Selçuk Bayraktar: Ukrayna'da fabrika inşası için kararlıyız

Selçuk Bayraktar, Ukraynalı gazeteciye verdiği röportajda, Ukrayna'da inşa edilecek olan Bayraktar fabrikasıyla ilgili konuştu.

Ukrayna’nın en büyük televizyon kanallarından 1+1, Ukrayna'nın işgalci devlet Rusya'ya karşı direnişinde sembol haline gelen Bayraktar SİHA'lar ile ilgili "Bayraktar: Efsane Kanatlar" adlı bir belgesel yayımladı. Haluk Bayraktar ve Selçuk Bayraktar, Ukrayna'da inşa edilmesi beklenen Bayraktar fabrikası ile ilgili hazır oldukları mesajını verdi.

Yayımlanan belgesel, Baykar Teknolojinin İstanbul'daki fabrika ve üslerinde 3 gün sürdü. Ukraynalı gazeteci, Natalya Moseyçuk (Natalia Moseichuk) ve ekibi, belgesel için Baykar Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ve Baykar Teknoloji Genel Müdürü Haluk Bayraktar ile özel söyleşi gerçekleştirdi. 28 Ocak 2023'te yayımlanan belgeselde, geçmişten bugüne Baykar'ın hikayesi ve Bayraktar TB2 SİHA'ların geliştirilme aşamaları görüntülendi. 1+1 TV ekibi aynı zamanda Bayraktar KIZILELMA'nın ilk teker kesme testine de canlı tanıklık etti.

"BAYRAKTAR, GELECEKTEKİ ZAFERİN SEMBOLÜ"

Moseyçuk belgeselde Bayraktar kardeşlerin, işgalci Rusya’nın Ukrayna’nın ana karasına yönelik işgal girişiminde Ukrayna’ya sağladığı destek için, "Bayraktar kardeşlerin, Ukrayna Rusya savaşında, bu kanlı muharebede cesurca tercihlerini çok konuştuk. Onları önce insan, sonra iş adamı olarak görüyoruz. Yaşadığımız facia da bizi anladılar. Çünkü onlar için savaş bir bakış açısı ve inanç meselesi. Ve ayrıca ahlaki duruş meselesidir. Çünkü paranın ve ticari başarının önemi yoktur. Babaları Özdemir Bayraktar onlara böyle öğretti. 'Hakkı üstün tutmak yaşam gayemizdir' diyordu ve seçimlerini yaptılar. Özellikle çok zor olduğuna, diğer kayıplarımızın yanı sıra Ruslar uçağımız Mriya’yı “Rüya” imha ettiklerinde yeni bir efsanemiz doğru: Bayraktar… Gelecekteki zaferin sembolü" ifadelerini kulandı.

SELÇUK BAYRAKTAR: HEMEN YARIN BAŞLAYALIM. BİZ KARARLIYIZ

Ukraynalı gazeteci, Selçuk Bayraktar'a Ukrayna'da inşası planlanan Bayraktar TB2 fabrikasına ilişkin son durumu sordu. Selçuk Bayraktar bu soruya şöyle yanıt verdi:

“Açıkçası biz bu konuyu defaatle değerlendirdik. Sadece burada güvenlik hususu var. Yani burda birileri çalışacak ve hedef olacaksa, birilerinin ölümüne sebep olacaksa… Onları koruyabilirsek hiç problem yok. Hemen yarın başlayalım. Açıkçası biz kararlıyız. Şayet şu an yapılması daha doğru bulunuyorsa hemen yapılabilir. Dediğim gibi hemen başlanabilir. Elbette binayı inşa edecek müteahhitti bulmak gerekecektir. Elbette orada çalışan insanlar, bunun getireceği riskleri değerlendirmesi gerekecektir. Bu konuyla alakalı henüz bugün yine bir istişare yaptık. Acaba dedik, bu fabrikayı biz kursak hedef mi yaparız insanları orada çalışacakları? Bu acaba pozitif mi olur? Negatif mi olur? Açıkçası bununla alakalı. Yoksa dediğim gibi Ukrayna ile işbirliğimiz devam ediyor. Devamda edecek tümüyle. Yani bu tabi Ukrayna’nın makamların da vermesi gereken bir karar. Onlar da ne zaman doğru olduğunu düşünüyorlarsa biz bu çalışmayı başlatabiliriz diye değerlendiriyorum” 

UKRAYNA'DA BAYRAKTAR FABRİKASI İÇİN SÜREÇ NASIL BAŞLADI?

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Ukrayna'da kurulacak olan Bayraktar fabrikası hakkında şöyle konuştu:

"Biz öyle bir şey kurduk ki aslında Türkiye ile Ukrayna arasında savunma ve havacılık arasında gerçekten iki ülkenin de birbirine katkı sunacağı bir modelle iş süreçleri yürütüldü. Burada güzel bir sinerji oluştu ve özellikle Cumhubaşkanı Zelenskıy Ağustos 2019’da bizi ziyaret etmişti. Fabrikada Ukraynalı askerler eğitim alıyordu. Onlar da buradaydı onlarla da selamlaşmıştı. Fabrika ortamını çok beğenmişti ve bizden böyle bir tesinin Ukrayna’da kurulmasını istediğini de bize ifade edince biz de tamam biz bunu kuracağız diye kendisine söz verdik.

Ondan sonra bizim bu konuda çalışmalarımız başladı. En sonunda kıyiv’de bir yer satın aldık. Mimari ekipler proje tasarım süreçlerine başladı. Ve bu çok önemli. Bu tesis aynen Türkiye’de olduğu gibi sadece sembolik montaj değil. Tüm teknolojileriyle AR-GE’siyle ve tüm üretim derinliği ile büyük entegre bir tesis olarak planlandı. Bunun için Türkiye Cumhuriyeti devletinden de o dönemde izinler alındı.

HALUK BAYRAKTAR: UKRAYNA'NIN GELECEĞİ İÇİN LAZIM

Ukrayna'da Bayrkar Teknoloji fabrikasının inşası ile ilgili açıklama yapan Baykar Teknoloji Genel Müdürü Haluk Bayraktar, " Yani Bayraktar TB2, Bayraktar AKINCI’nın teknolojik anlamda tüm alt sistemleriyle orada üretilmesine yönelik izin de alındı. Bu çok önemli. Biz de planlarımızı bunun üzerine kurduk, başladık ve şu an mimari tasarımları da açıkçası bitti ama, tabi şu an yaşanan çok büyük bu zorlu durumdan dolayı işte elektrik kesintileri olsun veya biliyorsunuz güvenlik konuları. Yani bu sonuçta stratejik bir alan. Bu tarz teknolojik tesisler sadece bugün için, yaşanan zorluk için değil. Ukrayna’nın geleceği için de lazım. Dolaysıyla bunların korunması da önem arz ediyor. Dolayısıyla hava savunma sistemlerinin olduğu bir yere olması gerekiyor. Bütün bunları bizim tek başımıza koordine etmemiz çok da mümkün değil. Biz kendi imkanlarımızla kendi ayırdığımız kaynaklarla işte tesis, tesisin ekipmanları işte orda Ar-Ge yapacak personel, bu tarz stratejiler üzerinde odaklanıyoruz. Ama işte diğer konuları aslında daha kapsamlı belki ele alalım ama oda kısa sürede olabilecek bir şey değil açıkçası. Bizim kararımız da net. Bunun için kaynaklarımızı da harcıyoruz ve devam ediyoruz bu planlar doğrultusunda ilerlemeye devam ediyoruz."

 

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.