TBMM'nin kuruluşunun 101. Yılı: 23 Nisan 1920'de açılan meclis neden kuruldu, Milli Mücadele’deki rolü neydi?

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bugün 101. yılını kutluyor.

Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde 23 Nisan 1920 tarihinde Ankara'da açılan ilk 'Büyük Millet Meclisi', Türkiye'nin Milli Mücadele tarihinde bir dönüm noktası niteliğinde.

Her ilin, o ilden seçilen beş vekille temsil edildiği meclis açıldığında ülkenin koşulları nasıldı? Kurulmasına neden ihtiyaç duyulmuştu?

100 yıl sonra baktığımızda 1920 Meclisi neden önemli? Bugüne kıyasla ne gibi farklı özelliklere sahip? Meclis'in yetkileri o günden bugüne zaman içinde nasıl değişti?

'Birinci Mecliste Muhalefet' ve 'İlk Meclisin Vekilleri' kitaplarının yazarı siyaset bilimci Prof. Dr. Ahmet Demirel, geçen yıl, TBMM'nin kuruluşunun 100. yılında BBC Türkçe'nin konuya dair sorularını cevaplamıştı.

BBC Türkçe

Anahtar Kelimeler:
TBMM23 NisanMilli Mücadele
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.