Ben Gvir, Filistinli mahkumların ekmek fırınlarını kapatıyor

İsrail’deki hapishane baskınları ve mahkumların tecrit edilmesi protestolara neden oluyor.

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Rimon ve Negev hapishanelerindeki mahkumlara taze ekmek sağlayan fırınların kapatılması için talimat verdi. İsrail medyası Ben-Gvir’in bu adımı, söz konusu fırınları işletenlerin bir grup Filistinli mahkum olduğu iddiası ile attığını aktardı.

İsrail Hayom gazetesinin belirttiğine göre Ben-Gvir, hapishanede fırınlar olduğunu öğrendiğinde çılgına dönerek mahkumların böyle bir imtiyaza sahip olamayacağını bildirdi. Bakan ayrıca Filistinli mahkumların hayatlarını kolaylaştırıcı adımlar atılmayacağı ve müsamaha gösterilmeyeceği taahhüdünde bulundu.

Ben-Gvir’in hamlesi, geçmiştekileri hatırlatır nitelikte. Ben-Gvir daha önce mahkumların cezaevleri arasında nakledilmesi, siyasi görüşleri doğrultusunda imtiyazlarının geri alınması ve hapishanelerde yeni katı bölümler inşa edilmesini de kapsayan adımlar atmıştı.

Ben-Gvir bunların yanı sıra İsraillilerin öldürüldüğü operasyonlarda yer alan mahkumlara yönelik ölüm cezasının uygulanması için de bir yasa çıkarmaya çalışıyor.

Mahkum ve Eski Mahkum İşleri Komisyonu, mahkumlara günlük ekmek sağlayan fırınların kapatılmasının, işgalin tüm ahlaki ve insani değer ve ilkelerden vazgeçtiğini kanıtlayan bir eylem olduğunu ve cezaevlerinde mahkumlara yönelik uygulamalarında ulaştıkları acizliği yansıttığını bildirdi.

Komisyon yaptığı açıklamada, Ben-Gvir’in ‘mahkumların lüks otellerde yaşadığına’ yönelik ifadeleri ile yaymaya çalıştığı yanlış ve yanıltıcı iddiaların, mahkumlara yönelik saldırganlığı sürdürmek, onlara karşı öfkeyi artırmak ve İsrail toplumundan daha fazla destek almak için kullandığı bir yöntem olduğunu belirtti.

Ofer, Negev, Megiddo ve ed-Damun hapishanelerinde koğuşlara yapılan baskınlar, kadın ve erkek mahkumlara yönelik toplu saldırılar, onlarca mahkumun tecrit edilmesi ve eşyalarının ellerinden alınmasının ardından İsrail hapishanelerindeki gerilim artıyor.

Hapishanelerdeki bu baskıya cevaben mahkumlar salı günü cezaevi yönetimini protesto etmeye başladı. Bu baskı, kahvaltının kaldırılması ve sözde ‘güvenlik kontrolü’ için dışarı çıkılmasının engellenmesini de kapsıyordu.

Mahkumlar, son kararların geri alınmasını istiyor.

İsrail ed-Damun Hapishanesi’ndeki kadın mahkumlar dün işgal hapishanesi yönetimi tarafından zulüm ve tacize uğradıklarına dair sesli mesajlar gönderdiler. Mahkumlar, kadın mahkumların tecridine son verilmesi, koğuşlarına geri gönderilmeleri, ed-Damun Hapishanesi dışına nakledilen mahkum Yasemin Şaban’ın akıbetinin açıklanması ve her türlü tacize son verilmesi gibi bir dizi talepte bulundular. 

İsrail’in işgal hapishanelerinde 29’u kadın ve 150’si çocuk olmak üzere yaklaşık 4 bin 700 Filistinli tutuklu bulunuyor.

Ramallah / Şarku’l Avsat

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.