Holodomor kurbanları İstanbul'da anıldı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Holodomor Kurbanlarını Anma Günü’nde İstanbul’da Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi Aya Yorgi Patrikhane Kilisesi’nde, Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosluğu tarafından Holodomor’da hayatını kaybedenler için anma etkinliği yapıldı.

Holodomor Kurbanlarını Anma Günü’nde İstanbul’da Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi Aya Yorgi Patrikhane Kilisesi’nde, Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosluğu tarafından ve Fener Rum Patriği Bartholomeos’un katılımıyla, Holodomor’da hayatını kaybedenler için anma etkinliği gerçekleştirildi. 27 Kasım 2021’de yapılan anmaya Polonya’nın İstanbul Başkonsolusu Witold Lesniak, Almanya’nın İstanbul Başkonsolosu Johannes Regenbrecht, Japonya’nın İstanbul Başkonsolosu Hisao Nishimaki, Yunanistan’ın İstanbul Başkonsolosu Despoina Balkiza, İsveç’in İstanbul Başkonsolosu Peter Ericson, Slovakya’nın İstanbul Başkonsolosu, Ukrayna diasporasından temsilciler ve Kırım Derneği İstanbul Anadolu Yakası Şubesi Yönetim Kurulunu temsilen A. Zafer İşcen katıldı.

Anma Duası sırasında dualar Ukraince, Rumca ve İngilizce olarak yapıldı. Patrik Bartholomeos, Holodomor kurbanları için düzenlenen ayin sonrasında İngilizce Holodomor’un tarihini anlattıktan sonra, Rumca yaşayan trajediye ve kurbanların acılarına vurgu yapan bir konuşma gerçekleştirdi. Bartholomeos konuşmasında, “İnsan yapımı bir kıtlık olarak Holodomor, Stalinist sistemin Hıristiyan inancını ve Ortodoks Kilisesini ortadan kaldırmaya yönelik şeytani bir projesiydi. Bu vahşetlerin tekrarlanmaması için en kötü trajedilerden bile her zaman tarihin derslerini almalıyız.” diye kaydetti. Daha sonra Patrik Bartholomeos, Ukrayna’nın İstanbul Başknsolosou Roman Nedilskıy ve protokolü makamında kabul etti.

 HOLODOMOR SOYKIRIMI

1932-1933 yıllarında Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nde, Sovyet idaresinin yaptıkları yüzünden toplu açlık meydana geldi, milyonlarca insan bu trajedide hayatını kaybetti. Ukrayna Milli Güvenlik Servisi, Holodomor davasının sorgusu sırasında ortaya çıkan bilgilere göre suni açlıktan 3 milyon 941 bin kişinin öldüğünü açıkladı. Açlığın kasıtlı olarak meydana getirildiği ispat edilirken, Rusya bunları redderek Ukrayna’daki açlığın 1932-1933 yılında SSCB’de meydana gelen açlığın bir parçası olduğunu ileri sürüyor. Bilindiği 26 Kasım 1998 yılında dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma’nın kararı ile kasım ayının son cumartesi günü Holdomor Kurbanlarını Anma Günü olarak ilan edildi. 2006 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko’nun inisiyatifi ile Holdomor’un soykırım olduğunun açık şekilde inkâr edilmesi için ceza öngören yasa kabul edildi. Stalin Rusya’sının gerçekleştirdiği Holodomor katliamı Uluslararası kamuoyunun da ilgisini çekti. Günümüzde Kanada, ABD, Avustralya, Portekiz, Vatikan, Estonya, Litvanya, Letonya, Gürcistan, Polonya, Macaristan, Ekvador, Kolombiya, Meksika, Paraguay ve Peru gibi pek çok ülke, Holodomor’u soykırım olarak tanıdı.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.