HDP'nin kapatılması için dava açıldı!

BURSA ARENA / Haber Merkezi

HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açıldı. İddianame Yüksek Mahkeme’ye gönderilirken, iddianamede HDP üyelerinin beyan ve eylemleriyle devletin milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı, ortadan kaldırmayı amaçladığı belirtildi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP’nin kapatılması istemiyle bugün Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı. Konu ile ilgili yazılı açıklamada bulunan Başsavcı Şahin, demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurlarından olan siyasi partilerin, toplumun ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sunmayı amaçlayan kurumlar olduğunu belirtti.

ŞAHİN: HDP, PKK’NIN UZANTISI OLARAK FAALİYET GÖSTERİYOR

Temel hak ve hürriyetlerden hiçbirinin, “Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve ortadan kaldırmayı amaçlayan” faaliyetler biçiminde kullanılamayacağının öngörüldüğünü hatırlatan Başsavcı, şu ifadeleri kullandı:

“Nitekim, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, terörün kınanmamasını dahi siyasi partilerin kapatılması için yeterli bir gerekçe olarak kabul etmiştir. Siyasi parti yönetici ve üyeleri demokratik ilkeler çerçevesinde faaliyetlerine devam etmeli, terör örgütleri ile irtibatlı ve iltisaklı olmamalı, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve ortadan kaldırmayı amaçlamamalıdır. Bu bağlamda, Halkların Demokratik Partisi yönetici ve üyelerinin beyan ve eylemleriyle demokratik ve evrensel hukuk kurallarının kabul etmeyeceği şekilde davrandıkları, PKK terör örgütü ve bağlı örgütlerle birlikte hareket ettikleri, örgütün uzantısı olarak faaliyetlerde bulunarak, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve ortadan kaldırmayı amaçladıkları anlaşıldığından, adı geçen siyasi partinin kapatılması Anayasa Mahkemesinden talep edilmiştir.”

ANAYASA MAHKEMESİ HANGİ KARARLARI ALABİLİR?

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının yaptığı kapatma başvurusunun ardından Anayasa Mahkemesi’nin alabileceği üç karar bulunuyor. Bu kararlar ise şu şekilde:

-AYM, HDP hakkındaki davayı reddedebilir.
-HDP’yi kapatmayıp bir ara seçenek olarak Hazine yardımını kesebilir.
-HDP’yi kapatabilir.

SİYASİ YASAKLAR GELEBİLİR

Öte yandan Anayasa Mahkemesi HDP’nin kapatılmasına karar verirse “kapatmaya beyan veya faaliyetleriyle sebep olan kurucuları dahil üyelerine” 5 yıl süre ile siyasi yasak gelecek. Siyasi yasaklı üyelerin ise bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve deneticisi olması yasaklanacak.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.