Ersin Tatar: "KKTC, Türk dünyasının Akdeniz'e açılan bir penceresi"

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde "Son Gelişmeler Çerçevesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Önemi" konulu konferansta konuşma yaptı. Tatar’a üniversite tarafından fahri doktora unvanı takdim edildi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 104'üncü yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen etkinliklere katıldı. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde "Son Gelişmeler Çerçevesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Önemi" konulu konferansta konuşma yapan Tatar, konferansta Kıbrıs Adasının geçmişini, Türk milletinin mücadelesini ve KKTC'nin kuruluş tarihini anlattı. Tatar ziyareti kapsamında Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ile Vali Mükerrem Ünlüer'i makamında ziyaret ederek iş insanlarıyla da bir araya geldi.

DÜNYA TİCARETİNİN YÜZDE 70’İ BU BÖLGEDEN GEÇİYOR

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar konferansta yaptığı konuşmada "Akdeniz'de stratejik ve jeopolitik gelişmelerle gerçekten her devletin orada bir pozisyon almaya çalıştığını görüyoruz. Bir taraftan Amerikalılar, bir taraftan Ruslar, bir taraftan Fransızlar böyle baktığınızda Libya'ya kadar giden o coğrafyada çok sayıda millet o bölgedeki doğal zenginliklerden ve diğer birtakım gelişmelerden kendilerine pay çıkarmaktadır. Hatta Çin bile buralara inmek istiyor dedikleri bir durum vardır. Baktığınızda dünya ticaretinin ve doğal kaynaklarla zenginliklerin ticaretinin iddialara göre yüzde 70'i bu bölgeden geçmektedir" dedi.

"KKTC TÜRK DÜNYASININ AKDENİZ'E AÇILAN BİR PENCERESİ, BİR KAPISI"

Ayrıca Kıbrıs'ın stratejik açıdan önemine dikkat çeken Tatar,  "Kıbrıs, sadece orada yaşayan bizler değil, aynı zamanda deniz yetki alanlarıyla, mavi vatanın tam üstündeki hava sahasıyla, ulusal güvenliği yüzde 100 çok önemli etkileyen bir takım hak hukuk stratejik kazanımlardan ibaret bir pozisyon. Onun için Kıbrıs önemlidir. Onun için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni bağımsız bir Türk devleti olarak yaşatmak durumunda olduğumuzu hep sık sık görüyoruz. Sık sık bu değerlendirmeleri gerek televizyon ekranlarında, gerek siyasi açıklamalarda bunları görüyoruz ve duyuyoruz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarihte yerini alırken bir bakıma bütün Türk dünyasının Akdeniz'e açılan bir penceresi, bir kapısı. Siyasi, ekonomik ve gerçekten denizlerdeki hakkımız hukukumuz bakımından fevkalade önemli milli bir değer. Kıbrıs işte bu" ifadelerini kullandı.

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ TATAR’A FAHRİ DOKTORA UNVANI VERDİ

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a konferans sonrası, Prof. Dr. Alptekin Yasım tarafından fahri doktorluk cübbesi giydirildi ve diploması verildi. 

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.