‘Dünyanın en büyük maymununun nesli iklim değişikliği yüzünden tükendi’

İklim değişikliğinin kurak mevsimlerde yiyecekleri ulaşılamaz hale getirmesiyle yok olan, Gigantopithecus blacki türü, bilim insanları tarafından bilinen en büyük maymun.           

Yeni bir araştırmaya göre, dünyanın en büyük maymununun neslinin, iklim değişikliği sebebiyle en besleyici meyvelere ulaşamadığından dolayı yaklaşık 300 bin yıl önce tükenmiş olması büyük olasılık.

Nature 1'de bugün yayımlanan araştırmada, bir zamanlar Çin‘in güneyinde yaşamış olan Gigantopithecus blacki türü, 3 metre boyu ve 295 kilogram ağırlığıyla bilim insanları tarafından bilinen en büyük maymun olduğuna dikkat çekiliyor.

Ancak araştırmada boyutunun aynı zamanda bir zayıf noktası alabileceği belirtiliyor.

Avustralya‘nın Southern Cross Üniversitesi‘nde araştırmacı olan çalışmanın ortak yazarı Renaud Joannes-Boyau, “Bu çok büyük bir hayvan, gerçekten çok büyük. Yiyecek kıtlaşmaya başladığında, çok büyük olduğu için yeni yiyecek kaynakları keşfetmek için ağaçlara tırmanamamış olmalı” diyor.

İklim değişimi yiyecek sıkıntısına sebep oldu

Muhtemelen modern orangutanlara benzeyen dev maymunlar, Çin’in Guangşi bölgesindeki ormanlık düzlüklerde yaklaşık 2 milyon yıl boyunca hayatta kaldı.

Çevre değişmeye başlayana kadar tropik ormanlardaki meyve ve çiçekleri yiyerek vejetaryen bir beslenme tarzı sürdürdüler.

Araştırmacılar, Guangşi mağaralarında korunan polen ve tortu örneklerinin yanı sıra fosil dişleri de analiz ederek, yaklaşık 600 bin yıl öncesinden başlayarak bölgenin daha kurak mevsimler yaşamasıyla birlikte ormanların nasıl daha az meyve verdiğini ortaya çıkardı.

Yeşil Gazetenin haberinde aktarıldığı üzere Gigantopithecus blacki, bilim insanlarınca şimdiye kadar yaşamış en büyük maymun olarak tespit edildi. Fotoğraf:  Garcia/Joannes-Boyau- Southern Cross Üniversitesi.

Çalışmada, dev maymunların hızlı bir şekilde yok olmadığını, ancak muhtemelen 215 bin ila 295 bin yıl önce neslinin tükendiğini tespit edildi.

Daha küçük maymunlar farklı yiyecekler aramak için ağaçlara tırmanabilirken, araştırmacıların analizi dev maymunların daha fazla ağaç kabuğu, sazlık ve diğer besleyici olmayan yiyecekleri yediğini gösteriyor.

Çin Omurgalı Paleontolojisi ve Paleoantropolojisi Enstitüsü‘nden ortak yazar Zhang Yingqi, “Orman değiştiğinde, türlerin tercih ettiği yeterli yiyecek yoktu” diyor.

Bilim insanlarının soyu tükenmiş büyük maymunlar hakkında bildiklerinin çoğu, tamamı güney Çin’de bulunan fosil dişler ve dört büyük alt çene kemiği üzerinde yapılan çalışmalardan geliyor. Tam iskelet ise bulunamadı.

Smithsonian Ulusal Doğa Tarihi Müzesi‘nde İnsan Kökenleri Programı‘nı yöneten ve araştırmada yer almayan Rick Potts, ilk insanlar Afrika‘da ortaya çıkmış olsa da bilim insanlarının büyük maymun ailesinin ilk olarak hangi kıtada ortaya çıktığını bilmediğini ifade ediyor.

Fosil kayıtları, yaklaşık 2 milyon ila 22 milyon yıl önce Afrika, Avrupa ve Asya‘da birkaç düzine büyük maymun türünün yaşadığını gösteriyor.

Günümüzde ise sadece goriller, şempanzeler, bonobolar, orangutanlar ve insanlar kaldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.