Türkiye'de yeni normal başladı, kısıtlamaların büyük bir kısmı kalktı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

1 Haziran yani bu gün itibariyle sokağa çıkma kısıtlamaları ve bazı seyahat kısıtlamaları kalktı, restoran ve kafeler açıldılar.

Bu yeni uygulamaya göre devam edecek kısıtlamalar:

- 65 yaş ve üstü ve 0-18 yaş için sokağa çıkma yasakları devam edecek, “kritik” yaş grubunda sayılan bu kişiler belirli günlerin saatlerinde önceden olduğu gibi çıkabilecekler. 65 yaş ve üstü vatandaşlar Pazar günleri 14:00-20:00’da çıkabilecekler. 0-18 yaş grubu ise Çarşamba ve Cuma olmak üzere, 14-00-20.00’da dışarı çıkabilecekler.

- Sokağa çıkma kısıtlamasına tabi 0-18 yaş grubundakiler bakıcı, aile büyükleri, kreş/gündüz bakımevlerine gidebilecek, veli nezaretinde yolculuk yapabilecek.

- 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlar arasında işletme sahibi, esnaf, tüccar, sanayici, serbest meslek sahipleri ile çalışanlardan durumlarını aktif sigortalılıklarını gösteren SGK hizmet belgesi, vergi kaydı, şirket yetki belgesi, oda ve birlik kimliğinden biriyle belgeleyenler, sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulacak.

- Eğlence mekanları, nargile satış yapan işletmeler, barlar, kulüper, vb bir süre daha kapalı olacak.


Kalkan kısıtlamalar:

- 1 Haziran itibariyle seyahat kısıtlaması kalktı. Kara, Hava ve Deniz yolu ile yapılan bütün seyahatler birçok ilde tekrardan başladı. 15 ilde (Ankara, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun, Van ve Zonguldak) 3 Haziran Çarşamba günü saat 24.00’a kadar seyahat kısıtlamaları bütün vasıtalar dahil olmak üzere devam edecek. 18 yaş altı seyahat etmek isteyenler ise sadece ebeveynleri ile seyahat edebilecek.

- Restoran, çay bahçeleri, kafeler, pastaneler, kıraathaneler, dernek lokalleri, yüzme havuzları ve kaplıca gibi işletmeler Sağlık Bakanlığı tarafından talep edilen hijyen kuralları doğrultusunda tekrardan hizmet vermeye başladılar. Bu kategoride olan işletmeler saat 22.00’a kadar hizmet verebilecek.

- Memurlar 1 Haziran itibariyle normal mesailerine geri döndüler, kronik hasta olanlar izinli kabul ediliyor.

- Plajlar, müzeler, ören yerleri, hipodromlar ve milli parklar belirlenen hijyen kuralları doğrultusunda tekrar faaliyete başladılar.

- Spor salonları ve tesisleri tekrardan hijyen kuralları doğrultusunda açıldılar. Spor salonları saat 24.00’a kadar hizmet verebilecek.

- Hayvan pazarları ve hipodromlar 1 Haziran’da tekrardan hizmet vermeye devam ediyorlar.

- Eczanelerde normale dönüş, 1 Haziran Pazartesi günü itibariyle İstanbul’da eczaneler hafta içi ve cumartesi saat 09.00-19.00 olacak.

- Sürücü kursları tekrardan açılıyor.

- Kreşler ve gündüz bakım evleri açılıyor.

- Halı sahalar, tenis kortları ve benzeri spor alanları tekrardan faaliyete geçtiler.

- Kütüphaneler, millet kıraathaneleri, gençlik merkezleri, gençlik kampları faaliyetlerini sürdürmeye başlıyor.

- Cezaevlerinde kapalı görüşler tekrardan başlıyor, Adliyeler HSK kararı ile tüm yargısal faaliyetlere başladılar.

- Dinlenme tesisleri hizmete başladılar.

- Deniz turizmi, ulaştırma ve balıkçılıkta alınan tedbirler kapsamında geri dönüyor.


Hibya Haber Ajansı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.