İran’da 17 yaşında idamı istenen Sonya Şerifi serbest bırakıldı

Mahsa Amini protestolarına katılan, 'Allah'a düşmanlık, Allah ve resulüne savaş açmak' suçlamasıyla idam cezasına çarptırılan 17 yaşındaki Sonya Şerifi serbest bırakıldı.

İran’da başörtüsünü ‘uygunsuz’ bir şekilde taktığı için ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden Mahsa Amini’nin ardından ülkede başlayan protestolar sürüyor. Aynı zamanda ülkede protestolara katıldığı için de eylemciler hakkında idam kararları alınıyor. Öte yandan İran’da devam eden protestolara ek sosyal medyadan yükselen isyan sesleri, şimdilik ülkedeki idam kararlarından en azından biri için geri dönüşü sağladı. İran insan hakları aktivistleri haber ajansı HRANA‘nın aktardığına göre; 17 yaşındaki Sonya Şerifi serbest bırakıldı.

Gösteriler sırasında gözaltına alınan 17 yaşındaki Sonya Şerifi, “muharebe” (Allah’a düşmanlık, Allah ve resuluyle savaşmak) gerekçesiyle idam cezasına çarptırılmıştı. Şerifi’ye yöneltilen suçlar ise ‘molotof kokteyli hazırlamak’ ve ‘duvar yazısı yazmak’.

Şerifi 19 Kasım’da gözaltına alınmasının ardından Ilam’daki Çocuk Gözaltı Merkezi’nde tutulmaya başlanmıştı.

Yeşil Gazete'nin HRANA'dan aktardığı habere göre, Şerifi İran’ın batısındaki İlam hapishanesinden saat 15.00 sularında serbest bırakıldı. Sonya Şerifi 21 Ekim’de gözaltına alınmıştı.

Ne olmuştu?

Amini’nin ölümünden bu yana süren protestolarla ilgili ilk idam kararının infazı 8 Aralık’ta yapılmış; Tahran’daki protestolar sırasında gözaltına alınıp 20 Kasım’da Devrim Mahkemesi tarafından ölüm cezasına çarptırılan Muhsin Şikari, idam edilmişti.

Meşhed’de Amini protestoları sırasında iki güvenlik gücünü öldürmekle suçlanan Mecid Rıza Rahnaverd de 12 Aralık’ta, kamusal alanda asılarak öldürüldü.

Her iki protestocu da ‘Allah’a karşı savaş’la suçlanıyordu. İran yargısı geçen haftaki açıklamasında ülkede 11 kişiye “Allah düşmanlığı” ve “yozlaşma” nedeniyle idam cezası verildiğini açıklamıştı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.