ABD, AB ve Birleşik Krallık: "Kırım’da düzenlenen Rusya Devlet Duması seçimlerini tanımıyoruz"

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avrupa Birliği (AB) ve Birleşik Krallık, Rusya’nın işgal ettiği Kırım’da düzenlediği sözde seçimleri tanımadıklarını açıkladı. Yapılan açıklamalarda; uluslararası toplumun Kırım’ı, Ukrayna’nın egemen bir bölgesi olarak gördüğü ve Rus işgalini tanımadığı vurgulandı.

ABD, AB ve Birleşik Krallık, Rusya’da Devlet Başkanı Vladimir Putin’in partisi Birleşik Rusya’nın sandıktan birinci olarak çıktığı parlamento seçimleri sırasında yaşanan kısıtlamalar ve baskıları sert bir şekilde eleştirirken, işgal altındaki Kırım’da yasa dışı şekilde düzenlenen seçimleri tanımadıklarını dile getirdi.

ABD: SEÇİMLER ÖZGÜR VE ADİL SÜRECE OLANAK SAĞLAMAYAN KOŞULLARDA GERÇEKLEŞTİ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, dün yaptığı açıklamada,  “Rusya Federasyonu’nda 17-19 Eylül tarihlerinde düzenlenen Duma seçimleri özgür ve adil bir sürece olanak sağlamayan koşullarda gerçekleşti” ifadeleri kullandı. Kremlin yönetiminin, işgal altındaki Kırım’da düzenlediği sözde seçimlere işaret eden Sözcü, “Ukrayna’ya ait topraklarda yapılan Duma seçimlerini tanımıyoruz ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve bağımsızlığına verdiğimiz kararlı desteği tekrarlıyoruz” değerlendirmesini yaptı.

“KIRIM’DA SEÇİMLERİN DÜZENLENMESİNİ KINIYORUZ”

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, Kırım’da düzenlenen sözde Rusya Devlet Duması seçimlerinin hiçbir hükmünün olmadığı belirtildi. Gerçekleşen sözde seçimleri tanımadıklarını bildiren Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı şu ifadeleri kullandı:

Söz konusu seçimlerin, Ukrayna’ya ait topraklarında düzenlenmesini kınıyoruz ve Kırım’ın 2014 yılında Rusya tarafından yasa dışı olarak ilhak edildiğini ve hala öyle kalmaya devam ettiğini tekrarlıyoruz.”

Ayrıca açıklamada, Rusya Devlet Duması seçimlerinin, ağır ihlallerle gerçekleştiğine dikkat çekildi.

AB: “KIRIM, UKRAYNA’DIR”

AB Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, Rusya’da düzenlenen Duma seçimleri ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bu seçime giden süreçte gördüğümüz, bütün kritik bağımsız seslere yönelik bir korku atmosferiydi” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Stano, AB’nin işgal altındaki Kırım’da düzenlenen sözde seçimlerin sonuçlarını asla tanımayacağını vurgulayarak, şunları söyledi:

Çünkü Kırım, Ukrayna’dır. Ayrıca Kıyiv yönetimi tarafından kontrol edilmeyen Donbas bölgesinin sakinlerine bu seçimde oy kullanmaları için Rus pasaportu verilmiş olmasından da endişe duyuyoruz. Bu, Minsk Anlaşmalarına aykırıdır”

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.