İran’da idam sırası henüz 17 yaşındaki eylemci Sonya Şerifi’de..

İran’da, Mehsa Emini’nin gözaltına alındıktan sonra ölmesiyle başlayan ve yaklaşık üç aydır devam eden hükümet karşıtı protesto dalgasıyla bağlantılı olarak idama mahkum edilen Macid Rıza Rahnavard’ın cezası infaz edildi.

BBC’nin haberine göre, iki güvenlik görevlisini bıçaklayarak öldürmekten suçlu bulunan Rahnavard, Meşhed şehrinde halka açık olarak asıldı.

Mahsa Amini gösterileriyle ilgili ilk idam kararının infazı 8 Aralık’ta yapılmış; Tahran’daki protestolar sırasında gözaltına alınıp 20 Kasım’da Devrim Mahkemesi tarafından ölüm cezasına çarptırılan Muhsin Şikari, idam edilmişti.

Meşhed’de Amini protestoları sırasında iki güvenlik gücünü öldürmekle suçlanan Mecid Rıza Rahnaverd de 12 Aralık’ta, kamusal alanda asılarak öldürüldü.

Her iki protestocu da ‘Allah’a karşı savaş’la suçlanıyordu. İran yargısı geçen haftaki açıklamasında ülkede 11 kişiye “Allah düşmanlığı” ve “yozlaşma” nedeniyle idam cezası verildiğini açıklamıştı.

Bu defa da yine Mahsa Amini gösterileri sırasında gözaltına alınan 17 yaşındaki Sonya Şerifi, “muharebe” (Allah’a düşmanlık, Allah ve resuluyle savaşmak) gerekçesiyle idam cezasına çarptırıldı. Şerifi’ye yöneltilen suçlar ise molotof kokteyli hazırlamak ve duvar yazısı yazmak.

İnsan hakları grubu HRANA’ya göre, olaylarda 18 binden fazla kişi tutuklandı, 488 kişi öldü.

Protestolar, 1979 devriminin ardından kurulan İran İslam Cumhuriyeti’ne yönelik bugüne kadarki en ciddi tehdit olarak gösteriliyor.

Yararlanılan kaynaklar: BBC, AA, Diken, Twitter

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.