedenle Cumhuriyetçilere oy vermeyi planlayan başka seçmenlerin de olduğuna dikkat çekti.

Michigan eyaletinden Temsilciler Meclisi üyesi Müslüman Rashida Tlaib, geçen Çarşamba günü ateşkes çağrısı yapan bir mitingde şunları söyledi;

Başkan Biden, bu konuda ülkenin tamamı sizinle birlikte değil ve uyanıp bunu anlamalısınız. Bunu hatırlayacağız.

Biden, Gazze’ye yönelik savaşın başlamasından bu yana İsrail’e desteğini yineledi ve Hamas hareketinin başlattığı saldırıyı ‘terör ve saf kötülük’ olarak nitelendirdi.

ABD Başkanı, 106 milyar dolarlık devasa bir ulusal güvenlik fonunun parçası olarak İsrail ve Ukrayna’ya acilen askeri yardım talebinde bulundu.

ABD, dün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) İsrail'in kendisini savunma hakkına sahip olduğunu belirten bir karar taslağı sundu.

Müslümanlar ABD’nin yalnızca yüzde 1,3’ünü, yani Yahudi nüfusunun yaklaşık yarısını oluşturuyor.

Ancak, Michigan, Minnesota, Georgia ve Arizona gibi seçimin dar bir farkla kazanılabilecek ya da kaybedilebileceği eyaletlerde Müslüman oylarının kritik önem taşıdığını öne sürülüyor.

Müslümanlar toplulukları siyasi olarak desteklemeye çalışan kar amacı gütmeyen Emgage Michigan’ın Genel Müdürü Nada El-Hanooti konuya ilişkin şu yorumu yaptı;

Başkan, Müslümanların oyu olmadan kazanamaz.  Birçok insandan 2024’te Biden’a oy vermeyeceklerini ya da bir başka adaya oy vereceklerini duydum.

Merkezi Dearborn’da bulunan Arab American News’in yayıncısı Osama Siblani, bu hafta Filistinlilere destek amaçlı düzenlene bir protestoda, “Sayın Başkan, bilinsin ki Kasım ayındaki seçimde bunu hatırlayacağız” dedi.

Pek çok Müslüman ve Arap ABD’li, geçtiğimiz yıllarda, 11 Eylül saldırısından altı gün sonra bir camiyi ziyaret ederek, “Terörün bu yüzü gerçek İslam inancı değil. İslam barıştır” ifadelerini kullanan eski Başkan George W. Bush gibi Cumhuriyetçilere oy verdi.

Ancak Müslümanlar, Cumhuriyetçiler arasında İslamofobik söylemin daha yaygın hale gelmesiyle Demokratlara yöneldi.

ABD eski Başkanı Donald Trump’ın ‘Müslümanların ABD’ye girmesini yasaklama’ önerisiyle Demokratlara verilen destek arttı.

Şarku'l Avsat - Washington

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.