Prof. Dr. Tevfik Özlü: "10 Gün sonra faturayı ağır ödeyeceğiz.."

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye'nin Kovid-19 salgınıyla mücadelesindeki son durumu A Haber canlı yayınında yorumladı. İngiltere'de yaşanan mutasyon Türkiye'de görüldü mü? Mutasyon iyi yönlü olabilir ve Kovid-19 sönümlenebilir mi? Yılbaşından sonra bizi neler bekliyor? Tüm bu soruların yanıtı haberimizde...

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, A Haber ekranından insanları ev içi bulaşları konusunda uyararak 'Bunun hiç sırası değil, küçük gruplar arası buluşmalar çok yoğunlaştı. Unutmayalım ki bu virüsü bizi tanımadığımız değil, en çok tanıdığımız güvendiğimiz birisi bulaştıracak. Buna dikkat etmeliyiz.' dedi.

YILBAŞINDAN 10 GÜN SONRA...

Alınan kısıtlama ve tedbirlerle birlikte yeni vaka, hasta ve ağır hasta sayılarındaki düşüşe dikkat çeken Prof. Dr. Özlü, yılbaşında çok dikkatli olunması gerektiğini, tedbirlerin asla terk edilmemesi gerektiğini aksi halde yılbaşından 10 gün sonra bunun faturasını ağır bir şekilde ödeyebileceğimiz konusunda vatandaşları uyardı.

MUTASYONLA VİRÜS SONA EREBİLİR Mİ?

Mutasyonun gerçekleştiği artık bilimsel olarak kanıtlandı diyen Prof. Dr. Özlü, laboratuvar ortamlarında tespit edilen mutasyonları insanlar üzerinde etkili olup-olmadığının gözlemlenerek tespit edilebildiğini belirtti. İngiltere'de gerçekleşen bu mutasyonun ise insanların dağılımı üzerinde maalesef etkili olduğunun görüldüğünü ifade etti. "Yüzde 50-70 virüsün daha hızlı bulaştığı bilgili durumunda daha da kontrolden çıkması anlamına gelir" diyen Prof. Dr. Özlü, "Daha hızlı yayılan virüs belki daha ağır hasta etmeyebilir ama 10 kişi yerine 15 kişiye buluşacak. Bu da yeni vaka sayısı, hastaneye yatan hasta sayısı, ağır hasta sayısı ve kaybedilen hasta sayısında artış anlamına gelir. Bu kötü geleceği ön görerek yapmamız gerek bir şey tek bir şey var tedbiri elden bırakmamak. Virüsün bulaşma hızı isterse 5 kat artsın, biz fırsat vermedikçe virüs bize bulaşamaz. Maske, mesafe ve hijyene dikkat etmeliyiz." ifadelerini kullandı.

.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.