Beyrut’taki yaşam kalitesi dünyanın ‘en kötüleri’ arasında

Uluslararası alanda yayınlanan son rapor Lübnan’ın başkentindeki yaşam koşullarının kötülüğünü gözler önüne serdi.

Lübnan’daki yaşam kalitesini ölçmek için kullanılan temel göstergeler doğrultusunda bu durumun yıkıcı etkilerine yer veren uluslararası bir rapor, Beyrut’un şartların ktülüğü listesinde, dünya genelinde 240’ıncı sırada, yani sondan sadece iki sıra önce olduğunu ortaya koydu. Raporda satın alma gücü, yaşam maliyeti ve gelirlere kıyasla ortalama ev fiyatları verilerinde gözle görülür bir bozulmaya dikkat çekildi. En kötü şehirler sıralandı.

Lübnan’ın başkenti, yüksek yaşam maliyeti endeksi araştırmasına dahil edilen Arap şehirleri arasında dünyada 46’ıncı sırada yer alarak liderliğini sürdürdü. Bu durum, Merkezi İstatistik İdaresi tarafından yayınlanan en son istatistiklerle de ortaya koyuldu. Fiyat enflasyon endeksindeki ortalama yıllık artış, geçen kasım ayı sonunda belgelenen sonuçlara kıyasla yüzde 190 civarındaydı. Bu çerçevede üç yıldır aralıksız devam eden mali ve parasal krizler sonucunda kümülatif enflasyon yüzde iki binlere yükseldi.

Şarku'l Awsat Ortadoğu Haber Ajansı'ndan Ali Zeyneddin'in özel haberine göre; Enflasyon endeksindeki yıllık artış, tüm bileşenlerinin somut ve istikrarlı artışlar kaydetmesinin bir sonucu olarak gerçekleşti. Öyle ki gıda ve alkolsüz içeceklerin fiyatları yüzde 171 arttı ve toplam endeks içindeki ağırlığı yüzde 20 oldu. Ulaşım fiyatlarında yüzde 13,1 ağırlıkla yüzde 182 artış yaşandı. Su, doğalgaz, elektrik ve yakıt maliyetlerini de içeren konut maliyetinin hesaplanmasında (ağırlık oranı yüzde 11,8) yüzde 235 gibi rekor artışlar meydana geldi. Bunların yanı sıra yüzde 7,7’lik bir ağırlıkla sağlık maliyetindeki benzeri görülmemiş artış yüzde 172 oldu. Eğitim maliyeti, yüzde 6,6 ağırlık oranıyla yüzde 191 arttı. İletişim maliyetleri de yüzde 4,5 ağırlık oranıyla yüzde 226 artış gösterdi.

Ülkede yeni cumhurbaşkanının yakın zamanda seçileceğine dair bir işaret bulunmuyor. Krizde üçüncü aya girilirken anayasal haklara ilişkin siyasi anlaşmazlıkların sürmesine bağlı olarak, ilerleyen aylarda tüm harcamaların daha fazla artması muhtemel görünüyor. Piyasalar, dolar fiyatındaki yaklaşık 10 kat artışın nedenlerini belirlemeye hazırlanırken, eğitim, hastane ve telekomünikasyon şirketleri de sundukları hizmetlerin tamamını veya bir kısmını dolar üzerinden fiyatlandırıyor.

Beyrut’ta son iki yılda kaydedilen ve bu yıl için beklenen göstergelerin ‘Numbeo’ istatistik sitesi tarafından incelemesine göre sonuçlar, yaşam kalitesinde pozitif sınıflandırma için gerekli denklemlerin tam tersini işaret ediyor. Yaşam kalitesinin ölçülmesinde satın alma gücü, güvenlik, sağlık ve iklim gibi yarısı yüksek, diğer yarısı düşük puan gerektiren ana göstergelere bakıldı. Endeksler yaşam maliyetini, konutun karşılanabilirliğini, trafiği, seyahat süresini ve kirliliği yansıtan ev fiyatının gelire oranını içeriyor.

New York City’nin sahip olduğu 100 dijital referansa dayalı olarak dünya çapında yaşam maliyetini ölçen bağımsız endekse göre Beyrut’un bu yıl 80 puan alarak nispeten denge sağlaması  bekleniyor. ABD şehirlerinde yaşamanın maliyeti, 2019 sonbaharında kriz patlak vermeden önceki yüzde 60’a kıyasla geçen yıl yüzde 20 arttı.

Beyrut’ta ana endeksler için referans fiyatlar sistemi, bu yıl New York’ta kaydedilen seviyelere kıyasla yaklaşık yüzde 20 oranında düşüşe geçti. Beyrut ev kiralama fiyat endeksinde 20,7 puan aldı. Bu, ABD şehirlerindeki benzerlerinden yaklaşık yüzde 80 daha az. Ürün fiyatları tahmini olarak New York’a göre yaklaşık yüzde 92’ye yükseldi. Restoran maliyetleri ise neredeyse yarı yarıya düştü.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.