Memur zamları: Bakan Işıkhan, "Ocak ayında tüm kamu görevlilerine yüzde 40-45'e yakın zam yapılacak"

Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini ilgilendiren kamu toplu sözleşmesi görüşmelerini değerlendiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ocak ayında tüm kamu görevlilerine yüzde 40-45'e yakın zam yapılacağını belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde yürütülen 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşme Hizmet Kolları İmza Töreni'nde konuşan Işıkhan, kamu görevlileri ve emeklilerinin, 2024 ve 2025 yıllarını kapsayan mali ve sosyal haklarını içeren görüşmelerin kısmi de olsa uzlaşmayla sonuçlanmasından memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

Işıkhan, "Tabii gönlümüzden geçen, mali haklar konusunda da genel bir uzlaşma olsaydı çok daha iyi olurdu" diye ekledi.

Hükümet ile memurlar arasındaki sözleşme sürecinde, 2024 ve 2025 yıllarındaki zam oranları hariç anlaşma sağlanmıştı.

Hükümet, 2024'ün tümü için yüzde 25 zam önermişti.

Işıkhan, Ocak ayında zaten tüm kamu görevlilerine "yüzde 40-45'e yakın bir zam artışı" olacağını ve bunun "çok önemli bir rakam" olduğunu söyledi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın

KAYNAK, MEMUR-SEN

'Hakem Kuruluna gidecek'

Müzakerelerde uzlaşmaya varılamadığı için maaş zammını, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu belirleyecek.

Yüksek yargı mensubu, bürokrat, sendikacı ve akademisyenlerden oluşan 11 kişilik Kurul, toplu sözleşmeye dair nihai kararını 31 Ağustos'a kadar verecek. Kurulun kararı bağlayıcı olacak.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi'nin son görüşmesinden sonra Salı akşamı açıklama yapmıştı. 

Yalçın, "Oransal kısım hakem kuruluna gidecek ve tahkim süreci başlayacak. Ama genel toplu sözleşmeye ilişkin oransal zammın dışındaki kısımlarda önemli başlıklarda kazanımlar olduğu gibi, 11 hizmet kolunda da toplu sözleşme mutabakatla sonuçlandı" demişti.

Genele ilişkin üzerinde uzlaşılan maddeler olduğunu söyleyen Yalçın şunları söylemişti:

“11 hizmet kolunda 128 adet yeni ve revize madde var. Yani ilave kazanımların oluştuğu madde var. 291 toplum hizmet kolu, 50 tane de genel olmak üzere toplam 341 maddenin olduğu bir kazanım skalası. Memurlar açısından önemli bir süreç. Genele ilişkin üzerinde uzlaştığımız ama oransal anlamda uzlaşamadığımız için hakeme gidecek hükümler var."

'3600 ek göstergeyle ilgili çalışma yapılacak’

Memur-Sen Başkanı Yalçın, sözlerini şöyle sürdürmüştü:

”3600 ek gösterge konusu beraber çalışılacak ve uygun bir zamanda hükümete teslim edilecek. Bu açıdan, bu toplu sözleşmede masaya birçok maddeyle gelmiştik, bunlar revize edilerek daha sonra 960 maddede tasnif edilmişti. Olağanüstü gayret gösterdik ki masada çözüm üretelim diye. Ülkemizin şartlarını dikkate alarak olumlu yaklaşılan maddeler oldu."

Hükümet, memur ve memur emeklisi için zam teklifini geçen hafta revize ederek 2024'ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 artış teklif etmişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, tekliflerini enflasyon oranı, ekonomik büyüme ve kamu maliyesinin sürdürülebilirliği gibi faktörleri dikkate alarak şekillendirdiklerini belirtmişti.

Işıkhan, “Biz yönetimde bütçenin yeniden dağıtımında tüm paydaşları düşünerek büyük bir hassasiyet ve denge içinde hareket etmeye özen gösteriyoruz” demişti.

Türkiye Kamu-Sen tepki olarak son toplantıya katılmadı

Hükümetin teklifi ve Memur-Sen'in tutumuna tepki gösteren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci hafta başında, toplu sözleşme görüşmesinin son toplantısına katılmayacaklarını duyurmuştu.

Kahveci yaptığı yazılı açıklamada, “Türkiye Kamu-Sen olarak 25 milyon vatandaşımızın hiçbir sorununun tartışılmadığı, hayati önem taşıyan yüzlerce konunun gündeme dahi getirilmediği, kamu çalışanlarının beklentilerini karşılamaktan uzak kalan, enflasyon tahminin bile altındaki maaş artış teklifleriyle gelinen ve yalnızca yasak savmak adına yapılan toplu sözleşme görüşmesine katılmayacak, yetkili konfederasyonun bu vebaline seyirci olmayacağız” demişti.

BBC Türkçe

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.