Çin'de yaşıyorsanız, rekabet daha doğduğunuz gün başlar. İyi bir okulda okumaktan prestijli bir iş bulmaya kadar türlü yarışlardan alnınızın akıyla çıkmanız gerekir. Ancak ülkede yaşayan milyonlarca genç, artık bu döngüden kurtulmak, zincirlerini kırmak istiyor. Genç kuşağın yaşadığı bıkkınlığı anlatan iki modern kavram, bu çabalarına da ışık tutuyor.

Sun Ke, 2017'de üniversiteden mezun olduktan sonra, ülkesindeki pek çok genç gibi hayallerinin peşinden koşmak için Şanghay'a gitti. İyi bir kariyer, bir araba, belki de bir ev sahibi olmak onun da hayaliydi.

27 yaşındaki genç, bu işin bu kadar zor olacağını hiç tahmin etmemişti. Şanghay yakınlarındaki küçük bir şehirde doğan gencin ebeveynleri ise, kendilerine sıfırdan bir hayat inşa ederek birden fazla konut sahibi olmayı başarmışlardı.

Ancak Sun Ke 2018'de bir restoran işletmeye başladıktan kısa süre sonra, büyük franchise işletmeler ve yemek sipariş platformlarının piyasada baskın olduğunun farkına varacaktı. Yarışta sona kalmıştı.

"Yemek sipariş uygulaması olan diğerleriyle rekabet etmek için ortağımla beraber müşterilerimize indirimler sunmak ve teslimat ücretlerinden feragat etmek adına cebimizden para koymak zorunda kaldık. Yine asıl para kazanlar büyük franchise şirketler" diyen Sun Ke, iki yıl sonra 1 milyon yuandan fazla (156 bin dolardan fazla) para kaybetmiş. Geçtiğimiz yılın sonlarında da işyerini tamamen kapatmak zorunda kalmış.

çin'de sokaklar

KAYNAK,GETTY IMAGES

Ülkede 1000 yuandan az (yaklaşık 154 dolar) kazanan 600 milyona yakın insan yaşıyor.