Mudanya Belediye Başkanı HAYRİ TÜRKYILMAZ ile Söyleşi

NECMİ ERÖZ 
BURSA ARENA / Mudanya 

Bu hafta Mudanya Belediye Başkanı Sayın Hayri Türkyılmaz'a konuk olduk.

Bizi nezaketle karşıladılar ve müstesna bir söyleşimiz de oldu.

İşte sorularımız ve yanıtları:

N.Ö.- Öncelikle bu yoğun temponuz arasında bize zaman ayırdığınız için teşekkür ediyorum. Önümüzde yine bir yerel seçim var. Şöyle yakın geçmişten alıp, önümüzdeki seçimlere doğru hatta yine aday olup olmayacağınız konularına yönelirsek, neler söylemek istersiniz?

H.T.- Bizler, Mudanya'yı karanlıktan aldık güneşe doğru koşar hale getirdik. Barışın, kardeşliğin ve bereketin kenti olması ile beraber kültür ve sanatın kenti olması yolunda da çok önemli adımlar attık, atmaya da devam edeceğiz. Aday olacağım kesin. Olamayacağım gibi bir ihtimal de söz konusu değil.

Biz Mudanya için çok şeyler yaptık, çok sayıda projeye imza attık. Ama bunları kesinlikle yeterli görmüyoruz, daha yapacağımız çok hizmetler var. Bunlardan birkaç örnek vereyim.

Tarıma çok önem veriyoruz bunun nedeni de göreve gelirken söylediğimiz gibi Mudanya sanayi şehri olamaz. Mudanya tarım, kültür, turizm ve eğitim kenti olmak zorundadır. Betonlaşmadan önce tarımın bu kenti ayakta tutacağına inanıyoruz ve bunu ısrarla söylüyoruz.

Bu nedenle konuşmamıza tarımla başlamak istiyorum. Bu alanda önceki dönemde başlattığımız çalışmalar var. Ortak alanlardaki zeytinleri toplayıp, zeytin ve zeytinyağı olarak ihtiyaç sahibi ailelere ücretsiz olarak dağıttık. Afet dönemlerinde üreticimizi de desteklemek açısından ürünlerini piyasanın iki katı fiyat ödeyerek satın aldık ve bunları yine ihtiyaç sahiplerine hiçbir ücret almadan ulaştırdık.

Geçtiğimiz dönemde Ayçiçek ekimine de başladık. Boş duran makilik alanları temizleyerek nadasa yatırdık. Ayçiçeği ektik. Ürettiğimiz yağları yine ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık.

Bu alanlara da bu sene buğday ektik. Buğdayı un haline getirdik. Paketlemesini yaptık ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık ve ulaştırmaya da devam edeceğiz.

Tabii bununla kalmadık, aynı zamanda buğdayın samanını, hayvan yetiştiricisi ve süt üreticilerine verip, karşılığında aldığımız sütleri de okullarımızda öğrenci çocuklarımıza dağıtma projeleri geliştirdik. Bunun planlamasını yaptık, yakında dağıtacağız.

Bu ve bunun gibi hizmetlerimizi yandaş medya vermediği için, aklı ve kalemi hür insanlara güveniyoruz ve bu hizmetlerimizi, yazarlar veya paylaşırlar diye düşünüyoruz.

Önümüzdeki günlerde tekrar ihaleye çıkaracağımız “soğuk hava deposu” projesi ile beraber, içinde kadın üretim atölyeleri, sosyal yaşam alanları ve benzeri etkinliklerin olacağı, kadınlarımızı da üretime katacak planlamalar yapıyoruz. Buralarda kadınlarımız salçasını, turşusunu, tarhanasını, bulgurunu yapsın üretime katılsın diye düşünüyoruz. Bunun gibi sosyal yaşam merkezlerimizde parklar, çocuk oynama alanları, toplantı alanları da olacak.

Daha önce açılışını yaptığımız “Hanımeli İmece Evi” ile beraber kadınlarımız ürettiklerini satarak evlerine bir nebze de olsa katkıda bulunuyorlar. Bundan da büyük mutluluk duyuyorum.

N.E.- Myrlea Antik Kenti ile ilgili yargı süreci devam ediyor mu, şu an gelinen durum ve geleceğe dönük düşünceleriniz nelerdir?

H.T.- Myrlea Antik Kentin üstüne biliyorsunuz bir AVM yapıldı. Bu son derece acı verici bir durum. Beni de çok rahatsız ediyor. Bu konuda yargı süreci devam ediyor. İleride bu konuda olumlu bir sonuç alırsak ve ekonomik durumumuz da iyi olursa burayı yine yürüyüş yollarıyla, park alanlarıyla, otoparkıyla bir “sosyal yaşam merkezi” haline getireceğiz. Bize diyorlar ki; Burayı Hayri Başkan yıkacak. Ben de diyorum ki burası bir Milli Servet; yıkmayıp, burası ve çevresini de içine alan özel bir sosyal yaşam projesine dönüştüreceğiz. Myrlea Antik Kentinden başlayarak bir turizm rotası oluşturacağız. Bu da Mudanya'nın önümüzdeki yıllarda turizm alanında atak yapmasını sağlayacak.

Projemizde yer alan milli arkeoloji park müzemizin parselasyon çalışmaları bitti, kamulaştırma çalışmaları devam ediyor Bu konuda da epey yol aldık.

Ve yine restorasyon çalışması yapılan Cumhuriyet Müzemiz var. O mahallenin en güzel konağını kamulaştırdık. 29 Ekim'de açmayı düşünüyorduk ama bazı nedenlerden ötürü bu olmadı. Ama yılbaşına doğru hazır hale getirerek Cumhuriyetimizin 100 yılına yakışır bir eser ortaya çıkarmak istiyoruz.

Kamulaştırma çalışmaları süren eski bir yağhane var. Onu da “Zeytin Müzesi” haline getirmeyi planlıyoruz. Tabii bu müzede diğer projelerimiz gibi içeriğinde sosyal yaşam alanlarını da barındıracak.

Siteler mahallemizde Orhan Kemal Kütüphanemizin açılışını yaptık ve şu an faaliyette...

Ayrıca “Erdal İnönü Bilim ve Kültür Akademisi” ile “Cem Evi” projemiz var, bu konu ile ilgili ihale sürecimiz devam ediyor.

N.E.- Başkanım, görev yaptığınız süreçte “şunu da yapsaydım içimde ukde kaldı” dediğiniz bir şeyler oldu mu?

H.T.- Tabii ki önümüze çok engeller çıktı ama birçok projeyi de hayata geçirdik. Ben keşke demeyi hiç sevmem. Ancak 50 yılda yapılan ve yapılmayan her şeyin 100 katını yaptığımız kesin. Bunu iddia ediyorum. Bir de şu konuda iddialıyım; Bursa'da 17 ilçe belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı toplam hizmetten daha fazla hizmet yaptık..

Biz dürüst ahlaklı bir şekilde tüyü bitmemiş yetimin hakkını kimseye yedirmedik, bir liralık işi bir liraya yaptırdık. Kesinlikle ne yedik ne yedirdik. Misyonumuz bu bizim.

Hükümet ve büyükşehir karşımızda olduğu halde mücadeleden hiç kaçmadık. Çünkü bizim korkumuz yok, Onların hakları varsa bizim de haklarımız var diye düşünüyorum. Her zaman bunun mücadelesini verdim.

Keşke yıllar önce göreve gelseydim Mudanya'nın siluetini bozan binaları, başta marina evleri olmak üzere yaptırmazdım. Yıkacaktım ama imar affı engel oldu. İçimde belki de ukde kalan bu ve bunun gibi şeylerdir.

Bir de üzerinde çalıştığımız ve “Asrın Projesi” adını verdiğimiz bir projemiz de mevcut. Mudanyalıların deprem korkusu olmadan yaşamaları için, bilimin ışığında üniversiteden bilim adamlarının da katkılarıyla birlikte, sadece binanın dayanıklılığı değil zeminin dayanıklılığını da ölçüyoruz.

Bu daha önce yapılmış bir şey değil. Biz gerçekten bu projenin insan hayatı için çok önemli olduğuna inanıyoruz, tüm şehirlerimize de örnek olmasını diliyoruz.

N.E.- Her belediyede olduğu gibi Mudanya Belediyesi ile ilgili de bazı söylentiler mevcut. Diğer birimlerdeki bazı personelin akçeli ilişkileri olduğu ve bazı usulsüz işlemler yaptığı iddiaları var. Bu konuda ne söylemek istersiniz?

H.T.- Görev yaptığım sürede sayısız defa müfettişlerce incelendim ve hepsinden aklanarak çıktım. Eğer personelimden bu gibi işlere karışan birileri olursa bir dakika tutmam. Çevremde de böyle kişileri barındırmam bu böyle bilinsin.

N.E.- Bizler de sizi böyle biliyoruz zaten. Son olarak Mudanya halkımıza vermek istediğiniz bir mesajınız olur mu?

H.T.- Son olarak şunu söyleyebilirim; Mudanyalılar emin olsunlar haklarını sonuna kadar savunacak bir başkanları var. Görevde olduğum sürece bunu azim ve karanlıkla sürdüreceğimin sözünü veriyorum..

N.E.- Çok teşekkür ediyorum Sayın Başkan, sağlıklı günler ve görevinizde başarılar diliyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.