Çin’in fırlattığı devasa roket Dünya’ya geri dönüyor… Türkiye’ye de düşebilir

Çin'in Cadılar Bayramı'nda uzaya fırlatılan 21 tonluk roketi kontrolsüz bir şekilde inişe geçti. Uzmanlar roketin Dünya'da nereye düşeceğini bilmediklerini belirttiler. Roketin düşebileceği koordinatlar arasında Türkiye de yer alıyor.

Çin’in 10 katlı bina büyüklüğündeki 21 tonluk dev roketi Long March 5B’nin cumartesi günü Dünya atmosferine kontrolsüz bir giriş yapması bekleniyor. Bu da roketin, aslında nereye düşeceğinin bilinemediği anlamına geliyor.

The Aerospace Corporation’ın Yörünge Enkazı ve Yeniden Giriş Çalışmaları Merkezi’nde (CORDS) Proje Lideri olan Gregory Henning, DailyMail.com’a verilerle ve modellerle tahmin yapmak için çok fazla belirsizlik olduğunu söyledi: “Tam yeri, gerçekten girene kadar bilinmeyecek.”

Henning, Dünya nüfusunun yüzde 88’inin, risk altındaki enlem sınırları içinde yaşadığını belirtirken, yine de bir kişinin etkilenme olasılığının 10 trilyonda yaklaşık altı olduğunu söyledi.

Uzay görevleriyle ilgili teknik rehberlik ve tavsiye sağlayan Aerospace Corporation ise enkazın nüfuslu bir alana inmesinin olasılığının sıfır olmadığını paylaştı.

Temmuz ayında, kontrolsüz bir şekilde düşen başka bir roketin parçalarının çoğu atmosferde yanarken Güney Asya’dan bazı parçalar kurtarıldı

Çin daha önce de kontrolsüz uzay görevleriyle dikkat çekmişti. Temmuz ayında ülkeye ait bir roket düşmüş, 18 tonluk bir roket de 8 Mayıs 2021’de Hint Okyanusu’na düşmüştü.

Sözcü'nün haberine göre, NASA Yöneticisi Bill Nelson da düşecek roketle ilgili geçtiğimiz temmuz ayında olduğu gibi uyarılarda bulundu. Nelson, Çin’in buradaki insanların güvenliğini sağlamak için hayati önem taşıyan enkazla ilgili belirli yörünge bilgilerini paylaşmadığını söyledi.

Henning de “Uzay yolculuğuna çıkan çoğu ülkenin üzerinde anlaşmaya vardığı uluslararası kurallar ve yönergeler vardır ve bu yönergeler tarafından oluşturulan normlar, güvenli ve sürdürülebilir bir uzay kullanımını sürdürmek için çok önemlidir. Bu kurallara uymaya öncelik vermek her ulusun kendi sorumluluğundadır” diyerek Nelson’ın uyarılarını hatırlattı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.