17 Kasım Azerbaycan Milli Diriliş Günü kutlu olsun!

Azerbaycan halkının 1988 yılında Sovyetler Birliği’ne karşı başlattığı bağımsızlık hareketinin dönüm noktalarından olan 17 Kasım Milli Diriliş Günü, çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Azerbaycan’ın II. Karabağ Savaşı’ndan zaferle ayrılması sonrası bu yıl diriliş günü daha anlamlı hale geldi.

Azerbaycan’ın bağımsızlığını kazandığı 1992 yılından bu yana her 17 Kasım, Milli Diriliş (Uyanış) Günü olarak kaydediliyor. 17 Kasım 1988 tarihinde Ermenistan’ın Azerbaycan’a karşı toprak iddiaları ve Dağlık Karabağ bölgesinde Ermeni mezalimlerinin başlaması, başkent Bakü’de yüzbinlerce insanın katılımıyla Azatlık Meydanı’nda büyük bir protesto gösterisi düzenlemesine yol açmıştı. Moskova’nın yapılanlara sessiz kalmasına karşı bağımsızlık temayüllerini dile getiren protestocuların sayısı diğer bölgelerden gelen katılımcılarla birlikte neredeyse bir milyon kişiye ulaşmış, 5 Aralık tarihinde Sovyet ordusu protestoya müdahale etmişti. (QHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.