Türk Cumhuriyetlerinin 30. Kuruluş Yıl Dönümü kutlama programı ve paneli düzenlendi

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) katkılarıyla Türk Dünyası Parlamenterler Birliği ve Türkiye Politik ve Stratejik Araştırmalar Vakfının (TÜRPAV) düzenlediği Türk Cumhuriyetlerinin 30. Kuruluş Yıl Dönümleri Kutlama Programı ve Paneli” bugün saat 14.00’te Ankara Türk Ocağı Resim ve Heykel Müzesi’nde gerçekleşti. Etkinlikte, Türk Cumhuriyetlerinin. 30 bağımsızlık yıl dönümü kapsamında değerlendirmeler yapıldı. Programda, konuşmacılar tarafından Azerbaycan’ın Karabağ Zaferi ile birlikte Rus işgali altındaki Kırım ve Çin’in sistematik soykırım işlediği Doğu Türkistan gibi Türk dünyasının günümüzdeki kanayan yaraları sık sık dile getirildi.

Türk Cumhuriyetlerinin 30. kuruluş yıl dönümü çerçevesinde gerçekleşen program, okunan İstiklal Marşı’nın ardından Türk Dünyası Parlamenterler Birliği (TDBP) Genel Başkanı, 21. Dönem Trabzon Milletvekili Nail Çelebi’nin açılış konuşmasıyla başladı. Ardından, protokol konuşmalarına geçildi. Protokol konuşmaları, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran ve eski Devlet Başkanı Dr. Reşad Doğru’nun konuşmalarıyla devam etti. Etkinliğe, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop telgraf göndererek, kutlama programı ve panel kapsamında Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlık yıl dönümünü tebrik etti.

Protokol konuşmalarının ardından Türk Cumhuriyetleri Büyükelçileri ve Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanları katılımcılara hitap etti. Türkiye-Özbekistan Parlamentolarası Dostluk Grubu Başkanı Osman Mestan selamlama konuşmasını yaptı. Mestan, gerçekleştirdiği konuşmasında Türk Devletleri Teşkilatının önemine dikkat çekti. Azerbaycan Büyükelçisi Reşat Mamadov yerine konuşmayı Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Elçin Allahverdiyev gerçekleştirdi. Allahverdiyev, konuşmasında ikinci Karabağ Savaşı sürecinde Türkiye-Azerbaycan ilişkilerine değindi.

Etkinlikte, Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekulı, Kırgızistan Ankara Büyükelçisi Kubanıçbek Ömüraliyev, Türk Cumhuriyetlerinin 30. bağımsızlık yıldönümü kapsamında konuşmalarını gerçekleştirdi.

“TÜRK CUMHURİYETLERİNİN HER ALANDA İŞBİRLİĞİ YAPMALARI BUGÜN ZORUNLU HALE GELMİŞTİR”

Türk Dünyası Parlamenterler Birliği (TDBP) Genel Başkanı, 21. Dönem Trabzon Milletvekili Nail Çelebi, açılış konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bizler bugün burada Türk Cumhuriyetlerinin 30. bağımsızlık yıldönümünü kutlamak ve Türk Dünyasının Kazanımları ve Gelecek Vizyonu paneli hazırladık. Aradan geçen 30 yıl zarfından Türk Cumhuriyetleri, dünya çapında tanınmak suretiyle, yürüttükleri ekonomik, sosyal ve siyasal reformlarla büyük gelişmeler kaydetmiştir. Türkiye ile dostluk ve kardeşlik ilişkilerini önemseyerek kayda değer gelişmelere imza atmıştır. Devletler, kendi aralarında işbirliğini geliştirmek için, TÜRKSOY, TÜRKPA, Türk Devletleri Teşkilatı ve Türk Akademisi gibi teşkilatları kurarak hayata geçirdiler.

Günümüzde açık bir şekilde anlaşılmıştır ki, Türk dünyasındaki gelişmeler Rusya Federasyonu coğrafyasında yaşayan özerk Türk cumhuriyetleri ve toplulukları dikkate alınmadan eksik kalacaktır. Bu çalışmada birliğimizce farklı bir gündemle ele alınacaktır. Bu bağlamda, soğuk savaş döneminde birbirinden koparılmış olan kardeş ülkelerin her alanda işbirliğine gitmeleri zorunlu hale gelmiştir.

30. YILINDA TÜRK DÜNYASININ KAZANIMLARI VE GELECEK VİZYONU PANELİ

30. Yılında Türk Dünyasının Kazanımları ve Gelecek Vizyonu Paneli Prof. Dr. Kürşat Öncül moderatörlüğünde başladı. Panele; Prof. Dr. Fırat Purtaş, Dr. Telman Nusratoğlu, Dr. Sinan Demirtürk ve Prof. Dr. Kürşat Zorlu katıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.