Türkiye Yazarlar Birliği (TYB), "Doğu Türkistan Çalıştayı" düzenledi

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Türkiye Yazarlar Birliği; akademisyenler, yazarlar, tarihçiler, gazeteciler ve Doğu Türkistan üzerine çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticilerinin katılımıyla “Doğu Türkistan Çalıştayı” düzenledi. Çalıştayda, Çin hükumetinin Uygur Türklerine uyguladığı sistematik baskılar ve soykırıma dair önemli sorulara yanıtların arandı.

Doğu Türkistan’da (Çin’in kuzeybatısındaki Sincan Özerk Bölgesi’nde) yaşayan yüz binlerce Uygur Türkü’nün kültürel ve dini faaliyetlerinin yasaklanması, eğitim, sağlık ve seyahat haklarının kısıtlamasıyla devam eden süreçte bölgeden gelen son haberler farklı bir boyuta taşındı. Bazı insani kuruluşların bölgeye dair raporlarına da yansıyan haberlere göre; haksız yere tutuklamalar, cinsel istismar, psikolojik işkence, toplama kamplarında tutuklulara yönelik beyin yıkama gibi eylemler ile yapılan insan hakları ihlalleri sınırları aştı. Türkiye Yazarlar Birliği (TYB); 20 Haziran 2021 Bugün saat: 10.30 itibarıyla akademisyenler, yazarlar, tarihçiler, gazeteciler ve Doğu Türkistan üzerine çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticilerinin katılımıyla, “Doğu Türkistan Çalıştayı” düzenledi.

DOĞU TÜRKİSTAN’A DAİR ÖNEMLİ SORULARA YANITLAR ARANIYOR

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammed Enes Kala ve Prof. Dr. Abdurreşid Celil Karluk’un düzenlediği çalıştayda, “Doğu Türkistan’da neler oluyor?”, “Uygur Türklerinin yaşadıkları sıkıntılar neler?”, “Çin, Doğu Türkistan’da ne yapıyor?”, “Soykırım iddiaları doğru mu?”, “Dünya bu çığlığa neden sessiz kalıyor?” gibi önemli sorulara cevaplar aranıyor. Tebliğler oturumunu TYB Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan yönetti.. Programın sonunda, Türkiye Türkçesi-Uygur Türkçesi-Çince-Arapça ve İngilizce dillerinde sonuç bildirgesi hazırlanarak ilgili kurumlarla paylaşılıyor.

Türkiye Yazarlar Birliğinin (TYB) Doğu Türkistan Çalıştayında sunulması süren tebliğler ve konuşmacıları şöyle:

  • TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, “Neden Doğu Türkistan?”
  • TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, “Uzaktaki Yakın Doğu Türkistan”
  • Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Prof. Dr. Abdürreşid Celil Karluk, “Çin Düşüncesi ve ÇKP Zihniyetinin Doğu Türkistan Kaygısı”
  • Yıldız Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Mehmet Akif Okur, “Çin’in İnsan Hakları Vitrini: Uygur Türkleri”
  • Orta Doğu Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Işık Kuşçu, “Türkiye ve Dünyada Uygur Diasporası ve Anavatan”
  • Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Prof. Dr. Varis Çakan, “Osmanlı’dan Günümüze Türkiye-Doğu Türkistan İlişkileri ve Tarihi Sonuçları”
  • Doğu Türkistan Vakfı Genel Sekreteri Abdullah Oğuz, “Çin’in Borç Tuzağı Diplomasisi ve Doğu Türkistan Meselesi”
  • Yazar, Dr. Mehmet Sılay “Türkistan Çağırıyor”
  • Yazar, Daily Sabah Merve Şebnem Oruç, “Özgür Dünya’nın Çin Politikası ve Doğu Türkistan
  • Soykırımına Bakışı: ‘İnsan Hakları’ Jeopolitik, Jeoekonomik ve Reelpolitik Araç mı?”
  • Arizona State Üniversitesi Dr. Mehmet Volkan Kaşıkçı, “Doğu Türkistan’daki Trajediyi Belgelemek”
  • Yazar-Siyer Dergisi Editörü Muhammed Ali Alioğlu, “Doğu Türkistan Coğrafyasının İslam Kültür ve Medeniyetinde Yeri ve Önemi”
  • Doğu Türkistan Gençler Kurultayı Genel Sekreteri Diliyar Musabay, “Doğu Türkistan Diasporası ve Aktüel Siyasî Mücadeleler”
  • TYB Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammed Enes Kala “Kendine Muârız Olmak: Çin ve Ahlâk Düşüncesi Geleneği”                   
  • QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.