ABD Başkanı Biden'dan Kiev'e sürpriz ziyaret

ABD Başkanı Joe Biden, Kiev'e sürpriz bir ziyaret düzenledi. Ukrayna lideri Zelenskiy ile bir araya gelen Biden, Ukrayna'ya daha fazla para ve silah yardımı sözü verdi.

Ukrainskaya Pravda gazetesi, ABD Başkanı Biden’ın Kiev’de bulunduğunu yazdı. Ukrayna gazetesinin haberinde Biden’ın Devlet Başkanı Zelenskiy ile Mihaylovskiy Katedrali’nde bir görüşme gerçekleştirdiği belirtiliyor.

Rusya’nın Ukrayna’da neredeyse bir senedir sürdürdüğü özel askeri operasyonun başlamasından beri pek çok Batılı lider Ukrayna’ya gitti. Biden ise bu süreçte Ukrayna’ya ilk defa gidiyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy de Telegram hesabında Biden ile görüşmesinin fotoğrafını yayınladı ve “Ziyaretiniz Ukraynalıların tamamı için son derece önemli bir destek sembolü” notunu düştü.

Biden’ın Ukrayna’ya ziyaret gerçekleştirdiğine ilişkin haberlerin basında yer almasından hemen önce, başkent Kiev dahil Ukrayna’nın tamamında hava saldırısı alarmı verilmiş, ülkenin hava savunma sistemleri devreye girmişti.

AFP haber ajansı, Biden ile Zelenskiy’in Mihaylovskiy Katedrali’nden çıktıkları sırada hava saldırısı sirenlerinin çaldığını ancak bu durumun paniğe neden olmadığını aktardı.

Beyaz Saray: Biden Rusya'ya yeni yaptırımlar açıklayacak

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Biden, bu hafta Rusya ile ilişkili kişi ve kuruluşlara yönelik yeni yaptırımların açıklanacağını söyledi" denildi.

Açıklamada, "Biden, Kiev'e topçu mühimmatı, tanksavar sistemleri ve radarlar dahil kritik silahların teslimatını duyuracak" ifadelerine yer verildi.

Mariyinskiy Sarayı'nda Zelensiy ile bir araya gelen Biden, ABD'nin yarım milyar dolarlık ek yardımını ve ABD ve müttefiklerinin desteğinin süreceği taahhüdünü verdi.

Biden, Kiev’de yaptığı açıklamada, Ukrayna için yakında duyuracağını söylediği, 500 milyon dolar değerindeki yeni yardım paketinin ağır silah mühimmatları, zırhlı araçlara yönelik silah sistemleri ve Ukraynalıları hava saldırılarından koruyacak istihbarat radarlarını da içereceğini kaydetti.

Rusya’nın Ukrayna’da geçen sene şubat ayında özel askeri operasyon başlatmasından beri ABD bütçesinden Ukrayna’ya yardım için 100 milyar dolar ayrılmıştı.

ABD Başkanı, "Bu hafta (Ukrayna hükümetine) vatandaşların temel hizmetlerini sağlamaya yardımcı olmak için hemen kullanabileceği milyarlarca (dolar) bütçe desteği vereceğiz" dedi.

Öte yandan Zelenskiy, "Bugünkü (Biden ile) görüşmeler çok verimli, çok önemli ve çok belirleyiciydi, sonuçları kesinlikle savaş alanını etkileyecektir" diye konuştu.

Biden ile Zelenskiy’in Kiev’de gerçekleştirdikleri görüşme iki liderin, Rusya’nın operasyonunun başlamasından bu yana gerçekleştirdikleri ilk görüşme değil. Ukrayna Devlet Başkanı, Washington’a iki ay önce gerçekleştirdiği ziyarette de Biden ile bir araya gelmişti.

Zelenskiy’in, Biden ile görüşmek için aralık ayında Washington’a gerçekleştirdiği bu ziyaret ayrıca, Rusya’nın harekatının başlamasından beri ülkesinden ilk ayrılışıydı.

Bu sırada Biden’a Kiev ziyareti sırasında Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın da eşlik ettiği belirtiliyor.

AP: ABD, Biden'ın ziyareti öncesi Rusya'yla iletişime geçti

Associated Press (AP), Beyaz Saray'a atıfta bulunarak geçtiği haberde, ABD tarafının nükleer güçler arasında olası çatışmaların önüne geçmek için Biden'ın ziyareti öncesinde Rusya'yla temas kurulduğunu aktardı.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Washington Post'a yaptığı açıklamada Associated Press'in haberini teyit etti.

Sullivan, "Başkan Biden'ın Kiev'e gideceğini Rus tarafına bildirdik. Bunu seyahatinden birkaç saat önce olası çatışma durumlarından kaçınmak için yaptık" ifadelerini kullandı.

AP, Biden'ın Ukrayna başkentinde bulunduğu sırada Kiev hava sahasında güvenliğin Polonya semalarındaki Amerikan E-3 Sentry ve RC-135W Rivet Joint keşif uçaklarının sağladığını da kaydetti.

'Polonya'dan Ukrayna'ya trenle geçti'

CNN televizyonu, Biden'a ait Air Force One uçağının pazar sabahına karşı henüz gecenin karanlığında yerel saatle 04:14'te Maryland'daki Andrews üssünden havalanarak Polonya'ya gittiğini belirtti.

Biden'ın Polonya'dan Ukrayna'ya trenle geçtiğini aktaran CNN, trende ABD Başkanı'na Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Beyaz Saray Özel Kalem Müdür Yardımcısı Jen O'Malley Dillon ve kişisel yardımcısı Annie Tomasini'nin eşlik ettiğini bildirdi.

'Ziyaret hazırlığı 1 hafta sürdü'

Bu arada Politico, Biden'ın ziyareti için yaklaşık 1 hafta hazırlık yapıldığını belirtti.

Politico'ya konuşan bir kaynak, Ukrayna'nın ABD'den Biden'ın ziyaretini uzun süredir talep ettiğini söyleyerek seyahatin gizliliğe en üst düzeyde uyularak çok kısa süre içinde organize edildiğini kaydetti.

SPUTNİK Rus Haber Ajansı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.