Türkiye'den Kosova'ya "Kudüs" tepkisi

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Kosova Cumhuriyeti ile İsrail arasında 1 Şubat 2021 tarihinde diplomatik ilişkiler başladı. Bu kapsamda Kudüs’te Kosova’nın büyükelçilik açma taahhüdü vermesi Türkiye Cumhuriyeti tarafından tepkiyle karşılandı.

Kosova ile İsrail arasında diplomatik ilişkilerin gelişmesine yönelik atılan adımlar, Türkiye Cumhuriyeti’nden tepki çekti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy bugün yaptığı açıklamada, Kosova’nın İsrail’e verdiği taahhüdün, başta bu konuda kabul edilmiş Birleşmiş Milletler kararları olmak üzere uluslararası hukuka aykırılık olduğunu bildirdi.

KOSOVA’YA “KUDÜS” TEPKİSİ

Sözcü Hami Aksoy Kosova ve İsrail arasındaki yakınlaşmayı tehlikeli bularak şu ifadeleri kullandı:

“Kosova’nın söz konusu taahhüdü, başta bu konuda kabul edilmiş BM kararları olmak üzere uluslararası hukuka aykırılık teşkil etmektedir. Bu yönde atılacak adımın Filistin davasına hizmet etmeyeceği ve iki devletli çözüm vizyonuna zarar vereceği açıktır.”

KUDÜS’ÜN KONUMU VE KUDÜS’TE BÜYÜKELÇİLİK AÇMAK NE ANLAMA GELİYOR?

Kudüs statü olarak dünyanın en önemli çatışma noktalarından birisi olarak biliniyor. Yıllardır İsrail-Filistin çatışmasının merkezi sorunlarından biri olan Kudüs’te İsrail devletine ait meclis, cumhurbaşkanlığı, başbakanlık ve bakanlıklar gibi resmi kurumlar yer alıyor. Ancak, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul ederek burada büyükelçilik açma girişimleri, uluslararası alanda kabul görmüyor ve uluslararası hukuk ihlali olarak karşılanıyor.

Türkiye Cumhuriyeti, Kudüs’te Filistin yönetimi ile ilişkilerini sürdürmek amacıyla başkonsolosluk bulunduruyor. Bu anlamda Türkiye, dost ve kardeş ülke Kosova’nın büyükelçilik açma taahhüdünü tepkiyle karşıladı.

(QHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.