Yörükler, "Türk Boyları Konfederasyonu"  Çatısı Altında Toplanıyor..
BURSA ARENA / Haber Merkezi

Burdur Yörükler Derneği ve Türk Boyları Konfederasyonu ile birlikte organize edilen YÖRÜK TÜRKMEN ÇALIŞTAYI  Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde yapıldı.

Yörük Türkmen davasının ilkeleri hedefleri üzerine istişare ve söyleşilerin yapıldığı çalıştay, Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu'nun divan başkanlığında gerçekleşti. Türkü programı ile devam eden bu anlamlı kültür etkinliğine 60 il’den 300’ü aşkın Yörük Türkmen Dernek Federasyon başkanları ve temsilcileri katıldı. Türk Boyları konfederasyonu genel başkanı Durhasan Koca'nın sonuç bildirisini hazirun ile paylaşması ile son bulan çalıştay, Yörüklerin, Türk Boyları Konfederasyonu çatısı altında toplanmasının ne denli gerekli olduğunun altını çizdi.

1. TEKE YÖRESİ TÜRK BOYLARI, YÖRÜK KÜLTÜRÜ İLKELERİ VE AMAÇLARI ÇALIŞTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ.
                             
Bu gün Türk Milleti ve Türkiye Cumhuriyeti devleti içeriden ve dışarıdan kuşatılmıştır. 

Sözde dostlarımız batı dünyası ve ABD, Türk Milleti'ne ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne bir takım dayatmalarda bulunarak, kendilerini farklı etnik kimliklerle tanımlayan kişi ya da guruplara el altından destek vermektedirler. Bu şekilde hareket içerisinde olan bölücü unsurlar, sözüm ona müttefiklerimizin bu davranışlarından cesaret alarak, Türkiye Cumhuriyeti'nin meşruiyetini ve demokratik hukuk devleti kimliğinin sorgulanmasını istemektedirler. 

Türkiye Cumhuriyeti dün olduğu gibi, bu gün de, hiç bir kişi ya da guruba kendi meşruiyetini sorgulatmayacak güç ve kararlıktadır. Müttefikimiz olduğunu söyleyen ama hakikatte bin yıl'dır bu coğrafya'da, çarpıştığımız devletler, adeta Türk Milleti'nin bu coğrafyadan silinmesi için gayret göstermektedirler. Türk Milleti onların bu heveslerini kursaklarında bırakmaya kararlıdır. 
Türk Milleti tarihte 135 devlet kurup, tarih yazan tek millettir. Yazılı tarihin her döneminde yer alan yüce milletimiz, dün olduğu gibi bu gün'de düşmanlarına hak ettikleri cevabı verecek güce sahiptir. Gittiği yer neresi olursa olsun barış, huzur ve refah götüren, Türk Milleti'dir. Yüzyıl önce, türlü entrikalarla ayırdığımız toprakların, huzur bulmayışı ve yaklaşık beş yüzyıl boyunca, adaletle yönetilen milletlerin hala Türk adaletini araması boşuna bir söylem değil, tarihin kaydettiği çok önemli bir hakikattir.

Bu gün Ortadoğu coğrafyasında barışın teminatı, Türk Milleti ve onun devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'dir. Asya steplerinden Viyana önlerine kadar, bu yüce millet medeniyet, barış ve huzur taşımıştır. Dün olduğu gibi bugün de, yarın da, medeniyetin öncüsü olmaya devam edecek olan yine aziz milletimizdir.

Yörük Türkmen'ler, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin asli ve kurucu unsurlarıdır. Devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ün, Samsun Limanı'na çıkaran ve İstiklal harbi'mizi başlatan en büyük dayanağı, "Arkadaşlar ! Gidip, Toros Dağları'na bakınız, eğer orada bir tek Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa, şunu çok iyi biliniz ki bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet asla bizi yenemez." sözünde saklıdır. 

Yörük Türkmen'ler dün olduğu gibi, bu gün ve yarın da, asli ve kurucusu olduğu, Türkiye Cumhuriyeti'nin yanında olmaya yemin etmişlerdir.

İLEKELERİMİZ VE AMAÇLARIMIZ

Ülkemiz genelinde faaliyette bulunan Yörük, Türkmen, Türk Kültürüne hizmet eden derneklerimiz, federasyonlarımız ve konfederasyonumuzun uyması gereken ilkeleri ve amaçları;
 
1- Bizler etnik bir grup değiliz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ana unsuruyuz.
2- Temel ülkümüz büyük Türk düşünürü Gaspıralı İsmail’in Dilde, Fikirde, İşte Birlik ülküsüdür.
3- Türk devletinin, Türk milletinin, Türk dilinin, Türk bayrağının, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesinin devamında yana olan, demokratik, laik, sosyal hukuk devletini savunuyoruz.
4- Devletimizin birlik ve beraberliğinin temeli olan Türk kültürünü araştırmak, geliştirmek, yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmaktır. 
5- Ülkemizin ve Türk Dünyasının her köşesinde kardeşlik, dayanışma ve yardımlaşma esaslarını geliştirmek, aynı dili konuşan, aynı tarihi paylaşan diğer coğrafyalardaki Türk devletleri ve toplulukları ile işbirliği yapmaktır. 
6- Türkçenin gelişmesine ve dünyada yaygınlaşmasına katkıda bulunmak, Türkiye Türkçesinin Avrasya coğrafyasının ortak dili olması konusunda çalışmalar yapmaktır. 
7- Türk ekonomi birliğinin kurulması konusunda çalışmalarda bulunmak ve çaba sarf etmektir. 
8- Maturidi İslam anlayışını milletimize, bilhassa gençlerimize anlatmaktır. 
9- Derneklerimizin ve federasyonlarımızın Yörük, Türkmen ve Türk kültürüne hizmette yarışmalarını sağlamaktır. 
10- Türk Dünyası ile ilgili tüm dernek, federasyon ve konfederasyonlarla ortak çalışmalar yapmaktır. 
11-  Dünyada Türklere, Müslümanlara karşı yapılan zulümler karşısında duyarlı olarak gerekli tepkileri göstermektir.
12-  Türkiye Cumhuriyeti kurucusu, kendisi de Türkmen olan (Kızıloğuz-Kocacık Yörüğü) Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkelerine sahip çıkmaktır. 

Konfederasyonun maddelerinin görüşüldüğü çalıştay 8. Maddenin yeniden değerlendirilmesi gerekli görülmüştür.. Yeni oluşumuyla Türk Boyları Federasyonu'nun ilk etkinliği gerçekleştirilmiş oldu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.