Fas'ta 6.8 büyüklüğünde deprem: En az 820 kişi öldü

Fas İçişleri Bakanlığı, 6,8 büyüklüğündeki depremin Fas'ın merkezini vurduğunu ve en az 820 kişinin öldüğünü açıkladı. Depremde en az 672 kişinin yaralandığı ve bunların 205'inin durumunun ciddi olduğu bildirildi.

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu, depremin merkez üssünün Marakeş'in 71 km güney batısında Yüksek Atlas Dağları'nda, 18,5 km derinlikte olduğunu açıkladı.

Deprem yerel saatle 23:11'de meydana geldi. Depremden 19 dakika sonra 4,9 şiddetinde bir artçı şok meydana geldi.

Bakanlık, Marakeş'te ve güneyde depremden etkilenen bölgelerde ölümlerin olduğunu söyledi.

deprem Fas

KAYNAK, REUTERS

İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, "Geçici bir rapora göre, deprem el-Hauz, Marakeş, Ouarzazat, Azilal, Chichaoua ve Taroudant bölgelerinde oldu" denildi.

X'te (eski adıyla Twitter) yayınlanan doğrulanmamış video görüntülerinde hasar görmüş binalar ve moloz yığınına dönmüş sokaklar görülüyor.

Reuters haber ajansına konuşan bir bölge sakini, Marakeş'in eski kentindeki bazı binaların çöktüğünü söyledi.

Fas deprem

KAYNAK, GETTY IMAGES

Bölge sakinleri, şehrin güçlü artçı şoklarla sarsılması ihtimaline karşı geceyi dışarıda geçirdi.

Tarihi kentteki bir depremzede AFP ajansına yaptığı açıklamada, "İnsanlar şok ve panik içindeydi. Çocuklar ağlıyordu ve ebeveynler perişan haldeydi" dedi.

Fas deprem

KAYNAK, REUTERS

Elektrik ve telefon hatlarının 10 dakika boyunca kesik olduğunu ekledi.

AFP ayrıca bir ailenin yıkılan bir evin enkazında mahsur kaldığını ve Marakeş'te çok sayıda kişinin hastaneye kaldırıldığını bildirdi.

Yüksek Atlas Dağları'nın yerleşime uzak bir bölgesinde meydana gelen depremin merkez üssünün nispeten sığ olduğu ve sarsıntıların yaklaşık 350 km uzaklıktaki başkent Rabat'ın yanı sıra Kazablanka ve Essaouira'da da hissedildiği bildirildi.

Komşu ülke Cezayir'de de deprem hissedildi, ancak yetkililer herhangi bir can kaybı ya da hasar olmadığını belirtti.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Delhi'de bugün başlayan G20 zirvesinde yaptığı konuşmada uluslararası toplumun Fas'a yardım edeceğini söyledi.

BBC

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.