Uygur Türkleri, Çin'in Ankara Büyükelçiliği önünde protesto gerçekleştirdi

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Doğu Türkistan Toplama Kampı Mağdurları platformu, Çin’in Ankara Büyükelçiliği önünde protesto gerçekleştirdi. Platform üyesi eylemciler, Doğu Türkistan’ı ziyaret edecek olan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komiserine kayıp olan aile bireyleri hakkında bilgi alma çağrısında bulundu. Protestoya 10’a yakın milletvekili başta olmak üzere çok sayıda siyasiler ve aktivistler destek verdi.

Doğu Türkistan’daki akrabaları, Çin tarafından haksız yere toplama kamplarına veya hapishanelere atılan Uygur Türkleri, 24 Mayıs 2022 tarihinde Çin’in Ankara Büyükelçiliği önünde Çin’in soykırım politikalarını protesto etti. Eylemciler, Doğu Türkistan’a ziyarette bulunacak olan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserine, kayıp aileleriyle ilgili bilgi alma çağrısında bulundu.

Toplama Kampı Mağdurları Platformu Sözcüsü Mirzahmet İlyasoğlu, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet ve beraberindeki heyetin, Doğu Türkistan’a ziyarette bulunacağını belirterek, Doğu Türkistan’da yaşananları dile getirmek ve oradaki gerçekleri ortaya koymak için belgeleriyle Çin Büyükelçiliğinin önüne geldiklerini söyledi.

“BİZİM AİLELERİMİZİ DE ZİYARET EDİN”

BM İnsan Hakları Komiserine seslenerek “Bizim ailelerimizi de ziyaret edin” diyen Mirzahmet İlyasoğlu, heyetin Doğu Türkistan’da yaşananları görmesi için mağdurların ailelerini ziyaret etmesi, toplama kampında olanlar ile konuşurken Çin polisi olmadan gazeteciler eşliğinde, engelsiz ve kontrolsüz bir biçimde ziyaret gerçekleştirmesi gerektiğini söyledi.

İlyasoğlu ayrıca BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğini, toplama kamplarındaki insanların bir an evvel kurtarılması, kampların kapatılması ve bu soykırım politikalarını uygulayanların yargılanması yönünde çalışmalar yapmaya çağırdı.

SİYASİLER VE AKTİVİSTLERİN DE KATILIMLARIYLA KALABALİK BİR KİTLEYE DÖNÜŞTÜ

Ankara’ya girişinin engellenmesinden endişe duyarak İstanbul’dan gizlice Çin’in Ankara Büyükelçiliğine ulaşan küçük bir gurup halindeki Uygur Türkleri, ilk önce polis engeliyle karşı karşıya kaldı.

Fakat eylem başladıktan sonra sosyal medyada gündem olmasının ardından Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş başta olmak üzere 10’a yakın milletvekili dahil çok sayıda siyasiler ve aktivistlerin de katılımlarıyla kalabalık bir kitle haline geldi.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.