Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskıy: "Türkiye, Kırım Platformu'nda yer almaya hazır"

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Dün Türkiye'ye gelen Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’da imzalanan stratejik iş birliği anlaşmaları sonrası ortak basın açıklamasında konuştu. Basın açıklaması öncesi, Türkiye ile Ukrayna arasındaki savunma sanayi ve askeri anlaşmalar imzalandı.

Resmi ziyaret çerçevesinde Türkiye’de bulunan Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, 16 Ekim 2020 baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile basın mensuplarının karşısına geçti. Erdoğan ve Zelenskıy, ikili ülke ilişkilerine dair açıklamalarda bulundu. Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Türkiye’ye Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne olan desteği için teşekkür etti. Karadeniz’in güvenliği konusunda Türkiye ile ortak görüşe sahip olduklarını vurgulayan Zelenskıy, Türkiye’nin uluslararası Kırım Platformu’na destek vermeye hazır olduğunu belirtti.

“TÜRKİYE’NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜMÜZE VERDİĞİ DESTEK ÇOK ÖNEMLİ”

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Türkiye ile Ukrayna arasında bugün gerçekleşen görüşmelerde stratejik iş birliği anlamında önemli adımların atıldığını ve devam edeceğini vurguladı. Zelenskıy, Karadeniz’in güvenliği noktasında Türkiye ile ortak görüşe sahip olduklarını ifade ederek; Rus işgali altındaki Kırım meselesini uluslararası alana taşıyacak olan Kırım Platformu’nu destekleyen Türkiye’ye teşekkürlerini bildirdi. Kırım Tatar siyasi tutsakların serbest bırakılması için çaba göstermeye devam edeceklerini belirten Zelenskıy, şunları söyledi:

“Türkiye’nin Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği destek bizim için son derece önemlidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya tarafından yasa dışı olarak gözaltında tutulan Ukraynalı ve Kırım Tatar siyasi tutsakların serbest bırakılması için aktif kişisel çaba göstermeye devam edeceğini teyit etti.

“TÜRKİYE’YE KIRIM PLATFORMUNA AKTİF BİR ŞEKİLDE ROL ALMAYA HAZIR OLDUĞU İÇİN MİNNETTARIM”

Kırımlıların haklarını korumak ve yarımadayı işgalden kurtarmak amacıyla kurulacak olan Kırım Platformuna Türkiye’yi davet ettiğini belirten Zelenskıy, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

İşgal altındaki Kırım’da insan haklarının korunmasını sağlamak için BM Genel Kurulu’nun 75. Oturumu çerçevesinde yakın iş birliği içinde çalışacağız. Türkiye’yi Kırımlıların haklarını korumak ve yarımadayı işgalden kurtarmak için uluslararası ortakları birleştirme aracı olan Kırım Platformu projesine katılmaya davet ettim. Bu projeyi desteklemeye ve aktif bir şekilde rol almaya hazır olduğunuz için minnettarım.

Karadeniz’de güvenlik ve Ukrayna’nın Avrupa- Atlantik rotasının uygulanması da dahil olmak üzere güvenlik ve barışın tesisi konusunda ortak bir görüşümüz var. Bugün Ukrayna ve Türkiye hükumetleri arasında askeri çerçeve anlaşması ve savunma bakanlıkları arasında iyi niyet beyanı hazırlandı. Bu askeri ve askeri teknik iş birliği için yeni fırsatlar yaratıyor. Savunma sanayi alanındaki iş birliği stratejik iş birliği için önemlidir, bunu güçlendirdiğiniz için mutluyum.

SERBEST TİCARET ANLAŞMASI GÖRÜŞÜLDÜ

İki ülke arasında imzalanması planlanan Serbest Ticaret Anlaşması konusuna da değinen Zelenskıy, “Ayrıca koronavirüse rağmen ikili ticaretin olumlu dinamikleri sürdürdüğünü kaydettik, olumlu eğilimi devam ettirmek için Serbest Ticaret Anlaşmasının sonuçlandırılmasını hızlandırma ve süreci yavaşlatan sorunları çözme konusunda anlaştık. Bugün imzalanan Hükumetlerarası Ticari ve Ekonomik İşbirliği Komisyonu 12. Dönem Toplantısı Protokolü, ticaret, yatırım, enerji, altyapı ve gümrük politikası alanlarında daha önce varılan anlaşmaları ve görevleri belirledi.” dedi.

UKRAYNA VE TÜRKİYE HEYETLERİ ARASINDAKİ TOPLANTIDA KİMLER YER ALDI?

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile, İstanbul Vahdettin Köşkü’nde bugün saat 15.00’de baş başa görüştü. Liderlerin görüşmesinin ardından heyetler arası görüşmeye geçildi.
Türkiye’ye resmi ziyaret kapsamında gelen Ukrayna heyetinin içerisinde; Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Stratejik Endüstrilerinden Sorumlu Bakanı Oleg Uruskıy, Savunma Bakanı Andriy Taran, Ekonomik Kalkınma, Ticaret ve Tarım Bakanı Igor Petraşko, Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, Ekonomik Kalkınma, Ticaret ve Tarım Bakanı Yardımcısı Taras Kaçka, Ukrayna Savunma Bakanının Avrupa Entegrasyonundan Sorumlu Yardımcısı Anatoliy Petrenko, Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı Oleksiy Neyijpapa ve Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu yer aldı.

Türkiye heyeti içerisinde ise, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir hazır bulundu.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.