Teröristlerin kullandığı mağaradan İsveç yapımı tanksavar çıktı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Irak’ın kuzeyinde sürdürülen Pençe Kilit harekatında 5 askerin şehit edildiği mağarada etkisiz hale getirilen teröristlerin üzerinde çok sayıda İsveç menşeli AT-4 füzesi çıktı. Son beş yılda jandarmanın yürüttüğü iç güvenlik harekâtlarında 157 adet AT-4 yeni nesil İsveç menşeli anti tank füzesi ve mühimmatlar ele geçirildiği belirlendi. TSK'ya karşı kullanılan silah ve mühimmatların hangi ülkelere ait oldukları ve teröristler tarafından Türkiye'ye nasıl sızdırıldığını haberimizde derledik.

Yeniçağ'dan Özgür Cebe'nin haberine göre; İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine Dışişleri Bakanlığı nezdinde tepkiler devam ederken, 2017'den bugüne kadar Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde terör örgütü PKK'ya yönelik sürdürülen iç güvenlik harekâtlarında İsveç menşeli yeni nesil 157 adet zırh delici AT-4 anti tank füzeleri ele geçirildiği belirlendi.

Silahların balistik incelemesinde, tümünün Suriye'nin kuzeyini ve kuzeydoğusunu işgal eden terör örgütü YPG'ye, IŞİD'le mücadele bahanesiyle tırlarla gönderilen sözde yardım silahlarından olduğu anlaşıldı. Üzerindeki rakam ve harf gruplarından oluşan seri numaralarının incelenmesinde bu füzelerin TSK'nın Suriye'de gerçekleştirdiği Barış Pınarı, Zeytin Dalı, Fırat Kalkanı harekâtlarında ele geçirilen füzelerle aynı kafileden oldukları belirlendi. Bu vahim nitelikli silahların terör örgütü PKK tarafından Suriye üzerinden Irak'ın Sincar bölgesi ile Irak'ın kuzeyindeki farklı barınma alanlarına aktarıldığı, devamında da sınırdan sızan teröristlerce güvenlik güçlerine karşı kullanılmak üzere Türkiye'ye geçirildikleri saptandı.

image small

TÜRKİYE'YE GEÇİRİLENLERİ YAĞLI BOYA İLE BOYAMIŞLAR

PKK'lı teröristlerin Türkiye'ye geçirdikleri bu füzelerde önemli bir ayrıntı da tespit edildi. Teröristlerin, İsveç füzelerinin seri numaralarını ülkeler arası diplomatik krizin önüne geçebilmek için kırmızı yağlı boya ile boyadığı tespit edildi. Jandarma Genel Komutanlığı Kriminal İnceleme Daire Başkanlığınca hazırlanan uzmanlık raporuna göre, AT–4 füzeleri 102 santim uzunluğunda olup 6,7 kilo ağırlığında. Geri tepmesiz, hafif ve kolay taşınabilir özelliğe sahip olan bu füzelerin yivsiz omuzdan ateşleme özelliğine sahip olduğu, bazı serilerinin ABD ve İsveç ortak menşeli olarak üretildiği, paletli zırhlı araçlara karşı iki kilometre etkili menzile sahip olduğu ifade ediliyor.

image small

937 ABD TÜFEKLERİ

Bu silahlar, batılı ülkelerin teröre verdiği desteği bir kez daha gözler önüne serdi. Son dört yılda ele geçen silahlar bunlarla da sınırlı değil. İçişleri Bakanlığının verilerine göre, ele geçen silahlar arasında İsveç füzelerinin yanı sıra ÇNRA (Çok Namlulu Roketatar), 9 adet Rus menşeli SPG–9 geri tepmesiz top, uzun ve kısa namlulu piyade tüfeği olmak üzere 3 bin 895 değişik çap ve markalarda silah ele geçirildi. Bu silahlardan 937'sinin ABD menşeli M-16 ve M-15 tüfekleri olduğu ve seri numaralarının karşılaştırılmasında Suriye'de TSK harekâtlarında ele geçen silahlarla aynı seri oldukları anlaşıldı. Güneydoğu'daki operasyonlarda ele geçen bu silahların Pentagonun demirbaş listesindeki silahlarla aynı çap ve cinste olduğu tespitine varıldı.

image small

ALMANYA VE POLONYA MENŞELİ EL BOMBALARI

iç güvenlik harekâtlarında ele geçen 11.259 adet fabrikasyon saldırı ve savunma tipi el bombalarından 2.675'inin Almanya ve Polonya menşeli oldukları belirlendi. Bu el bombalarının da Şanlıurfa'nın Ceylanpınar İlçesinin karşısındaki Haseki vilayetine bağlı sınırın sıfır noktasındaki Resulayn ile Akçakale İlçesinin karşısındaki Tel Abyad'a düzenlenen Barış Pınarı harekâtında YPG'li teröristlerden ele geçirilen bombalarla aynı kafileden oldukları tespit edildi.

image small

 “GERİ ALACAĞIZ” DEDİKLERİ SİLAHLAR GÜNEYDOĞUDA ÇIKTI

ABD başta olmak üzere batılı ülkelerin Suriye'de IŞİD'le mücadele adı altında YPG'yi ağır silahlarla donatmasına karşı Dışişleri Bakanlığının tepkilerine rağmen Pentagon Savunma Bakanlığı, “Kaygılarınızı anlıyoruz. Ancak silahlar kayıt altında ve Rakka operasyonu sonrasında geri alınacak. Rakamları da sizinle paylaşacağız” açıklamasında bulunmuştu. Kayıt altında görünen ve geri alınacağı ileri sürülen silahların hatırı sayılır kısmı Türkiye toprakları içindeki terör operasyonlarında ele geçirildi.

 MEHMETÇİĞE KARŞI KULLANILDI 96 ŞEHİT VERİLDİ

Suriye Afrin'e düzenlenen Zeytin Dalı, Tel Abyad ve Resulayn'a düzenlenen Barış Pınarı ile Azez, Çobanbey, El Bab, Mare ve Carablus'a düzenlenen Fırat Kalkanı harekâtı, Irak'ın Kuzeyindeki Haftanin'e düzenlenen Pençe Kaplan, Metina, Avaşin-Basyan ve Zap'a düzenlenen Pençe Şimşek, Pençe Yıldırım ve Pençe Kilit harekatları ile iç güvenlik harekâtlarında, İsveç'in yeni nesil silahı AT-4 füzesiyle 2016'dan bugüne kadar 96 asker ve polisimizin şehit olduğu öğrenildi. Afrin'de TSK'ya ait iki tanka düzenlenen s aldırıda 11askerimiz AT-4 füzesiyle şehit edilmişti. Aynı bölgede Malatya 2. Kara Havacılık Komutanlığına ait bir Atak taarruz helikopterimize de bu füzeyle yapılan saldırıda helikopterin kırıma uğraması sonucu kara pilot Yüzbaşı Mehmet İlker Kahraman ile Pilot Üsteğmen Erdem Mut şehit olmuştu.

 SİLAHLARIN ELE GEÇİRİLDİĞİ O BÖLGELER

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde sürdürülen iç güvenlik harekatlarında NATO silahlarının ele geçtiği bölgeler ise istatistiklere göre şöyle sıralanıyor:

Şırnak'taki Cudi, Gabar, Kato, Bestler-Dereler, Hanke, İncebel Dağları, Faraşin, Yaylası, Süvari Halil geçidi, Piro-Kaval Dağları, Elemun, Kokpi, Biliç, Karaçalı Tepe, Siirt'teki Herekol, Çırav, Kör Kandil Dağları, Hakkâri'deki Goman, Güven, Balkaya, İkiyaka Cilo, Sat, Buzul, Çarçella, Rejgar, Düğün, Karadağ, Dağlıca, Derecik, Herki ve Zorgeçit Dağları, Bingöl'deki Şeytan Dağları, Ayı Ormanları, Diyarbakır Lice'deki Akçabudak, Kulp'un Andok, Dorşin, Yaylak, Silvan'ın Dağcılar, Üçdirek bölgesi, Dicle Görese Dağları Kurşunlu, Kırkpınar, Kayı, Yokuşlu kırsalı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.