“Türkiye’nin otomobili projesindeki teknoloji birikimimiz, diğer pek çok sektörün de ateşleyicisi olacaktır”

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Otomobili Tanıtım Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, “Yapay zekâ her alanda olduğu gibi otomobillerde de giderek öne çıkıyor. Sanayimizi tüm unsurlarıyla bir sonraki çağa şimdiden hazırlamak istiyoruz. Türkiye’nin otomobili projesindeki teknoloji birikimimiz, diğer pek çok sektörün de önünü açacak, aynı zamanda ateşleyicisi olacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gebze’de düzenlenen Bilişim Vadisi’nin resmî açılış töreni ile Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Yeniliğe Yolculuk Buluşması’na katıldı.

Törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Türkiye için tarihî bir güne, Türkiye’nin 60 yıllık rüyasının gerçeğe dönüşmesine hep birlikte şahitlik edildiğini belirterek Türkiye’nin kendi otomobilini üretmesi gerektiğini yıllardır dile getirdiğini hatırlattı.

Türkiye’yi 350 bini bile bulmayan otomotiv üretim potansiyelinden 1,5 milyonun üzerinde bir üretim seviyesine çıkarttıklarını, bu sektördeki ihracatın 32 milyar dolara ulaştığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletin hayaline gönül vererek elini taşın altına koyan Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’na teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, törenin yapıldığı alanın Türkiye’nin Bilişim Vadisi olduğuna dikkati çekerek, “Burası Türkiye’nin yarınlarını şekillendirecek teknoloji üssü. Aslında biz bu tarihî günde iki mega projeyi aynı anda hayata geçiriyoruz. Hem Bilişim Vadimizin resmî açılışını gerçekleştiriyor hem de otomobilimizin ön gösterim araçlarını sizlerle paylaşıyoruz” dedi.

“DEVRİN OTOMOBİLİNİN ÖNÜNÜ KESEMEYECEKLER”

Türkiye’nin yerli ve millî otomobil arayışının yeni olmadığını, ilk yerli otomobil denemesi olan Devrim’in hikâyesinin, aynı zamanda hayallerin nasıl kâbusa dönüştürüldüğünün de örneği olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce uçak yapan, motor geliştiren, silah üreten müteşebbislerin başına ne gelmişse, Devrim otomobilinin başına da aynısının geldiğini, projelerin hayata geçirilemediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kimin adına çalıştığı, kimin sesi olduğu, kimin çıkarını koruduğu artık gün gibi aşikâr olan birileri çıkıp, diğer projeler gibi, bunu da hem psikolojik hem de fiili olarak sabote etmiştir.  Kayseri’deki uçak fabrikasına sipariş verilmesine, dışarıdan alınan siparişlerin de ihraç edilmesine engel olan zihniyet, unutmayalım yine faaliyetteler, çalışıyorlar. Türkiye’nin kendi motorunu üretmesi için canlarını dişlerine takarak çalışanların emeklerini zayi edenler, aynı kafayla bugün de bizim karşımıza dikiliyor” diye konuştu.

Otomobil piyasasının canlanmaya başladığı bir dönemde ilk yerli otomobil Devrim’e yönelik teşebbüs başarıyla hayata geçirilmesi, daha önceki uçak, silah, motor projelerinin sürdürülmesi hâlinde Türkiye’ni bugün bambaşka bir yerde bulunacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gümüş Motor teşebbüsünden 65 yıl sonra hâlâ motorumuzu kendimiz üretemiyor olmanın sancılarını çekiyoruz. Bu vesileyle, ülkemizin ilk motor fabrikası teşebbüsünü başlatan, sanayileşme fikrinin yılmaz savunucusu Necmettin Erbakan hocamızı da rahmetle, minnetle yâd ediyorum” şeklinde konuştu.

“Devrim otomobilinin benzini olmadığı için yolda kalmasını, projeyi boğma kampanyasına çevirenler, emin olun, Türkiye’nin Otomobili için de aynı şeyi yapmaya çalışacaklardır” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Devrim otomobilinin önünü kesmeyi başardılar ama şimdi yaptığımız devrin otomobilinin önünü, inşallah kesemeyecekler” değerlendirmesinde bulundu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.