Sokağa çıkma yasağı gevşetildi. Lokanta ve Kafeler saat 21:00' a kadar sınırlı açılıyor

BURSA ARENA / Haber Servisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pandemi nedeniyle alınan ve haziran ayı boyunca uygulanacak yeni kararları açıkladı. Buna göre; sokağa çıkma kısıtlaması hafta içi her gün ve cumartesi günü saat 22.00’de başlayacak, sokağa çıkmak pazar günü tüm gün yasak olacak. Restoran, lokanta ve kafeler, saat 21.00’e kadar açık kalacak, saat 24.00’e kadar paket servis yapacak; sokağa çıkmanın yasak olduğu pazar günü sadece paket servis yapılabilecek. Açık ve kapalı alanlarda nikah ve düğün yapılabilecek. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığındaki Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısı, 3 saat 45 dakika sürdü. Erdoğan, toplantının ardından, pandemide kapanma döneminin ardından uygulanacak yeni kuralları açıkladı.

Erdoğan'ın alınan yeni kararlara ilişkin açıklamaları şöyle:

SOKAK YASAĞI 21.00’DEN SONRA VE SADECE PAZAR: Haziran ayı boyunca; sokağa çıkma sınırlamaları, hafta içi ve cumartesi günü 22.00 ile 05.00 saatleri arasında uygulanmaya devam edilecektir. Bu sınırlamalar; hafta sonu ise cumartesi 22.00 ile pazartesi sabahı 05.00 arasında, Pazar gününün tamamını kapsayacak şekilde uygulanacaktır. Temmuz ayında bu sınırlamalar ve günleri, vaka sayılarındaki değişime göre yeniden belirlenecektir.

RESTORANLAR 21.00’E KADAR AÇIK: Restoran, lokanta, kafeterya, pastane gibi yeme içme yerleri; sabah 07.00 ile akşam 21.00 saatleri arasında, belirlenen kurallara göre, masaya servis yapabilecek. Saat 24.00’e kadar ise paket servislerini sürdürecektir. Bu mekanlarda pazar günü, sadece paket servis hizmet vermeye devam edecektir

KAHVEHANELER 21.00’E KADAR AÇIK KALACAK: Kahvehane, kahve, çay bahçesi, halı saha, spor salonu gibi işletmeler pazar günü hariç sabah 7.00 ile akşam 21.00 saatleri arasında yarından itibaren çalışabilecektir.

NİKAH VE DÜĞÜNLER BAŞLIYOR: Açık ve kapalı alanlardaki nikahlar, düğün törenleri belirlenen şartlara uygun şekilde 1 Haziran'dan itibaren başlayabilecektir

ÜNİVERSİTELER 13 EYLÜL’DE BAŞLIYOR: Üniversiteler 2021-2022 eğitim öğretimi yılı, akademik takvimlerini, 13 Eylül itibarıyla başlayacak şekilde yürütecektir.

GENEL KURULLAR KADEMELİ OLARAK BAŞLIYOR: Spor kulüpleri genel kurullarının haziranın ilk gününden itibaren, diğer genel kurulların da haziran ayının ikinci yarısından itibaren başlayacaktır.

KAMUDA ESNEK MESAİYE DEVAM: Kamuda esnek mesai uygulaması yeni bir düzenlemeye kadar devam edecektir.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın diğer açıklamaları ise özetle şöyle:

TÜRKİYE EN YÜKSEK DESTEKLERİ SAĞLAYAN ÜLKELERİN BAŞINDA: Toplamda 661 milyar lirayı bulan hibe ve desteklerin salgın sürecinde ekonomik kayıplar sosyal sıkıntılara güvenlik tehditlerine maruz kalmadan geçirilmesinde katkısı olmuştur. Türkiye milli gelirine oranla, halkına en etkin, yaygın ve yüksek destekleri sağlayan ülkelerin başında gelmektedir.  

ÇİFTÇİLERE KURAKLIK İÇİN 150 MİLYON LİRA HİBE: İlk çeyrek büyüme rakamları açıklandı. Türkiye’nin, yüzde 7 büyüyerek G20 ülkeleri arasında Çin’in ardından ikinci sırada yer alması, herhalde milletime bir şeyler ifade ediyor. Kuraklık sıkıntısının tehdidi altında olan çiftçilerimize sulama sistemlerini modernleştirmeleri için 150 milyon lira hibe vereceğiz. İnşallah, önümüzdeki günlerde enerji konusunda yeni, sevindirici haberleri paylaşmayı sürdüreceğiz.

AŞILAMADA İLK 10 ÜLKE ARASINDAYIZ: Aşı çalışmalarında dünyada ilk 10 ülke arasındayız. Üstelik bunu kendi üretmediği halde başarmış bir ülkeyiz. Kendi aşımıza da yıl bitmeden kavuşmuş olacağız.

HAZİRAN AYI, AŞI AYI: Haziran ayını bir aşı seferberliği ayına dönüştürmek için imkanları zorlayacağız. Sözleşmesi yapılan farklı aşılardan mümkün olan en yüksek sayıda miktarın ülkemize getirilmesi ve uygulanması için yoğun hazırlık içindeyiz.

TAHAMMÜL SINIRLARININ ZORLANDIĞINI GÖRÜYORUZ: Elbette gerçeklere gözlerimizi kapatmıyoruz. Son 6 ayda, iş yerleri ancak 1.5 ay açık kalan esnaflarımızın olduğunu biliyoruz. Sokağa çıkma sınırlamalarını olumsuz etkilerini biliyoruz. Okula gidemeyen evlatlarımızın, fiziki ve psikolojik sıkıntıların eşiğinde olduğunu biliyoruz. Düğünden, genel kurula; pek çok toplu etkinliğin uzun süre ertelenmesinin yol açtığı sıkıntıları biliyoruz. Milletimizin bu süreçte fevkalade bunaldığını, tahammül sınırlarının zorlandığını görüyoruz. İnsanları evlerinde uzun süre tutmanın, zor ve anlamsız olduğunu, yurt içi ve yurt dışı ziyaretlerin yoğunlaşacağını dikkate alıyoruz. Sıfatları ne olursa olsun kafa karıştırıcı açıklamaları ile milletimizi yanlış yönlendirenlerin bulunduğunun idrakindeyiz.

HER FIRSATI KULLANIYORUZ: Tek gayemiz, insanlarımızın sağlığını, ülkemizin huzur ve güvenliği korumak; telafisi mümkün olmayan hasarların oluşmasına engel olmaktır. Bunun için her fırsatı, her ışığı kullanıyoruz. Açılma kapanma karalarının, ardı ardına gelmesinin tek sebebi, şartları zorlama pahasına da olsa, bu musibetin etkilerini azaltmaktır.

HEDEFLERİMİZ ORANINDA DEĞİLSE BİLE…: Ramazan ayındaki kısmi ve tam kapanma şeklindeki tedbirlerin bir kısmının yerini, 17 Mayıs itibarı ile kademeli normalleşme adımları almıştır. Aradan geçen iki haftalık sürede, vaka sayılarının nispi azalmanın hedeflerimiz oranında değilse bile önemli ölçüde sürüyor olması tedbirlerin amacına ulaştığını gösteriyor.

FİLYOS LİMANINI AÇACAĞIZ: 400 kilometrelik Kuzey Marmara otoyolumuzu hizmete almış bulunuyoruz. Pek çok yerde halen inşaatları süren hızlı tren hatlarımız da devreye girdiğinde, Türkiye bir devrim yaşayacaktır. İnşallah bu hafta sonu Filyos Limanı'nı hizmete atacağız.

POLONYA’YA İHA SATIŞI: Geçtiğimiz hafta misafir ettiğimiz Polonya Cumhurbaşkanı ile verimli görüşmeler gerçekleştirmenin yanında, AB ve NATO üyesi bir ülkeye yapılan ilk İHA satışımızla ilgili anlaşmayı da imzaladık. Türkiye, NATO başta olmak üzere üyesi bulunduğu uluslararası güvenlik kurumlarına olan sorumluluğunu hakkı ile yerine getirmiştir.

TAKSİM CAMİSİ’NİN AÇILIŞI: Cuma günü ise milletimizin 150 yıllık hayali olan, Taksim Cami'ni açılış törenindeydik. Birileri özellikle bu eseri kalkıp İstanbul'umuz için böyle farklı olarak görmeyebilir. Sultanahmet'i görebilir, Fatih Camii görebilir. Bunlar tabii ki bizim için sembol eserlerdir. Onlar o asrın eserleridir, şimdi de Çamlıca'daki kule bu asrın eseridir.

2023 VİZYONUMUZUN HAZIRLIKLARINA BAŞLAMALIYIZ: 2023 vizyonumuzu şekillendirme için şimdiden hazırlıklara başlamalıyız. Bizim 2023 hedeflerimizi ilk ifade etmemizin üzerinden 10 yıl geçtiğini göze aldığımızda, 2053 için hemen kolları sıvamız gerektiği ortaya çıkıyor. Darbe ve kriz dönemlerinde siyaset yapmış, ülke yönetmiş bir nesil olarak böyle bir vizyonun ne kadar kıymetli olduğunu iyi biliyoruz. Temennimiz 2023 seçimlerinin Türkiye'nin bu vizyonunun merkezi içinde tartışma ikliminde geçmesidir.

An Ka Haber Ajansı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.