Yassıada teklifi Meclis'te kabul edildi

BURSA ARENA / Haber Merkezi

TBMM Genel Kurulunda 1960 İhtilali sonrası kurulan Yassıada Mahkemeleri’nin idamlara ilişkin hukuki dayanağını ortadan kaldıran kanun teklifi kabul edildi.

Teklif oy birliği ile kabul edildi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve 192 arkadaşı tarafından yapılan teklif,  27 Mayıs 1960 darbesinin sonunda kurulan Yüksek Adalet Divanı tarafından gerçekleştirilen ve ‘Yassıada yargılamaları’ ile dönemin Başbakanı Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan idam edilirken, teklif, Yüksek Adalet Divanının kullandığı yetkilerin hukuki dayanağını oluşturan ve halen yürürlükte bulunan kanun hükümlerini geçmişe dönük olarak yürürlükten kaldırıyor.

Yassıada yargılamalarından zarar görenler ve mirasçıları tarafından zararlarının karşılanması istemiyle yapılacak başvuruları değerlendirmek ve karara bağlamak üzere Cumhurbaşkanı tarafından bir tespit ve değerlendirme komisyonu kurulmasını ve mağdur yakınlarına belirlenecek tutarlarda tazminat ödenmesini de öne çıkardı. 

(fotoğraf CNNTürk)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.