Türk Dünyasının Duayen Yazarı Hayrani Ilgar'ın 100. Doğum Yıldönümü İzmir'de kutlandı

Türkçülük akımının önde gelen isimlerinden ve Nihal Atsız Hocanın dava arkadaşı yazar Hayrani Ilgar için, Eşi Kamuran Ilgar ile birlikte yaşamını sürdürdüğü İzmir Narlıdere Huzurevi Yaşlı Bakım Merkezinde bugün saat 13.00 den itibaren 100. Doğum Günü programı gerçekleştirildi.

Türk Milliyetçilerinin günümüzdeki duayen insanı ve asırlık çınarı Hayrani Ilgar Hocanın doğum günü törenine, huzurevi yönetici ve sakinlerinin yanı sıra fikir ve mücadele arkadaşları da katılarak kutlamada bulundular.

Yazarın eşi Kamuran Ilgar ve Türk Dünyası Kültür ve İnsan Hakları Derneği Başkanı Celal Öcal’ın hazırladığı proğram, Türk Dünyası, Türkiye ve Azerbaycan sevdalısı merhume Ganire Paşayeva (Paşakızı) için saygı duruşu ile başladı.

İzmir Valiliği Türk Dünyası Hizmetleri Eski Koordinatörü Fadıl Ünal yaptığı konuşmada: "Türk Dünyasının başı sağolsun. Ganire Hanım, Azerbaycan halkı yastadır. Tüm Türk halkları yastadır. 30 yıl durmadan dinlenmeden dünyaya Karabağ'ın acısını anlattınız. Yüreklerimizde Karabağ'ın kurtuluş ümidini imanımızın bir parçası olarak yaşattınız. Acılı Karabağ ile bütünleşen kimliğiniz zaferden sonra da zaferle bütünleşen bir kimlik oldu.. Acımızı bu duygularla hafifletiyoruz. Tüm Türk halklarının gönlünde bir Türk büyüğü olarak ülkülerinizle birlikte yaşayacaksınız. Allah rahmet eylesin. Mekânınız şehitler katı olsun. Şehitler katında şeb-i aruz misali sevenlerin buluşmasının bayramı olsun" dedi.

Daha sonra Cavit Aliyev Ganire Paşayeva’yı anlattı.

Yazar Mehmet Kömen, Kenan Doğan, Nalan Öcal ve Hayrani Ilgar’ın yakınları da toplantıya iştirak ederek kutlamada bulundular.

Oldukça samimi bir havada süren toplantıda gelen kutlama mesajları da okundu;

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Anabilim Dalı Başkanı ve ADVAK Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Turan Akkoyun; "Hiçbir maddi hesap ve beklenti içinde olmadan Türk kültürüne her daim hizmetkâr olan Merhum Çiftçioğlu Hüseyin Nihal Atsız hocanın şahsında, bütün Türk büyüklerini saygıyla ve rahmetle anıyor; başta Hayrani Ilgar Hocamız olmak üzere hayatta olanlara sağlık, sıhhat ve afiyet içerisinde uzun ömürler diliyorum. Onun bir asırlık hayatı kısaca bir Türk’ün menzili Türk Milletinin pınarlarındaki bir damlacıktır", (Prof.Dr. Turan Akkoyun bu mesajında ayrıca Hayrani Ilgar’ın hayatını anlatarak, eserlerini tanıttı),

.

Yazar Erol Maraşlı; “ilk kez benim de yazı yazdığım Türkçü 'Adalet' gazetesinde rastladığım Türkçü büyüğümüz ve gençlik yıllarımızda idolümüz olan, Türklüğün her safhasında serdengeçtice, bilgince görev alan ve bu görevin verdiği çilelere aldırmadan, yüksünmeden bir Alpçe göğüs geren, fikir dünyamıza katkıları inkâr edilmeyecek derecede eserler veren, HAYRANİ ILGAR Ağabeyimin ve üstadımın 100'üncü ad gününü en içten dileklerimle kutlarken sağlıklı ve mutlu daha nice yıllar başımızdan eksik olmamasını ulu Tanrıdan dilerim”,

.

Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Başkanı Közhan Yazgan; “Türkçülük fikri, Türkçülüğe gece uyumayıp gündüz oturmayıp ölesiye bitesiye hizmet eden aydın ülkücülerin özverili çalışmalarıyla geçmişten geleceğe taşımaya devam edecektir. Bu vesileyle bir kere daha Atsız Hocamızı sevgi saygı ve özlemle anarken yakın arkadaşı yazar Hayrani Ilgar’ı 100. yaşını Yüce tanrıdan sağlık, esenlik ve emeğinin meyveli olması dileklerimizle kutluyoruz. Türk Milletine hizmetler unutulmayacaktır”,

.

Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun; "Davetinize teşekkür ederim. Hayrani Beyin 100. yılı için toplantı düzenlemenize de özellikle teşekkür ederim. O kibar fakat fikirlerinden taviz vermeyen Türkçü ile tanışmış olmam benim için bir kazanç ve onurdur. İzmir'deki Türkçüler, İzmir yıllarımın en güzel hatıralarıdır. Hayrani Beye Tanrı sağlıklı ömür versin..”,

.

E.Ü Türk Dünyası Araştırmaları Müdürü Prof. Dr. Nadim Macit; "Türk Milliyetçiliği fikriyatına önemli katkılar sağlayan Hayrani Ilgar’ın 100.doğum gününü yürekten kutlarım. Hayatın çeşitli alanlarında etkin rol almış, Türk Ocağı, Türkçüler Derneği gibi önemli derneklerde bulunmuş, çalışmış, Türk Tarihi ve Türk Dili üzerine makaleler, kitaplar yayımlamış büyüğüme hürmetlerimi arz ederim”...

.

Hayrani Ilgar’ın kitaplarını yayımlayan Akıl Fikir yayınlarından Fatma Ersem Yargıcı, Orhun yayınlarından Dursun Yelken, Bozkurt Yayınlarından Serkan Akgöz ve Mustafa Ercilasun’un da sağlık ve uzun ömürler dileyen duygulu mesajları ile güne mutlu saatler eklenmiş oldu.

...

HAYRANİ ILGAR KİMDİR

Prof. Dr. Turan Akkoyun tarafından araştırılan ve derlenen biyografi bilgilerine göre;

Yazar ve Düşünce insanı Hayrani Ilgar 1923 yılında Akşehir’de dünyaya geldi. 1933 yılında aile olarak İzmir’e göç ettiler. 1935’te, babasının ölümünden sonra tekrar Akşehir’e döndüler. İlk ve Orta tahsilinden sonra 1942 yılında Devlet Demiryollarına hareket memuru adayı olarak girdi. Bandırma’da işe başladı. Ege bölgesinde 30 yıl hizmet yaptıktan sonra, 1972 yılında Gar Şefi olarak emekli oldu.

1946 Yılında evlendi. İkisi erkek, ikisi kız olmak üzere dört çocuğu oldu.

Hayatı yazmakla geçen Hayrani Ilgar, daha çok Türk Tarihi kahramanları ile ilgili ondan fazla eser yazdı. Bunlardan bir kısmı yayınlandı.

1960–1990 yılları arası birçok eser vücuda getirmiştir. Komünizmle Mücadele Derneğinin kurulmasında yer almış, Türk Ocağı, Türkçüler Derneği gibi derneklerde uzun süre faal olarak çalışmıştır.

İzmir’de Töre ve Kültür Derneklerinin kuruluşunda yer almıştır. Ötüken, Toprak, Orkun, Millî Yol, Türk Birliği, Türk’e Çağrı, Büyük Türkeli dergilerinde yayımlamış yüzlerce makalesi vardır.

Ayrıca Millet, Adalet, Orta Doğu, Ege Ekspres gazetelerinde de köşe yazarlığı yapmıştır.

Onlarca edebî ve fikrî eseri olan Hayrani Ilgar, Türkçü çizgisinden hiç ayrılmamıştır. Vatan aşkı ve millet sevgisi hem memuriyet hayatına hem aile yaşantısına hem de eserlerine yansımış, bütün hayatını millî bilinç ve şuurun kazanılması ve yaşatılması çabası ile geçmiştir.

ESERLERİ

Fikri Eserleri:

-Sözde ve Gerçek Milliyetçilik (Atsız Başgil Mücadelesinin İç Yüzü), Ülkü

Yayınları1964, Orkun Yayınları 2017.

-Davetiye

-Komünizm ve tenkidi 1966

-Atatürk ve Irkçılık

-Cihan içinde Türklük

-Kımız

Şiir Kitabı:

-Adımız

Romanları:

-Gonca -Dede Korkut Yayınları, Akıl Fikir yayınları

-Mehralı Beğ

-Süyun Büke

-Cengiz Han

-Mete Han

-Yarhisar Bağları

-Mutluluk korkusu

-Samaza Zindanları

-Yalnızlık

-Alper Tunga’nın Öcü

-Üçüncü Bahar

-Asena

Dergileri:

-Tren Sesi Gazetesi

-Küçük Dergi (Tire)

-Uyanış Hür Efe Matbaası.1985 (İzmir)

bursaarena.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.