ABD’deki Ukraynalı, Amerikalı ve Kırım Tatarı aktivistlerden "Putin’e Hayır Deyin" eylemi

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Cenevre’deki ABD-Rusya görüşmeleri arifesinde ABD’de Ukraynalı, Amerikalı ve Kırım Tatarları “Putin’e Hayır” adlı bir eyleme imza atarak temsilcilerini Ukrayna’yı destekleme konusunda kendileriyle birlikte hareket etmeye çağırdı. Kırım Tatar Milli Meclisinin (KTMM) Amerika Birleşik Devletleri Temsilcisi ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Üyesi Ayla Bakkallı, eylemleri QHA’ya değerlendirdi. Bakkallı, çabalarının boşuna olmayacağına dair inançlarının tam olduğunu vurguladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’nde bugün Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya Federasyonu arasında “güvenlik garantileri” konferansı gerçekleşti. Kritik toplantıdan bir gün önce ABD’deki Ukraynalı, Amerikalı ve Kırım Tatarı aktivistler, Ukrayna’yı ilgilendiren kritik meselelerin de görüşüleceği, kararların alınacağı toplantıda Ukrayna’nın masada yer almamasını ve işgalci Rusya’yı protestoetti. ABD’deki aktivistler, temsilcilerini özgürlük, demokrasi konusunda kendileriyle birlikte hareket etmeye çağırdı ve Ukrayna’yı Rusya’ya karşı desteklemeleri için harekete geçti.

Ukrayna’daki ve dünyanın dört bir yanındaki Ukrayna destekçileri “Putin’e Hayır” demek için halk arasında ve sanal olarak çevrimiçi eylemler başlattı. Eylemler, 9 Ocak 2022’de Londra, New York City, Chicagove Washington DC, ABD şehirlerinde gerçekleştirildi. Bu eylemlerin organizatörleri; Ukrayna’nın Dört Özgürlüğü için Mykola Hrychowian, Ukrayna Amerikan Özgürlük Vakfı için Walter Zaryckyj, Ukrayna için Christine Balko idi. Amerikan New York Şubesi Kongre Komitesi, Washington DC’deki Ukrayna Ulusal Bilgi Servisi’nden Andrij Dobriansky ve Michael Sawkiw de yer aldı.

ABD’deki protesto eylemlerini QHA’ya değerlendiren Kırım Tatar Milli Meclisinin (KTMM) Amerika Birleşik Devletleri Temsilcisi ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Üyesi Ayla Bakkallı, şunları kaydetti:

“RUSYA’NIN TALEPLERİ KABUL EDİLEMEZ BİR TEHDİT”

“Cenevre’de bir haftalık olağanüstü diplomatik zirveler başlarken, Ukraynalı Amerikan örgütleri, Kremlin’in seri uluslararası hukuk ihlallerine son verilmesini talep etmek için dünyanın dört bir yanındaki (London, New York City, Chicago, Washington DC vs.) aktivistlerle bir araya geliyor.

Rusya’nın son zamanlarda Ukrayna sınırına askeri yığınaklarını artırması, Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri için ciddi bir tehlike arz ediyor. Bu işgal tehdidine ek olarak Putin, Ukrayna’ya ABD yardımı gönderilmemesini, Ukrayna’nın NATO hedeflerinin Avrupa tarafından iptal edilmesini ve Doğu Avrupa NATO ülkelerinde hiçbir NATO askerinin konuşlandırılmamasını talep ediyor. Bu kabul edilemez bir tehdittir. Şimdi Kremlin’in Uluslararası Hukuku seri ihlallerini durdurmak için harekete geçme zamanı.”

EYLEMLER GENİŞ ÇAPLI DEVAM EDECEK

Eylemlere Kırım Tatar Temsilcisi olarak katılan Bakkallı, bu protesto eylemlerinin daha geniş çaplısının 21 Ocak 2022 itibarıyla farklı farklı birçok noktada yapılmasının planlandığını aktardı.

Bakkallı, kongre üyesi olarak katıldıkları eylem ile hedeflerinin; Kırım’ın işgalinin hiçbir zaman tanınmamasını sağlamak, bu konuda Ukrayna’nın desteklenmesi gerekliliğini anlatmak ve Rusya’nın yasa dışı faaliyetlerine tepki gösterilmesine dikkat çekmek olduğunu, yetkilileri (Senatörlerini) de bu konuda harekete geçmeye çağırmak olduğunu vurguladı.

Pazar günkü protestocuların çoğu, üyeleri, Ukrayna’nın egemen bir demokratik ulus olma mücadelesinde desteklerini sürdürmek ve geliştirmek konusunda Kongre ve Senato temsilcilerini sorumlu tutmak niyetinde olan oldukça aktif örgütlerin temsilcileridir.

Bakkallı, ayrıca bu protestoların Kasım 2022’de ABD’de gerçekleştirilecek seçimler öncesi Ukrayna’nın bugün haklarının savunulmaması durumunda vatandaşların oyları hakkında uyarı niteliği taşıdığını ifade etti.

Bakkallı sözlerine şu ifadeleri ekledi:

“Kasım 2022’de ara seçimler yaklaşırken, Ukraynalı Amerikalılar kendi Kongre ve Senato Temsilcilerini Ukrayna’yı destekleyeceklere oy vereceklerini söylüyorlar. Çünkü Ukrayna, Birleşmiş Milletlerin kurucu üyesi olarak egemen bir demokratik ulus olma hakkına sahip.”

“Demokrasiye inanıyoruz, eylemlerimiz, sesimiz boşa gitmiyor, başaracağımıza dair ümidimiz ve inancımız sağlam o nedenle hareket etmeye devam edeceğiz.”

Ayyıldız Huri Kaptan QHA Ankara

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.