İsrail Gazze saldırılarında yeni bir insansız hava aracı deniyor

İsrail ordusu, dün gece itibarıyla Gazze Şeridi'nin her köşesinde yeni tasarlanmış insansız hava araçlarını kullanmaya başladığını açıkladı. 2022'de ilk defa duyurulan “Fırtına Bulutları” projesi kapsamında sessiz ve fark edilmeden düşman hattının üzerinde uzun süre kalabilen bu İHA'lar, çeşitli gelişmiş algılama cihazlarıyla donatılmış durumda. Ordu sözcüsü, bu İHA’ların Gazze'deki sorunlu alanlarda Hamas mensuplarının yerlerini belirlemede etkili olacağını belirtti.

Rafael Advanced Defense Systems Ltd. tarafından devlet fabrikalarında üretilen ve “Fırtına Bulutları” ismi verilen insansız hava aracı (İHA), İsrail ordusunun 'Filo 144' birimi tarafından piyadelerle birlikte kullanılmak üzere göreve başladı. İHA, geniş alanlara yayılmış olarak faaliyet gösteren ve yoğun nüfuslu bölgelerde saklanan militan hücreleri hakkında istihbarat toplamakla görevlendirildi. Hava Kuvvetleri savaş helikopterlerine ve Askeri İstihbarat Bölümüne hızla bilgiler aktararak hedeflere yönelmelerini sağladıkları için “yıldırım” olarak da adlandırılmaktalar.

Yeni İnsansız Hava Aracı (Rafael Şirketi)

Yeni İnsansız Hava Aracı (Rafael Şirketi

Ordu'nun Güney Komutanlığı'ndan üst düzey bir yetkiliye göre 2022 yılında üretilmesine rağmen, İsrail ordusuna geçen yılın Eylül ayında teslim edilen İHA, 'Hamas' hareketinin savaş kapasitesini uzaktan savaşarak etkisiz hale getirmek için tasarlandı. Askeri yetkiliye göre bu İHA’lar piyade askerlerini doğrudan çatışmanın risklerinden koruyor.

Özellikle sessiz çalışma mekanizması sayesinde, düşman savaşçılarını ani baskınlarla şaşırtma ve kısa sürede etkisiz hale getirme kapasitesine sahip olan bu araçlar, askeri stratejilerde yeni bir sayfa açıyor. İHA'nın, keşiften hemen sonra düşman hedeflerini vurabilmesi, İsrail Hava Kuvvetleri ve Askeri İstihbarat birimlerinin operasyonel yeteneklerini önemli ölçüde artırıyor.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant (solda), İsrail yapımı 'Arrow 3' füze sistemi satın alma anlaşmasını imzaladıktan sonra Alman mevkidaşı ile birlikte, 28 Eylül (EPA)

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant (solda), İsrail yapımı 'Arrow 3' füze sistemi satın alma anlaşmasını imzaladıktan sonra Alman mevkidaşı ile birlikte, 28 Eylül (EPA)

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre İsrail askeri sanayisi, savaşları yeni silahlar denemek ve geliştirmek amacıyla bir fırsat olarak kullanıyor. Üretilen silahlar, çatışma ortamında test edilmiş olarak pazarlanıyor ve bu, başarılı oldukları takdirde piyasa değerlerini artırıyor.

Savunma Bakanlığı'nın raporuna göre İsrail, geçtiğimiz yıl silah ve askeri teknoloji satışlarından 12.5 milyar dolar gelir elde etti. Bu rakam, 2019 yılına kıyasla yüzde 50'lik bir artışa işaret ediyor. İnsansız hava araçları, İsrail'in silah ihracatının yaklaşık dörtte birini oluşturuyor.

Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın geçen Ağustos'ta yaptığı açıklamaya göre İsrail yapımı ve ABD tarafından desteklenen 'Arrow - 3' olarak uluslararası alanda tanınan 'Hetz 3' füzelerinin Almanya'ya 3.5 milyar dolarlık satışı, İsrail tarihindeki en büyük silah anlaşması olarak kayıtlara geçti. Bu anlaşma ile İsrail'in yıllık silah ihracat hacmi 15 milyar dolara ulaştı.

Tel Aviv: Şarku’l Avsat

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.