Fas depremi... Kritik 24 saat ve can kaybı 2 bin 100'den fazlaya ulaştı

Kurtarma ekipleri, 2 bin 100'den fazla kişinin hayatına mal olan Fas'taki son 60 yılın en ölümcül depreminden sağ kurtulanları aramaya devam etti. Deprem, binlerce kişinin yaralanmasına yol açtı, Marakeş'in eteklerindeki dağlık bölgelerde bulunan köyleri yerle bir etti. Yolların çökmesi ise ilk müdahale ekiplerinin felakete uğrayan köylere ulaşmasını engelledi.

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu küresel operasyonlar direktörü Caroline Holt yaptığı açıklamada, önümüzdeki 24 ila 48 saatin "hayat kurtarmak açısından kritik" olacağını söyledi. Birçok kişi artçı sarsıntılardan korkarak depremden sonraki ikinci gecelerini (Cumartesi-Pazar gecesi) dışarıda geçirdi. İçişleri Bakanlığı'ndan gelen son veriler, ölü sayısının pazar öğleden sonra 2 bin 120'ye ulaştığını, bin 404'ü kritik durumda olmak üzere 2 bin 421yaralının kaydedildiğini belirtirken, Dünya Sağlık Örgütü felaketten 300 binden fazla kişinin etkilendiğini tahmin ediyor.

dcf

Mulay İbrahim'deki evinin yıkıntıları üzerinde oturan kadın (EPA)

Hayatta kalanlardan biri, Marakeş yakınlarındaki yaklaşık 3 bin kişilik nüfusa sahip Mulay İbrahim köyünün tepelerinde, erkeklerin ölüleri gömmek için mezar kazmalarını izleyerek şunları söyledi: “Kuzenimin akrabaları öldü... Depremin yarattığı yıkımı gördüm ve hâlâ titriyorum. Yoluna çıkan her şeyi yutan bir ateş topu gibi... İster köyümüzde ister bölgenin başka yerlerinde olsun buradaki herkes ailesini kaybetti.”

Neredeyse tamamen yıkılan köyler arasında Marakeş'in yaklaşık 60 kilometre güneybatısında bulunan Tafghaght köyü de vardı. Bu dağ köyünün topraklarında hala ayakta kalan yapıların sayısı az. Marakeş'te Mellah sokakları ve tarihi Yahudi mahallesi enkazla doldu. Onlarca kişi, hasar gören evlerinin yıkılacağı korkusuyla ikinci gecelerini dışarıda geçirdi.

Marakeş- Rabat: Şarku'l Avsat Ortadoğu Haber Ajansı   

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.