Necip Hablemitoğlu suikastı davasının firari sanığı Nuri Gökhan Bozkır tutuklandı

Necip Hablemitoğlu suikastı davasının sanıklarından Nuri Gökhan Bozkır, adli kontrol şartlarına uymadığı gerekçesiyle tutuklandı. Bozkır, Ankara Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, hakkındaki yakalama kararına istinaden dün gözaltına alınmış ve emniyetteki işlemlerinin ardından Ankara Adliyesi'ne götürülmüştü.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden Şanlıurfa 2. Ağır Ceza Mahkemesine çıkarılan Bozkır'a, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde 8 Eylül 2015'te yakalanan ve bomba yapımında kullanılan mühimmat yüklü "soğan tırları" davasında hakkında verilen hüküm tebliğ edildi.

Daha sonra Hablemitoğlu suikastı davasının görüldüğü Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesine sevk edilen Bozkır, adli kontrol şartlarına uymadığı gerekçesiyle tutuklandı.

Eski yüzbaşı Bozkır, kırmızı bültenle aranırken 2022'de Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından yurt dışından Türkiye'ye götürülmüştü.

Bozkır, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu'nun 18 Aralık 2002'de Ankara'nın Çankaya ilçesindeki evinin önünde başından vurularak öldürülmesine ilişkin davanın sanıkları arasında.

Fethullah Gülen'in de sanıkları arasında bulunduğu Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada, Bozkır'ın "tasarlayarak kasten öldürmeye yardım" suçundan 20 yıla kadar hapsi isteniyor.

Mahkeme, 18 Mayıs 2023'teki duruşmada, tutuklu sanıklar Levent Göktaş, Enver Altaylı, Nuri Gökhan Bozkır, Ahmet Tarkan Mumcuoğlu, Aydın Köstem ve Fikret Emek'i adli kontrol tedbiriyle tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakmıştı.

Adli kontrol tedbirlerine uymayan Bozkır hakkında 3 Temmuz 2023'te tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmıştı.

Ne olmuştu?

Eski Özel Kuvvetler Komutanlığı görevlisi yüzbaşı Nuri Gökhan Bozkır, 2006 yılında “Sauna Çetesi” olarak bilinen suç örgütü ile ilişkisi ortaya çıktıktan sonra Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) ihraç edildi.

Şanlıurfa'da görülen silah ve patlayıcı kaçakçılığı davası nedeniyle Ukrayna'ya firar eden Bozkır, Necip Hablemitoğlu suikasti ile ilgili itiraflarda bulundu.

Bozkır, MİT tarafından Ocak 2022'de Ukrayna'da yakalanarak Türkiye'ye götürüldü.

Fethullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu Hablemitoğlu suikastı davasında yargılanan Bozkır, ''mevcut delil durumunun sanıklar lehine değişmesi ihtimali nedeniyle” diğer 9 sanıkla birlikte Mayıs 2023'te tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Her hafta karakola imza vermesi gereken Bozkır, yargılandığı Şanlıurfa merkezli silah kaçakçılığı davasında 21 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmasının ardından imzaya gitmedi.

Bunun üzerine mahkeme, Nuri Gökhan Bozkır hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı verdi.

Türkiye genelinde aranan Bozkır'ın yurt dışına kaçtığından şüpheleniliyordu.

BBC Türkçe Haber Ajansı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.