Suriye'nin Azez ilçesinde ilk 'Türkçe Kursları' tamamlandı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Geçtiğimiz Eylül ayında Suriye'nin Azez ilçesinde faaliyetlerine başlayan Yunus Emre Enstitüsü, ilk Türkçe kursiyerlerini mezun etmenin heyecanını yaşıyor. Aralarında 70 yaşındaki Suriyeli Abdul Nâfe Elşih'in de bulunduğu kursiyerler A1, B1 ve B2 seviyelerinde ilk Türkçe sertifikalarını almaya hak kazandı.

TC Kilis Vali Asistan Ömer Yılmaz ve Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş'i temsilen Türkçe Öğretimi ve Türkoloji Müdürü Prof. Dr. Yavuz Kartallıoğlu ile birlikte Türkiye'den ve Suriye'den ayrıl katılımıyla, 25 Ocak 2021 tarihinde Azez Yunus Emre Enstitüsünde kursiyerler için sertifika töreni düzenlendi.

Dört ay süren eğitimlerini tamamlayan kursiyerler, Türkçe ve Arapça şiirlerle beraber türküler seslendirirken “Zeytin Ağacı” ve adlı tiyatro oyununu katılımcıların huzurunda sahnelediler. Sadece bir ay gibi bir kısa zamanda enstitünün kursiyerleri ve amatör bir ekip ile cevap oyun, Suriye savaşı sonrasında yaşananları ve savaş mağdurlarına Türkiye'nin dost elinin uzanışını ele alıyor.

Programda ayrıca Türkçe eğitimi verilen yaklaşık 300 Suriyeli eğitmen de sertifikalarını aldı. Kursu başarıyla tamamlayan öğrencilere sertifika ve hediye takdim edilmesiyle program sona erdi.

(Ajanstürk)

Azez Yunus Emre Enstitüsü Hakkında

2020 yılı Eylül faaliyete geçen Azez Yunus Emre Enstitüsünde Suriyeliler için Türkçe öğretiminin yanı sıra çeşitli kültür-sanat faaliyetleri de yapılıyor. Türk film gösterimlerinden tiyatro kursuna, çocuklara yönelik eğitici ve öğretici faaliyetlerden sorumlu sorumluluk projelerine kadar geniş bir yelpazede faaliyetlerini sürdürürken hazırlıkları tamamlanan geleneksel Türk okçuluğu kursları 50 kursiyerin katılımıyla Şubat ayında başlayacak. Aynı zamanda Türkiye'nin kontrolündeki Çobanbey, Ahterin, Afrin, Resulayn ve Telabyad bölgelerinde açılan eğitim merkezlerinde Türkçe öğretmenlerine yönelik eğitimler ve üniversitelerde açılan Türkçe bölümleri de eğitim alanında yapılmakta olan faaliyetler arasında yer alıyor.

Yunus Emre Enstitüsü, Suriye savaşı sonrasında yaşanan olayları konu alan “Azez: Umudun Adı” adlı bir belgesel de hazırladı. Savaş sonrasında bölgede yaşayan insanların zorlu hayat şartlarını anlatan ve tüm insanlığın ortak sesi olma amacıyla özel olarak hazırlanan "Azez: Umudun Adı" belgeselinin de Azez'deki Yunus Emre Enstitüsü olmak üzere, Vatan Hastanesi, kentteki eski ve güncel durumu anlatan görüntüler ve yerel halk ile yapılan röportajlara yer verildi.

www.bursaarenacom.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.